Laserprinters, tips bij aanschaf

Laserprinters, tips bij aanschaf Laserprinters staan bekend vanwege uitstekende afdrukken. Er wordt gebruik gemaakt van lasertechniek om woorden en beelden af te drukken op papier, zonder inkt. Er wordt gebruik gemaakt van een toner. Ook printen laserprinters veel sneller dan inkjetprinters. Laserprinters leveren afdrukken van hoge kwaliteit en uiteraard vlekt de afdruk niet. Er zijn laserprinters die in kleur en zwart-wit printen en laserprinters die uitsluitend in zwart-wit printen. De zwart-wit laserprinter wordt voornamelijk gebruikt voor tekst en zwart-wit afbeeldingen. Kleurenprinters zijn erg mooi voor het printen van gekleurd beeld tussen de tekst of voor het afdrukken van kleuren afbeeldingen alleen. Een kleurenprinter is aan te raden als u regelmatig meer dan alleen teksten moet printen. Met een kleurenprinter kunt u natuurlijk ook gewone zwarte letters op papier printen.

Laserprinter en kleurenprinter

Uiteraard is een laserprinter die ook in kleuren kan printen, om meerdere redenen handiger. Ook al print u veel tekst uit, vroeg of laat heeft u ook wel eens prints van gekleurde afbeeldingen nodig. Dan is kleur een gemis. Toners zijn in verhouding tot inkjet niet duur meer. De toners voor laserprinters zijn wel duurder dan de inkjet cartridge voor gewone printers, maar de toners voor laserprinters hebben een veel langere levensduur en ze zijn daardoor op termijn een stuk voordeliger. Ook zijn de afdrukken van laserprinters over het algemeen mooier.

Laserprinter voor kantoor

Laserprinters voor kantoren worden vaak gebruikt om veel tekst uit te printen. Als de printer gebruikt gaat worden voor meerdere personen binnen het bedrijf, kijk dan of er een netwerkmodule aanwezig is.

Snelheid laserprinter

Laserprinters worden steeds sneller. Over het algemeen zijn kleurenprinters trager dan zwart wit laserprinters. Snelle laserprinters kunnen zwart-wit tegenwoordig wel meer dan 20 prints per minuut maken. Kleurenprinters maken 5 tot 10 prints per minuut. De snelheid van een printer is mede afhankelijk van:
  • De grootte van het interne geheugen
  • Eigen processor

Maandvolume, wat is dat?

Het maandvolume van een printer is gebaseerd op de levensduur van een printer. Als een printer bijvoorbeeld gemiddeld 5 jaar meegaat, met een printvolume van 8000 prints per maand, dan zal de printer minder lang meegaan dan die 5 jaar, als u gemiddeld 16000 prints per maand maakt.

Storende geluiden printer

Een printer die veel gebruikt wordt kan voor wat geluidsoverlast zorgen. Als u de printer alleen zo nu en dan gebruikt, is dat niet zo storend. Draait de printer echter op een kantoor en wordt deze door meerdere personen intensief gebruikt, dan kunt u het beste letten op de hoeveelheid decibel in de productinformatie. Kies voor een printer met niet meer dan 35 decibel geluidskracht. In het bijzonder als de printer in een ruimte komt te staan waar mensen moeten werken.

Resolutie van de printer

Hogere resolutie heeft meer scherpte en meer detail. Voor uitsluitend tekstdocumenten is tenminste 600 dpi voldoende, voor grafische documenten 1200 dpi.

Duplex printer

Met een Duplex-printer kunt u automatisch dubbelzijdige afdrukken maken. Dit is erg praktisch en het bespaard papier.

Papierlades printer

Als u verschillende papiersoorten gebruikt om op te printen is het handig als u een printer neemt met de mogelijkheid om papierlades uit te breiden. U hoeft dan niet steeds het papier te wisselen.

Aansluitingen en besturingssystemen van de printer

Moderne printers hebben een internet connectie via WiFi. Steeds vaker zit er ook Bluetooth op laserprinters. Nieuwe laserprinters kunnen tegenwoordig vrijwel allemaal via een USB aansluiting en een parallelle poort aangesloten worden. De printer die u koopt moet bij uw besturingssysteem passen.

Eco knop

Ook met printers kunt u bezuinigen. Zo werd de Samsung ML-1619 Mono Laser Printer bekroond mede omdat het apparaat een Eco Knop heeft. Met de Eco Knop kunt u toner besparen zonder driver aanpassingen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het afdrukken van een document met printerTips voor het afdrukken van een document met printerAls je een document wilt afdrukken heb je een printer nodig. Er zijn veel verschillende printers. De meest voorkomende z…
Printer aanschaffen voor thuisgebruikPrinter aanschaffen voor thuisgebruikPrinten is voor velen op zijn minst een regelmatig terugkerend karweitje als het niet al dagelijks gebeurt. Bijna iedere…
De ontwikkeling van de 3D-printerDe ontwikkeling van de 3D-printerDe 3D-printer gaat een steeds grotere rol vervullen en er kan steeds meer mee. Het einde van deze ontwikkeling is nog la…
Stappenplan letters op hout maken met tonerinkt en gessoStappenplan letters op hout maken met tonerinkt en gessoIn verschillende winkels zie je van die leuke borden met mooie teksten, in mooie lettertypen. Er zijn borden te vinden m…
AMD Athlon en Phenom processorsAMD staat voor "Advanced Micro Devices" en is een Amerikaans multinational bedrijf gevestigd in Sunnyvale, Californië. A…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.