Naar de Maan met Google Earth

Zo’n 40 jaar geleden, op 20 juli 1969, zette Neil Armstrong de eerste menselijke stappen op de maan. Exact 40 jaar later, op 20 juli 2009, werd het door Google voor iedereen mogelijk gemaakt in de voetsporen van Armstrong te treden. Op die dag werd namelijk ‘Moon in Google Earth’ gelanceerd, waardoor iedereen vanaf dat moment een virtuele reis naar de maan kon maken. “That's one small step for man, one giant leap for mankind”, dit waren de woorden waarmee Neil Armstrong op 20 juli 1969 als eerste mens voet op de maan zette. De hele wereld zat aan de buis gekluisterd om te zien hoe de bemanning van de Apollo 11 het zou doen en dit moment wordt nog steeds gezien als één van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de mensheid. Op 20 juli 2009 (exact 40 jaar na dato) heeft Google ‘Moon in Google Earth’ gelanceerd om deze historische gebeurtenis te vieren.

Moon in Google Earth

‘Moon in Google Earth’ is onderdeel van Google Earth 5.0 en biedt gebruikers de kans om via een interactieve en driedimensionale maanatlas het maanoppervlak te verkennen. Ook is het mogelijk panoramische foto’s en nooit eerder vertoonde video’s te bekijken, en een virtuele tour te volgen, compleet met audio-commentaar van bekende astronauten. Op deze manier wordt het mogelijk het één en ander te leren omtrent historische momenten en de ontwikkeling van de maanverkenning.

Oorsprong project

In november 2006 gingen Google en het Ames Research Center (NASA) een relatie aan door ondertekening van de zogenaamde ‘Space Act Agreement’. Hierdoor zou iedereen die een computer met internetaansluiting bezit de mogelijkheid moeten krijgen om het heelal te verkennen. ‘Moon in Google Earth’ is een resultaat van deze overeenkomst en biedt de mogelijkheid om de maan virtueel en driedimensionaal te verkennen.
De basiskaart voor de atlas van ‘Moon in Google Earth’ is gebaseerd op gegevens van het maanoppervlak welke beschikbaar zijn gesteld door Kaguya LALT en geproduceerd zijn door JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) en NAOJ (National Astronomical Observatory of Japan).

Mogelijkheden

‘Moon in Google Earth’ biedt zeer veel uiteenlopende mogelijkheden.
  • Allereerst is het mogelijk om satellietbeelden van de maan te bekijken en het maanoppervlak te verkennen
  • Ook is mogelijk om historische kaarten te bestuderen. Deze kaarten werden enkele decennia geleden gebruikt door het vluchtleidingscentrum voor maanreizen en geven goed inzicht in vele geografische en topografische gegevens van het maanoppervlak.
  • De Universiteit van Arizona stelt iedere week de ‘Maanfoto van de week’ beschikbaar, waarbij maanlocaties tot in detail beschreven worden.
  • Naast deze maanfoto van de week zijn er ook beelden beschikbaar welke afkomstig zijn van diverse ruimtevoertuigen, gemaakt gedurende verscheidene ruimtemissies.
  • Er is een virtuele en begeleide tour beschikbaar, waarbij gebruikers zeer interessante informatie voorgeschoteld krijgen over de maan. Het audio-commentaar wordt geleverd door astronauten Buzz Aldrin (Apollo 11) en Jack Schmitt (Apollo 17).
  • Ook is er zeer veel informatie beschikbaar over diverse Appollo-missies (11 t/m 17). Zo zijn de landingslocaties, maanverkenningslocaties bijvoorbeeld te bekijken door middel van panoramische beelden, zoals in Google Street View ook mogelijk is.
  • Tot slot hebben bezoekers veel verschillende objecten op de maan achter gelaten. Bijvoorbeeld landen als de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China, maar ook Europa, hebben verkenningsapparatuur en dergelijke achter gelaten. Hiervan is een groot deel, inclusief beschrijving, terug te vinden in ‘Moon in Google Earth’.

Starten met ‘Moon in Google Earth’

Om te kunnen werken met ‘Moon in Google Earth’ moet men eerst Google Earth 5.0 downloaden van de Google Earth website. Na installatie moet men dit programma openen en vervolgens naar de bovenste werkbalk in het scherm gaan. Daar staat de modus standaard ingesteld op ‘Earth’, door deze om te schakelen naar ‘Moon’ start met ’Moon in Google Earth’
© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google Sky pimpt Google Earth verder opGoogle Sky pimpt Google Earth verder opTot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook…
Afstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthAfstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthHet meten van afstanden, hoogtes en oppervlaktes kan heel handig zijn. En het kan snel en eenvoudig, je moet alleen even…
Google Earth: hoe vlieg je over 3D-gebouwen?Google Earth: hoe vlieg je over 3D-gebouwen?Als PC-gebruiker bent u waarschijnlijk wel bekend met Google Earth, het gratis te downloaden programma van Google Inc. w…
Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Google Earth kennen we inmiddels. Het is fascinerend om met deze software het gevoel te hebben dat je de hele wereld kun…

De Online Internetwinkel Bol.com (veilig+ bestellen bol.com)Steeds meer mensen doen hun aankopen via internet, soms zijn producten zelfs goedkoper dan in de winkel. Bol.com is een…
Nederlandse wet Downloaden en UploadenNederlandse wet Downloaden en UploadenHet is vaak onduidelijk wat wel en niet mag met het uploaden en downloaden van muziek, films en games. We zochten er het…
Sportler (57 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.