Wat doen de onderdelen in een computer?
Een computer bestaat uit verschillende onderdelen. De onderdelen in een computer hebben allemaal een verschillende taak die zij op zich moeten nemen. Maar wat is nou precies de taak van zo'n onderdeel? Wat doet mijn computer als ik een spel speel, of waarom is RAM van belang als er een harde schijf in de computer zit waar óók geheugen op te vinden is?
De onderdelen
Een PC bestaat meestal slechts uit zeven onderdelen. Dit zijn:
De processor
De processor (CPU of
Central Processing Unit) is het brein van de computer. Alle informatie die wordt verwerkt door de computer zal langs de processor gaan. Als de gebruiker een plaatje laadt door hier dubbel op te klikken, dan gaat een signaal via de muis en het moederbord naar de processor. De processor vertaalt dit signaal voor de verschillende onderdelen van de computer. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de monitor het plaatje laat zien.
De bekendste merken van processoren, en de enige merken die worden aangeraden door computer bouwers, zijn de merken
AMD en
Intel.
Het moederbord
Het moederbord is het zenuwstelsel van de computer. Deze voelt alles wat er gebeurt (de gebruiker klikt op het bestand van een plaatje), geeft het door aan de processor, ontvangt de reactie van de processor en geeft dan de vertaalde reactie terug aan de onderdelen die deze reactie nodig hebben (het plaatje wordt zichtbaar op de monitor).
Bekende merken zijn onder andere
MSI,
ASUS,
Gigabyte en
Intel
Het RAM-geheugen
Het RAM-geheugen (
Random Access Memory) is het kortetermijngeheugen van de computer. Het RAM-geheugen slaat alle data op die de processor niet snel genoeg kan verwerken, programma's waarvan de informatie niet past in het kleine beetje geheugen van de processor, of data die pas op een later tijdstip verwerkt hoeft te worden. De maximale hoeveelheid RAM wordt besloten door het moederbord en de processor.
Bekende merken zijn
Corsair,
Crucial,
AMD en
Kingston
De harde schijf EN / OF De SSD
De harde schijf is het langetermijngeheugen van de computer. Hier wordt alle informatie in opgeslagen die niet verloren mag gaan als de PC geen stroom tot zijn beschikking heeft, of de informatie waar de gebruiker geen toegang tot hoeft te hebben voor een langere tijd.
Veel moderne computers hebben in plaats van of zelfs naast de harde schijf ook een SSD (
Solid-State Disk). Een SSD maakt gebruik van een ander soort opslag waardoor deze vele malen sneller is dan een harde schijf, maar ook veel minder ruimte bevat.
Een computer kan vaak meerdere harde schijven en SSD's bevatten. Het moederbord kan meestal ervoor zorgen dat de computer dit ziet als één grote harde schijf, waardoor de computer gelijktijdig aan beide schijven informatie kan geven en opvragen. Hierdoor wordt de opslag niet alleen twee keer zo groot als normaal, maar ook bijna twee keer zo snel. Daarnaast zijn er ook opties beschikbaar waarmee je beide schijven een kopie kan laten zijn van elkaar. Hierdoor is er zekerheid als één van de schijven kapotgaat; de ander houdt alle informatie vast zodat de gebruiker door kan werken. Meer informatie over deze informatietechnieken met meerdere schijven zijn hier te vinden.
Informatie over de RAID
Er zijn twee bekende bedrijven die harde schijven maken, namelijk
Western Digital (ook wel WD genoemd) en
Seagate.
Er zijn meerdere bekende SSD bedrijven, zoals
Intel,
Samsung,
Crucial,
OCZ en
Kingston.
De videokaart
De videokaart kan worden vergeleken met de ogen van een mens. De videokaart ontvangt verwerkte data, verwerkt deze iets verder en laat het eindresultaat zien op de monitor. De videokaart is zelf eigenlijk een soort computer. Deze heeft ook een klein moederbord, een processor en RAM-geheugen (genaamd VRAM, naar Virtual RAM). Al deze onderdelen zijn speciale versies van hun vergelijkingen, omdat zij alleen een bepaald soort taken uitvoeren.
De videokaart bevat zelf een soort processor, genaamd de GPU (
Graphics Processing Unit). De GPU vertaalt grafische code van de processor op zo'n manier dat deze via een kabel naar de monitor kan worden gebracht. De onvertaalde grafische code wordt bewaard in het VRAM van zo'n kaart.
