Www2: Www klinkt bekend maar wat is www2?

Het valt iedereen de laatste tijd op: De bekende www adressen hebben meer onbekende broertjes en zusjes gekregen. Opeens duiken url´s op die www2 of zelfs www3 heten. Er gaan veel indianenverhalen de ronde: Gaat het om subdomeinen, zijn de sites gemaakt met web 2.0 of waren de Internet adressen nu toch echt op? Dit artikel ontkracht alle mythes en vertelt simpel en duidelijk wat www2 echt betekent. Ook hier vertellen de indianenverhalen namelijk niet de waarheid. Wat is www2 nou eigenlijk?

Eerst een klein stukje geschiedenis: Wat is het World Wide Web ook alweer?

Het World Wide Web is een systeem van via links verbonden hypertekst documenten, die toegankelijk zijn via het Internet via een zogenaamde webbrowser. Het World Wide Web werd in 1989 uitgevonden door de Engelse fysicus Tim Berners Lee, die nu ook directeur is van het World Wide Web consortium.

In december 1990 werd door Berners Lee samen met Robert Cailliau, een Belgische computerdeskundige, het echte Web live opgeleverd. World Wide Web en Internet worden vaak in één adem genoemd maar zijn eigenlijk helemaal niet hetzelfde: Het Web is een applicatie, die op Internet is gebouwd.

De zogenaamde www prefix toegelicht

Veel webadressen beginnen met www, omdat het nu eenmaal de praktijk was om Internet hosts (servers) te noemen naar de service, die ze bieden. Dus de hostnaam voor een webserver is vaak www en die van een ftp server ftp. Eigenlijk zegt de prefix www dus niet zoveel. Het is gewoon een naam voor de functie, die er wordt vervuld door de server.

Inmiddels is de www echter zo erg ingeburgerd, dat in browsers als Internet Explorer en Mozilla Firefox automatisch al de www wordt ingevuld. Als maker van een site, is het dus eigenlijk nog steeds het slimste om voor een naam, die begint met www, te kiezen.

Geldt dat ook voor http?

Een klein beetje naast het onderwerp van dit artikel maar een vraag, die nu logisch opkomt en het dus ook verdiend om beantwoord te worden. Http:// heeft in tegenstelling tot www wel degelijk een echte betekenis. Dat geldt ook voor https://. Deze termen verwijzen naar het Hypertext Transfer Protocol en naar HTTP Secure en definiëren hiermee het protocol voor communicatie en beveiliging. Een https server (denk bijvoorbeeld aan een betaalomgeving bij een bank of op een website bij het afrekenen) biedt een beveiligde omgeving, waarin je afgeschermd wordt van andere gebruikers of websites.

Wat betekent www2 of www3?

Je komt vast wel af en toe www1, www2 of zelfs www3 tegen bij het surfen op Internet. Deze prefixes zijn niets anders dan spiegels of mirrors van de oorspronkelijk webserver. Veel websites zoals de overheid, banken of grote zoekmachines zoals Google (www1.google.com versus www2.google.com) gebruiken zowel www1 als www2.

Wat is de reden voor deze afspiegelservers?

Het voornaamste doel is het verminderen van de belasting op de server. Soms moet de oorspronkelijke server worden bijgewerkt of geüpdatet. Grote bedrijven of bedrijven met grote websites kunnen het zich natuurlijk niet veroorloven om uren lang plat te liggen vanwege onderhoud of een crash van de site. Daarom verdubbelen deze bedrijven hun gehele mainframe server om te zorgen dat ze altijd en onder alle omstandigheden bereikbaar zijn. Zo zijn ze optimaal beschermd tegen computerproblemen.

Soms kunnen deze verschillende servers ook worden gebruikt voor het bedienen van gebruikers in verschillende delen van de wereld en hebben ze dus een geografische functie.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internettermen met betrekking tot websitesInternettermen met betrekking tot websitesHet overkomt iedereen wel eens, dat we niets begrijpen van al die internettermen. Zeker voor de ouderen onder ons, die n…
Wat is Deep Web?Wat is Deep Web?Deep Web klinkt als de titel van de nieuwste science fiction film. Zo ver van de waarheid verwijderd is die associatie n…
De oorsprong van het internetDe oorsprong van het internetHet internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse lev…
Websites blokkeren in Internet ExplorerWebsites blokkeren in Internet ExplorerTijdens het surfen op internet kun je websites tegenkomen die je niet wilt bezoeken, je kunt deze websites in een aantal…

Online shoppen: wereldwijd winkelenOnline shoppen: wereldwijd winkelenKopen via internet is makkelijk, maar is het ook veilig? Waar moet je op letten als je je aankopen wereldwijd gaat doen…
De Online Internetwinkel Bol.com (veilig+ bestellen bol.com)Steeds meer mensen doen hun aankopen via internet, soms zijn producten zelfs goedkoper dan in de winkel. Bol.com is een…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: History of the World Wide Web
  • Techarena/ Forum
  • Domain Scientist: What is www2?
  • Blog and Bucks: What is www2 or www1?
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 20-02-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.