Apenstaartje (Engels: at-teken)
Het apenstaartje is een apart leesteken dat voornamelijk wordt gebruikt in emailadressen om de naam en het adres van elkaar te scheiden. Het @-teken (Engels: at-teken) is wereldwijd bekend maar heeft in veel landen een andere naam gekregen.
Geschiedenis
Het schijnt dat de Romeinen het @-teken al gebruikten. In Amerika verscheen het apenstaartje veel later op het toetsenbord van typemachines en later ook op het toetsenbord van de computer. Het teken is ontstaan toen het Internet steeds belangrijker werd. Het ontstaan van Internet is het gevolg van een technologische wedloop tussen de VS en de Sovjet Unie tijdens de koude oorlog. In 1957 lanceerde de Sovjet Unie de Sputnik, de eerste kunstmatige satelliet die een baan rond de aarde beschrijft. De VS stelde het jaar daarop, in 1958 de ARPA in. De ARPA had tot doel de VS een voorsprong te geven in wetenschap en technologie. In 1962 werd Paul Baran aangewezen als de persoon om studie te doen naar de mogelijkheden voor de US AirForce om het commando en de controle te houden over de Amerikaanse raketten en vliegtuigen bij een grootscheepse nucleaire aanval. Het idee van Baran was om een netwerk van computers aan te leggen die onderling met elkaar verbonden waren. Mocht het deel van het systeem worden vernietigd tijdens de oorlog dan zou zijn zogenoemde ‘packet switched network’ ervoor zorgen dat alles toch heel zou blijven en via een andere route op de juiste plaats aan kon komen. Hiermee was het Internet geboren.
Maar pas na de oorlog begint het Internet echt uit te groeien. In 1992 ging het www (World Wide Web) van start. Ray Tomlinson bedenkt voor de ARPA in 1971 een e-mailprogramma om berichten via Internet te versturen. Het leek Tomlinson handig om de naam en het adres in twee stukken te hakken en zodoende van elkaar te scheiden. Hiervoor zoekt hij naar een niet vaak gebruikt teken op het toetsenbord. Uiteindelijk kiest hij voor het @-teken. In het Engels betekent dit zoiets als bij. Dat komt dus allemaal goed uit. De naam hoort namelijk bij het adres. In het Latijn betekent ‘ad’ eveneens zoiets als bij, naar of tot. In Venetië werd rond 1500 het @-teken gebruikt om een kruik mee aan te duiden. Daar werd met het @-teken hoeveelheden aangegeven. Het @-teken betekende zoiets als à. Als voorbeeld zou dit in het Nederlands zoiets zijn als: twee doosjes druiven à (@-teken) 2 euro.
Andere landen
Het @-teken is wereldwijd bekend. Het apenstaartje, zoals het in Nederland wordt genoemd heeft in bijna ieder land een andere naam Hier volgt een opsomming:
- Groot-Brittannië. Hier wordt het apenstaartje het 'at-teken' genoemd.
- Frankrijk/Italië. Zij noemen het @-teken een slakje.
- Hongarije. Hier heet het apenstaartje wormpje.
- China. Zij noemen het muisje.
- Rusland. Hier wordt het apenstaartje hondje genoemd.
- Turkije. Zij noemen het @-teken aapje.
- Finland. Hier wordt het @-teken kattenstaart of muizenstaart genoemd.
- Griekenland. Hier heet het apenstaartje eend of Sto.
- Zweden. Het @-teken wordt hier olifantenslurf genoemd.
- Polen. De Polen noemen het apenstaartje varken.
- Denemarken/Noorwegen. Hier heet het @-teken varkensstaart.
- Tsjechië. De Turken hebben het teken aan eten gewijd: rolmops.
- Israël. Hier heet het apenstaartje strudel.
- Indonesië. Het @-teken wordt hier het uh-teken genoemd.
- Spanje/Portugal. De Spanjaarden en de Portugezen hebben de naam Arroba.
- Japan. Hier heet het @-teken Atto Maaku.