Geschiedenis van Cybercrime
Het is de snelst groeiende vorm van misdaad van de laatste jaren. Cybercrime, het plegen van een misdaad via de computer. Met de komst van het internet is langzamerhand ook de misdaad met het internet ontstaan. Er bestaan inmiddels vele vormen van cybercrime en deze snelle ontwikkelingen vergen dan ook een grote aanpassing voor beveiligingssoftwarebedrijven, opsporingsdiensten en voor de strafrechtelijke vervolging. Voorzichtig handelen en een goede beveiliging van je computer is cruciaal.
De voorloper op cybercrime: Phreaken
Begin jaren 70 werden er misdaden gepleegd via telefoonlijnen. De daders, ookwel phreakers genoemd, hadden ontdekt dat het Amerikaanse telefoonsysteem werkte met bepaalde tonen. Door deze tonen te imiteren konden de phreakers gratis bellen. Een bekende phreaker, John Draper, maakte er een dagelijkse bezigheid van, hij reed in zijn busje door Amerika, om op verschillende plaatsen daar gratis te bellen door middel van het phreaken.
Twee andere jongens, Steve Jobs & Steve Wozniak raakte geinspireerd door Draper. Ze sloten zich aan bij hem en gedrieen belden ze zelfs een keer 'gratis' vanuit California naar Vaticaanstad. Overigens kwamen uiteindelijk alle drie de heren op het goede pad. Draper ging, na een aantal maal gepakt te zijn, de computerbeveiliging in. Jobs en Wozniak richtten een van de eerste homecomputerfabrieken op: Apple Computer. Hiermee hebben ze een aardig centje verdient.
Hacken
Pas in de jaren 80 kwamen de eerste echte cybercrimes in beeld. Door 'in te breken' in andermans computer (hacken) kunnen de hackers gegevens uit deze computer inzien, kopieeren of veranderen. Ian Murphy, op het net beter bekend als 'Captain Zap' was de eerste persoon die in 1981 schuldig werd bevonden aan cybercrime. Hij hackte de computer van een Amerikaanse telefoonmaatschappij en verzette daar de interne klok, zodat klanten op piektijden goedkoop konden bellen.
In de loop der tijd verlegden de hackers hun terrein. Van telefoonmaatschappijen stapten ze over op banken, webshops en particulieren. In deze tijd met internetbankieren en online shoppen is hier veel geld mee te verdienen. De hackers kopieeren 'simpelweg' de inlognamen en wachtwoorden van bankrekeningen en creditcards. Hiermee haalden ze de rekeningen leeg of doen aankopen bij webshops met het geld op de rekeningen.
Soorten Hackers
Niet alle hackers zijn uit op geld. Over het algemeen kan je stellen dat er 3 soorten hackers zijn.
- Hackers die geld willen verdienen, zoals hierboven gesproken.
- Hackers die een bepaalde boodschap willen uitdragen. Ze hacken bijvoorbeeld een bepaalde bank om te bewijzen dat er beveiligingsfouten inzitten.
- Hackers die voor de lol hacken en er vervolgens over opscheppen
Let wel:Het maakt niet uit wat voor hacker je bent, het inbreken in een computer die niet van jou is, is altijd strafbaar. Legaal aan het werk kan een hacker kan wel, maar alleen als een bedrijf hem inhuurt om fouten/gaten in hun beveiligingssysteem te ontdekken.
Virus
Een andere vorm van cybercrime is het maken en/of verspreiden van een virus. Een virus is een klein computerprogrammatje die verborgen via een opslagmedium of e-mailbijlage op je computer terecht komt. Virussen bestaan er in alle soorten en maten. Je hebt virussen die redelijk onschuldig een boodschap op je scherm tonen, maar je hebt er ook die je gehele harde schijf wissen of alle gegevens erop naar de maker van het virus stuurt. Er zijn ook virussen die zichzelf doorsturen naar andere computers. Natuurlijk bestaan er ook combinaties van al deze vormen.
Een van de bekenste virussen was meteen ook de eerste die veel schade aanrichtte. Het virus werd gemaakt door David Smith en kreeg van hem de naam: 'Melissa'. In maart 1999 bestookte Melissa de gebruikers van software van Microsoft. Ze liet elke besmette computer in het geheim een e-mail sturen naar de eerste 50 personen uit het adresboek van de gebruiker. Het virus richtte geen schade aan aan de computers, maar het internet lag al snel plat door het drukke e-mailverkeer. De schade werd op zo'n 60 miljoen euro geschat.
David Smith was niet de eerste die werd veroordeeld voor het schrijven van een virus. De Brit Christopher Pile kreeg in 1995 als eerste een gevangenisstraf opgelegd voor het schrijven van een virus.
Overige vormen van Cybercrime
Naast de eerder genoemde vormen van cybercrime, bestaan er nog veel meer illegale praktijken waarvoor het internet wordt gebruikt. Denk aan het illegaal downloaden van muziek, films of games of het verspreiden van kinderporno of racistische denkbeelden.
Bestrijden Cybercrime
Tegenwoordig zijn we veel bezig met het voorkomen van cybercrime. Het initiatief hiervoor wordt vaak genomen door benadeelde bedrijven. Zij steken veel geld in het testen en verbeteren van hun beveiligingssysteem.
Natuurlijk moet cybercrime die eenmaal gepleegd is, ook opgespoord worden. Dit is een taak van de politie. Sinds de opkomst van cybercrime heeft de politie speciale teams in het leven geroepen om cybercrime op te sporen. Zaak is natuurlijk om de specialisten in deze teams net zo up-to-date te houden als de misdadigers zelf.
Een moeilijkheid in het opsporingsproces is dat het internet de hele wereld bereikt. Cybercrime strekt zich dus ook zo ver. Een hacker in Nederland, kan bedrijven over de hele wereld benadelen. De Nederlandse politie moet dan gaan samenwerken met de buitenlandse collega's. Soms is dit lastig in verband met de verschillende wetgevingen in verschillende landen. Wat in het ene land strafbaar is, hoeft dat in het andere land niet te zijn. Gelukkig is ook hier verbetering in te zien. Veel landen hebben inmiddels ingezien hoe gevaarlijk cybercrime is, en ze hebben hun wetgeving hierop aangepast.
Wat kan je zelf doen?
Als particulier kan je zelf ook een aantal dingen doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime.
- Zorg dat computer beveiligd is met een actuele versie van een antivirusprogramma
- Zorg dat je internietbankiert bij een bank die werk met een DigiPass (een kastje waar je je pinpas indoet)
- Kabelverbindingen zijn veiliger dan Draadloze verbindingen. Zorg bij draadloos dat je een beveiligd netwerk gebruikt. Gebruik een Firewall
- Koop alleen bij webwinkels met een keurmerk
- Geef nooit persoonlijke gegevens weg op het internet
- Open geen e-mails van mensen die je niet kent.
- Open geen bijlagen van e-mails waarvan je de inhoudt niet kent. Ook niet als je komen van iemand die je kent. De verzender kan niet altijd te weten dat hij een virus meestuurt.