Het ontstaan van computers en internet

Het ontstaan van computers en internet Voor ons is het heel normaal dat wij computers gebruiken en internet, maar er is een hele geschiedenis achter ons waarin dit niet zo was! Pas in de jaren 70 werd in Nederland de computer voor thuisgebruik geïntroduceerd. Voorlopers van de computer zijn de rekenmachine en ponskaartenmachine. Rond de Tweede Wereldoorlog versnelde de ontwikkeling van de computer doordat het voornamelijk werd gebruikt voor militaire doeleinden. Het internet zoals wij dat nu kennen werd pas geïntroduceerd eind jaren 80. De voorloper van internet werd ook gebruikt door militairen en ontstond in 1970 als 'Advanced Research Project of the Army' of ook wel ARPA.

Waar ligt de oorsprong van computers?

De oorsprong van computer ligt bij de rekenmachines (calculators). De eerste rekenmachine komt uit 1914, en is geen rekenmachine zoals wij ze kennen. Het was een groot apparaat, met veel toetsen die eigenlijk niet te verslepen was. Die rekenmachine werd toch wel oud. In 1947 kwam er een kleinere 'pocket calculator', deze was draagbaar maar nog steeds niet zoals wij een rekenmachine kennen. In 1970 kwam de 'minituarizing electronic calculator'. Deze rekenmachine had wel het beeldscherm dat wij kennen: met digitale cijfers.

Een ander apparaat dat als een ontwikkeling wordt gezien in het maken van computers is de machine die ponskaarten maakt. Zo bestaat er de 'Hollerith Tabulating Machine'. Een grote machine die ervoor zorgde dat ponskaarten werden gedrukt met de grootte van een bankbiljet.

De eerste computers

ComputerWaar?Wanneer?
Zuse Z3Duitsland1941
Atanasoff-BerryAmerika1942
ColossusVerenigd Koninkrijk1943
Harvard Mark 1Amerika1944
EniacAmerika1944/1948

Bron: Venusianer at German Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Venusianer at German Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zoals al opvalt vallen de data rond de tweede wereldoorlog. Eerste computers werden dan ook voornamelijk gebruikt voor militair onderzoek. Ze werden bijvoorbeeld gebruikt gecodeerde signalen en boodschappen te kraken, en met grotere precisie werd er uitgerekend welke trajecten grote bommen moesten afleggen.

Deze computers hadden geen monitoren of printers. Het enige wat gedaan kon worden was knoppen gebruiken. De computers waren ook erg groot, meestal wel een aantal meter. Er werden programmeurs aangesteld voor de bediening van de grote apparaten. Dit werd opvallend vaak gedaan door vrouwen, dat terwijl er bijna alleen maar mannen de computers hebben uitgevonden.

De eerste computer in Nederland

Op 21 Juni 1952 is het dan ook zover in Nederland: de eerste computer is gebouwd. Het rekenkundig centrum van de universiteit van Amsterdam ontwikkelt de ARRA 1. Afkorting voor: Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam.

De voorloper van het internet

Het ARPA-netwerk wordt de voorloper van het internet genoemd. ARPA staat voor Advanced Research Project of the Army. Het netwerk ontstond in 1970, en werd steeds weer groter en groter.

Een andere voorloper van het internet kwam uit Frankrijk. De Fransen ontwikkelden de MINITEL in 1982. Het gebruikte een netwerk van telefoonlijnen.

Het echte internet zoals wij dat kennen begon vanaf 1987. De World Wide Web startte in 1991. Het was ontwikkeld door Tim-Berners Lee. Het was de meest populaire applicatie voor internet geworden. De eerste browser was MOSAIC. Later kwamen Netscape, Internet Explorer, etc.

Homecomputer

De voorgenoemde computers werden allen niet gebruikt in huis. Alleen bij bedrijven, instellingen waren er zulke computers. Maar daar kwam verandering in met de computer die ook thuis gebruikt kon worden: de homecomputer.

In 1976 start de democratisering van de computer in Nederland. Het nieuwe fenomeen 'homecomputer' werd geïntroduceerd. De computers waren kleine, goedkope en onhandige computers. Door de invoering van computers ontstonden er hobbyclubs waarin de computers werden uitgevogeld. Elk computermerk had zijn eigen cursus. De cursussen werden overgenomen uit andere landen: bijvoorbeeld van de BBC Open Universiteit.

Lang niet iedereen maakte toen gebruik van computers; het was natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Er kwam toch een doorbraak, doordat de prijs verlaagt werd, meerdere computers op eenzelfde manier bestuurd konden worden, er bijzondere programma's kwamen waar iedereen gebruik van wou maken en het gebruik van netwerken.

Belangrijke programma's die de wereld veranderden

  • VisiCalc voor de Apple II: dit was het eerste spreadsheet programma, een programma waarmee berekeningen kunnen worden uitgevoerd.
  • WordStar: het invoeren van woorden in de computer.
  • Steinberg Pro-16 sequencer: muziek werd naar de computer toe gebracht.
  • MS Windows versies: begon in 1985.
  • Tic-Tac-Toe: het eerste computerspel.
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorsprong van het internetDe oorsprong van het internetHet internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse lev…
Informatie en communicatie via internetInformatie en communicatie via internetInternet is een internationaal netwerk van computers dat het mogelijk maakt om informatie te verspreiden of op te zoeken…
Www2: Www klinkt bekend maar wat is www2?Het valt iedereen de laatste tijd op: De bekende www adressen hebben meer onbekende broertjes en zusjes gekregen. Opeens…
Wat is internet en hoe werkt internet?Wat is internet en hoe werkt internet?Ook al is het heel vanzelfsprekend, soms is het moeilijk voor te stellen dat je binnen een paar seconden contact kan heb…

Automatiserings Moguls: Eckart WintzenAutomatiserings Moguls: Eckart WintzenBeursfonds Wordonline bleek niet meer dan een hol vat, waarvoor beleggers vele miljarden neertelden. ICT ondernemer Ecka…
Het Web: Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0?Het Web: Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0?Het World Wide Web, midden jaren negentig was het internet vooral een handige bibliotheek waar informatie werd aangebode…
Bronnen en referenties
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.