Internet, Intranet en Extranet

Internet, Intranet en Extranet Het internet, wat is nou eigenlijk het internet? Hoelang bestaat het internet al? En wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen internet, intranet en extranet? Hierover bestaat nog weleens wat onduidelijkheid alleen het is wel interressant om te weten wat dit dagelijks door zo ongeveer iedere aardbewoner gebruikte medium nou inhoud.

Het internet

Het internet bestaat al langer dan u waarschijnlijk denkt, het bestaat namelijk al sinds 1970! Internet was in het begin nog niet wereldwijd maar is als een klein project begonnen. Internet is in de Verenigde staten ontstaan doordat een aantal universiteiten zich verbonden voor het ARPAnet (Advanced Research Project Agency). Dit netwerk bleek erg handig te zijn en wereldwijd werden toen steeds meer computers aan dit netwerk gekoppeld. Zo ontstond uiteindelijk het internet. Tegenwoordig kan het internet worden beschreven als een wereldwijd computernetwerk waar allerlei betrouwbare en onbetrouwbare informatie op staat. Het internet heeft tegenwoordig veel mogelijkheden en is eigenlijk vrijwel onmisbaar geworden.

Aantal voordelen internet:

 • Downloaden
 • Telefoneren
 • Chatten
 • Informatie opzoeken
 • Agenda bijhouden
 • Mailen

Aantal nadelen internet

 • Betrouwbare en onbetrouwbare informatie
 • Gevaar voor hackers
 • Verslechterd sociale contacten

Het intranet

Intranet is het gebruik van internet binnen een bedrijf/instelling. Doormiddel van intranet kan binnen een bedrijf een eigen netwerk worden opgericht waar bijvoorbeeld allerlei veranderlijke gegevens opstaan die van belang zijn voor het bedrijf. Het voordeel is dan dat de gegevens niet voor iedereen beschikbaar zijn, maar alleen voor degenen die ertoe bevoegd zijn. Ook kunnen zo dus veel kosten bespaard worden doordat er bijvoorbeeld geen loonstrook meer per post worden verstuurd, maar dat deze voortaan online te zien is. Het kan de communicatie binnen een bedrijf/instelling ook erg versterken. Belangrijk is wel dat het netwerk goed beveiligd wordt zodat niet iedereen er zomaar bij kan.

Het extranet

Het extranet is eigenlijk hetzelfde als het intranet alleen bij het extranet is er de mogelijkheid voor buitenstaanders om bepaalde vrijgegeven informatie te kunnen bekijken. Deze buitenstaanders moeten uiteraard wel de toestemming hebben om in de bestanden te mogen kijken. Voor bedrijven is het extranet dus bedoeld om bepaalde gegevens beschikbaar te stellen voor klanten/leveranciers. Zo'n netwerk vereist wel een zeer goede beveiliging, want anders zou er bijvoorbeeld zomaar in de bestanden gerommeld kunnen worden.

Zoeken op het internet

Op het internet zoeken kan op verschillende manieren:

 • U kunt bijvoorbeeld naar een startpagina gaan waar een heleboel onderwerpen als klaarstaan met een link en als u klikt komt u op een pagina met sites over dat onderwerp of u komt direct op een site terecht.
 • U kunt ook zoeken door middel van een trefwoord in te voeren in een zoekmachine, er verschijnen dan miljoenen website geordend op pagina's. De meest actuele op uw trefwoord staan hier dan bovenaan.
 • Of u kunt natuurlijk gewoon het webadres (de URL*) intypen en dan verschijnt u meteen op de pagina die werd opgegeven.
* URL is een afkorting voor Uniform Resource Locator.

URL's hebben in Nederland doorgaans de volgende opbouw: "www.naamvandesite.nl"
 1. Het begint met www.
 2. Dan word de domeinnaam van de site gegeven, dit word ook wel een second-level domain genoemd.
 3. En tot slot word er afgesloten met .nl dit noemt men ook wel een top-level domain.

 • 1: Met www geven we aan de computer door dat we op het "World Wide Web" gaan zoeken.
 • 2: De domeinnaam is de naam van de website die door de maker aan de pagina is gegeven. In Domeinnamen is vaak te lezen waar de website over zal gaan.
 • 3: Het top-level domain is meestal gebaseerd op de taal van het land waarin een site gemaakt word, zo staat .nl bijvoorbeeld voor Nederland en .be voor België. Er zijn ook een aantal top-level domains die hier niet op gebaseerd zijn, dit zijn bijvoorbeeld .com en .org (.com staat voor commerciëel) en (.org staat voor organisatie).
© 2010 - 2024 K-voogd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat houd e-hrm in?Wat houd e-hrm in?Dit artikel gaat over e-HRM. Wat zijn de belangrijkste kenmerken ervan en de ontwikkelingen op bepaalde gebieden. Ook zu…
Wat is electronic Human Resource Management (e-HRM)?E-HRM staat in voor het digitaal beheren van activiteiten aangaande personeelszaken. Veel bedrijven hebben een personeel…
Een veelbezocht, informerend en tijdbesparend IntranetEen veelbezocht, informerend en tijdbesparend IntranetElke grote organisatie beschikt tegenwoordig over een Intranetsite. Een informatieve website, maar dan uitsluitend voor…
De oorsprong van het internetDe oorsprong van het internetHet internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse lev…

Is downloaden verboden in België?Is downloaden verboden in België?Om de haverklap horen we de verhalen vanuit de VS van miljoenenboetes en zelfs gevangenisstraffen voor illegaal download…
Het knippen en plakken in ExcelHet knippen en plakken in ExcelHier enige informatie over knippen en plakken, verplaatsen e.d. in dit artikel. Als u hier meer over wilt weten, lees da…
K-voogd (17 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.