Smart Lock instellen voor je Chromebook

Smart Lock instellen voor je Chromebook Voor het ontgrendelen van je Chromebook is normaal het invoeren van een wachtwoord vereist. Google heeft voor gebruikers van Android Lollipop de functie Smart Lock ontwikkeld. Daarmee is het mogelijk je Chromebook te ontgrendelen door gebruik te maken van je smartphone. Ben je met je telefoon in de buurt van je laptop dan zal je deze hiermee kunnen ontgrendelen. Beide apparaten moeten dan wel aan bepaalde eisen voldoen en de functie Smart Lock moet ingeschakeld zijn.

Is het mogelijk Smart Lock te gebruiken?

Om de functie Smart Lock te kunnen gebruiken moeten zowel je Chromebook als de smartphone die je hiervoor wilt gebruiken aan bepaalde vereisten voldoen. Zo moet je een Chromebook gebruiken met Chrome OS die is geüpdatet naar versie 40 of hoger. Daarnaast die je te beschikken over een smartphone met besturingssysteem Android die draait op versie 5.0. Daarnaast moeten beide apparaten de Bluetooth-functie ingeschakeld hebben om contact met elkaar te kunnen maken. Het is (nog) niet mogelijk om Smart Lock gebruiken in combinatie met een Android-tablet, ongeacht de versie.

Toestellen met Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop wordt voor steeds meer toestellen beschikbaar gesteld. Met de volgende toestellen kun je er al gebruik van maken of is aangekondigd dat dit nog gaat gebeuren:
 • Google: Nexus 4 t/m 10 en Google Play-toestellen
 • Asus: New PadFone Infinity, PadFone S, ZenFone 5 t/m 6
 • Motorola: Moto X, Moto G, Moto E
 • HTC: One M7, One M8, One Mini, One Mini 2, Desire Eye, Butterfly 2, Desire 816, One Max
 • Huawei: Ascend P6 en P7, Ascend G7, Ascend Mate 7
 • Samsung: Galaxy Note 2 t/m 4 en 10.1, Galaxy S3 4G t/m S5, Galaxy Alpha, Galaxy Tab 4, S 8.4 en S 10.5
 • LG: G2 en G3
 • Sony: Xperia Z t/m Z3, Z Ultra, Xperia ZR, Xperia Tablet Z
 • Overige: OnePlus One, Honor 3C en 6, Oppo Find N1, N3 en Find 7, Nvidia Shield Tablet

Smart Lock instellen

Om Smart Lock te kunnen gaan gebruiken moeten eerst een aantal instellingen worden aangepast. Wanneer je hiermee aan de slag gaat, zorg er dan voor dat er maar één compatibele telefoon binnen het bereik (van ongeveer 30 meter) van je Chromebook is. Leg een eventuele andere compatibele telefoon buiten het bereik van Bluetooth of schakel deze uit of zet de vliegtuigmodus aan. Volg daarna het volgende stappenplan:
 1. Log in op je Chromebook
 2. Stel zowel je Chromebook als je smartphone zo in dat beide een internetverbinding hebben
 3. Klik op je Chromebook op je accountafbeelding
 4. Klik via de instellingen op 'geavanceerde instellingen weergeven'
 5. Ga naar de optie Smart Lock en kies hier voor 'instellen'
 6. Volg de instructies op om een verbinding tot stand te brengen tussen het Chromebook en je smartphone
 7. Zorg ervoor dat beide apparaten binnen elkaars bereik staan
 8. Zodra je Android telefoon het Chromebook detecteert zal deze een melding geven dat een verbinding is gemaakt

Smart Lock bied je ook de mogelijkheid om veilige plaatsen in te stellen. Hier wordt je toestel dan automatisch ontgrendeld. Ook kun je locaties tijdelijk veilig verklaren.

Smart Lock uitschakelen

Het uitschakelen van Smart Lock is heel eenvoudig. Ook hiervoor navigeer je op je Chromebook via je accountafbeelding naar de geavanceerde instellingen. In het tabje Smart Lock kun je kiezen voor de optie 'Smart Lock uitschakelen'.

Is de smartphone waarmee je Smart Lock gebruikt een keer gestolen? Google raad je in dat geval aan het wachtwoord van je Google-account te wijzigen. Je Android-telefoon kun je op afstand opnieuw instellen voor optimale beveiliging.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een Chromebook?Wat is een Chromebook?Wat is een Chromebook nu eigenlijk? De Chromebook is een computer met het besturingssysteem van Google: Chrome OS. De Ch…
Alles over de Chromebook laptopAlles over de Chromebook laptopEen artikel alles over een geheel nieuw product die op de markt is verschenen ‘de Chromebook laptop’. Dé Chrombook is ge…
Chromebook van GoogleChromebook van GoogleChromebook is een concept dat bedacht is door Google. Het is een laptop die enkel en alleen verbonden is met internet en…
Werken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreigingWerken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreigingWees eens eerlijk. Wanneer was de laatste keer dat je de laptop langere tijd gebruikte zonder internetverbinding? Tijd d…

Efficiënt met twee of meer schermen werken: handige tips!Meerdere schermen op een enkele computer kom je steeds vaker tegen. Je kunt efficiënter werken dankzij de extra beeldsch…
Audacity, live audio recorderAudacity, live audio recorderWas je altijd al op zoek naar een computerprogramma om dat ene muziekje bij die video op te nemen? Wilde je altijd al ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Google Support - https://support.google.com/chromebook/answer/6070209?p=easy_unlock
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-03-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.