VRAM is speciaal omdat het zijn eigen plaats heeft op de grafische kaart. Hierdoor hoeft de videokaart niet te wachten tot het geheugen van de computer via het moederbord wordt verzonden, maar kan de grafische kaart direct gebruik maken van de informatie dat de kaart nodig heeft. Daarnaast is het geheugen op een grafische kaart ook op een zeer andere manier nodig; dit geheugen moet grote ladingen aan geheugen tegelijk aan de GPU voeren, terwijl het geheugen bij de processor juist liever wilt dat zijn geheugen snel te bereiken is. Meer informatie over dit verschil is hier te vinden.
Informatie over VRAM en RAM
AMD en NVidia staan bekend als de giganten van de videokaart industrie. Zij maken de sterkste videokaarten die ervoor zorgen dat de gebruiker de grootste video bewerkingen kan uitvoeren en de mooiste, nieuwste spellen kan spelen.
De bedrijven Intel en AMD maken ook zogeheten "On-Board GPU's". Deze videokaarten zitten op de moederborden gesoldeerd of in de processors verborgen, zodat de gebruiker niet speciaal een videokaart hoeft te kopen als de taken die de gebruiker uitvoert niet veel vragen van de GPU. Het is wel aangeraden voor de fanatieke gamer om een sterke videokaart aan te schaffen.
Er zijn dus drie bedrijven die videokaarten maken, namelijk
AMD,
NVidia, en
Intel.
Daarnaast zijn er een aantal bedrijven die deze videokaarten bewerken door bijvoorbeeld de kaarten meer VRAM te geven of een betere koeling op te installeren. De bekendste bedrijven zijn
MSI,
ASUS,
Gigabyte,
EVGA,
Sapphire en
XFX.
De voeding
De voeding is het verteringssysteem van de computer. Deze "eet" stroom van een standaard stopcontact en "verteert" het in verschillende stroomsterktes die de onderdelen nodig hebben. Het zou zeer onvermakelijk zijn als een mens de verschillende voedselgroepen een om een zichzelf moet toedienen om in leven te blijven. Zo zou, zonder voeding, een computer minstens vijf verschillende adapters in verschillende stopcontacten moeten steken om elk onderdeel de juiste stroomsterkte te geven.
Bij de voeding wordt voornamelijk gekeken naar het wattage van de voeding en de aansluitingen die deze levert. Zo zal een hoogwaardige PC veel meer energie nodig hebben om de sterkste processor en de grootste videokaart te voorzien van stroom dan een zakcomputer.
Het is zeer belangrijk om een voeding te kiezen waarvan de gebruiker verwacht dat bij vol gebruik de voeding voldoende wordt belast. Als dit niet het geval is, zal de energie in schokjes komen. Dit beschadigt de andere onderdelen niet direct, maar kan over verscheidene jaren wel problemen opleveren. Daarnaast is het zonde van het geld om een gigantische voeding te kopen bij een middelmatige computer.
Bekende makers van voedingen zijn
Corsair,
NZXT,
bequiet! en
Seasonic.
De behuizing
Als laatste onderdeel is er de behuizing. De behuizing van een computer is vergelijkbaar met de huid, het skelet en de onderhuid van de mens. Deze beschermt de computer tegen een stootje (ook al kan de gemiddelde behuizing niet van een flat gegooid worden, net zoals bij de mens) en geeft ieder onderdeel een plekje. De behuizing is ook dat stuk van de PC wat het unieke eigenschappen geeft. Zo zijn er compleet stille vierkanten voor de professionele gebruiker, stijlvolle kleine balken voor de woonkamercomputer en luidruchtige lichtgevende monsters voor de fanatieke gamers.
Bekende behuizing merken zijn
Corsair,
Cooler Master,
Fractal Design en
Thermaltake.
Optionele onderdelen
Er zijn ook een aantal onderdelen waarbij de computer ook zonder deze prima kan functioneren. Voorbeelden hiervan zijn een CD-lezer, een netwerkkaart of een bluetooth kaart. Bij bepaalde computers is het zelfs mogelijk om zonder videokaart te werken, zoals bij een servercomputer, omdat deze computer geen grafische berekeningen hoeft uit te voeren.
Conclusie
De onderdelen in een computer hebben allemaal hun eigen taak. Een computer is erg goed te vergelijken met het systeem waarop de mens draait, met een hart, de hersenen onderverdeeld in het informatieverwerkingsdeel en een korte- en langetermijngeheugen, energieverwerking en zelfs zintuigen. Daarnaast is het voor een computer ook mogelijk om zonder bepaalde onderdelen te werken, net als bij de mens. Misschien kan de mens later vitale onderdelen zoals het brein vervangen met een computer.