Het ontstaan van internet
Tegenwoordig kan je bijna niet zonder. Internet. Het is een makkelijk medium. Je kunt er je sociale contacten mee onderhouden, je administratie afhandelen, je bankzaken regelen e.d. Iedereen maakt er tegenwoordig gebruik van. Maar hoe komen we nu aan internet? Hoe is dit ooit begonnen?
Het ontstaan
Het ministerie van defensie van de VS startte in de jaren ’60 een project op. Dit project was bedoeld om een netwerk te op te starten die zou gaan functioneren zodra het bestaande “normale” netwerk tussen de computers vast zou lopen. Mocht er dan een computer of een onderdeel van het netwerk van het bestaande netwerk plat komen te liggen (wat je simpel kan zien als twee computers die met elkaar verbonden zijn via een “ lijntje” ) dan zou door dit project alle computers als een web met elkaar verbonden worden.
Het project werd
ARPANET genoemd. Dit staat voor Advanced Research Projects Agency Network. Dit project was voldoende om lokaal te gebruiken, maar om wereldwijd te kunnen opereren had men een nieuw standaard protocol nodig. Dit protocol werd ontwikkeld, en zo is
IP ontstaan. IP staat voor
Internet Protocol en in dit protocol wordt bepaald hoe elektronische boodschappen ingepakt, geadresseerd en verstuurd worden via dat nieuwe bedachte netwerk.
Dit protocol is ontstaan in 1977 en werd
TCP / IP genoemd. TC staat voor Transmission Control. Door dit protocol werd het dus mogelijk om verschillende netwerken aan het ARPANET (dat project) te verbinden. Het was dus als het ware een geheel van allerlei netwerken. Dit wordt Internet genoemd.
Al snel gingen ook andere branches gebruik maken van het Internet. Zo ook de
NSF (National Science Foundation. Deze opereert in de VS en had zelf ook al een dergelijk netwerk ontwikkeld dat NSFNET heette. NSFNET nam al snel het protocol en de technologie van TCP/IP over en zo ontwikkelde er een groot internationaal netwerk. Dit netwerk hebben ze verbeterd door computers met een hoge snelheid op dergelijke plaatsen neer te zetten, dat de snelheid van het dataverkeer bevorderde.
1985.
NSF begon een programma te ontwikkelen om het Internet in de gehele VS aan te kunnen bieden. Deze werd aangeboden aan de overheid, educatieve instellingen en organisaties om internationale onderzoeken te kunnen verbeteren en te versnellen.
Door deze snelle groei van NSFNET werd ARPANET in 1989 gesloten. Ze kregen geen sponsoring meer van het ministerie van defensie. Rond de 90 jaren kwam er een enorme ontwikkeling en groei wat betreft Internet. Per jaar verdubbelde het aantal computers, die aangesloten waren op het internet.
Hoe komen we aan WWW?
De bedenker van de WWW (World Wide Web) is Dhr.
Tim Berners – Lee. Hij is geboren in 1955 in Londen. Tim Berners – Lee is de directeur van de
World Wide Web Consortium. Het World Wide Web Consortium is een organisatie die zich bezig houdt met standaard webformules zoals HTML, XHTML, HTTP e.d. Dhr. Tim Berners-Lee schreeft en ontwikkelde als eerste de webbrowser en de eerste webserver.
Dhr. Tim Berners-Lee heeft diverse prijzen en onderscheidingen gekregen. Zo won hij in 2002 de Japanprijs.
Op 14 april 2004 heeft hij de Millennium Technology Prize van 2004 gewonnen.
16 juli 2004, Dhr. Tim Berners-lee is tot ridder geslagen door Koningin Elizabeth II.
Voordelen van het Internet.
Het Internet brengt een tal van voordelen met zich mee.
- Internet is een grote bron van informatie. Je kunt er veel informatie op vinden.
- Internet is een goed medium om je sociale contacten te onderhouden, msn, skpye en hyves zijn hier grote voorbeelden van.
- Bankzaken en andere administratieve zaken zijn makkelijk te regelen via het Internet omdat tegenwoordig bijna elk bedrijf werkt met internetsites en internetmogelijkheden.
- Muziek, films en spelletjes zijn makkelijk, legaal, te downloaden via Internet.
Nadelen van het Internet.
Het Internet brengt natuurlijk niet altijd voordelen met zich mee. Het Internet heeft uiteraard ook zijn nadelen.
- Virussen verspreiden zich snel en spyware en schadelijke bestanden kunnen op deze manier snel geïnstalleerd worden op de computer.
- Ook de privacy van personen kunnen eenvoudig opgevraagd worden via het Internet. Dit omdat persoonlijke gegevens vaak slecht beveiligd zijn en daarmee eenvoudig opvraagbaar zijn voor onbevoegden.
- Omdat Internet vrij anoniem is, is het voor mensen vaak een makkelijke manier om agressie ter vertonen, dreigementen te versturen en valse beloftes te verspreiden.