Google Sky pimpt Google Earth verder op

Google Sky pimpt Google Earth verder op Tot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook zelf niet eens stiekem een reisje door de ruimte willen maken en de sterrenstelsels willen bekijken. Dat kan nu veilig en virtueel met Google Sky. Het is allemaal zeer indrukwekkend wat Google Sky presteert.

Google Earth

Bijna iedereen heeft wel de programmatuur van Google Earth op zijn pc geïnstalleerd. Het is de eenvoudigste manier om vanuit uw luie stoel de hele wereld te bekijken. U kunt overal inzoomen en de beelden zijn vaak hartstikke scherp. En voor wie niet de programmatuur wil installeren, maar toch mee wil kijken is er natuurlijk Google Maps. De beelden worden niet alleen op het web veel gebruikt, maar u ziet ze zelfs met enige regelmaat in de journaals op tv, in het weerbericht of anderszins.

Virtual Earth

Concurrentie kon niet uitblijven bij zoveel belangstelling. Daarom kwam Microsoft met Virtual Earth. Virtual Earth is weer anders dan Google Earth. Virtual Earth biedt mooie overzichtsbeelden, genomen alsof u zich in een laagvliegend vliegtuig bevindt. Beelden vanuit de zogenaamde Birdís Eye View. Weer een heel andere sensatie dus, dan neerkijken op de aarde vanuit de ruimte.

De Endeavour

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour heeft weer eens aangetoond hoe spectaculair beelden uit de ruimte kunnen zijn. Na zijn geslaagde assemblagemissie naar het Internationaal Ruimtestation ISS en ondanks een beschadigd hitteschild, is de Endeavour weer veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida. Alles was rechtstreeks te bekijken op NASA TV.

Google Sky

Wellicht geïnspireerd door de Endeavour heeft Google zijn Google Earth uitgebreid met Google Sky. Dit maakt het mogelijk om het heelal te bekijken zoals die te zien is vanaf de planeet Aarde. De bediening is eenvoudig. Vanuit het weergavemenu in Google Earth kunt u direct overschakelen naar Sky. Het is in feite even simpel als inzoomen op een bepaalde spot in de wereld. Met Google Sky is het mogelijk om te bewegen tussen maar liefst 100 miljoen individuele sterren en 200 miljoen melkwegstelsels. In prachtige scherpe beelden wordt de ruimte in zeven informatieve lagen in beeld gebracht. Een must voor de amateurastronoom of iedereen die meer van het heelal weten wil. U vindt er:
  • Ons zonnestelsel.
  • Sterrenbeelden.
  • Amateurastronomie.
  • De mooiste opnamen van de Hubble telescoop.
  • De Maan.
  • De planeten.
  • Handleiding voor sterrenstelsels.
  • Het leven van een ster.

Het mooiste van Hubble

De Hubble-ruimtetelescoop heeft sinds 1990 voortdurend prachtige opnamen gemaakt van sterrenstelsels en sterrennevels die we eerder niet konden waarnemen. Denk aan allerlei jonge sterrenclusters en sterren in wording, maar ook botsende stelsels en open sterrenclusters. Hubble heeft een geweldige infraroodcamera en zwaartekrachtlens aan boord om al dit moois in beeld te kunnen brengen. Het mooiste van wat Hubble u te bieden heeft, foto's en röntgenopnamen, is nu eenvoudig via Google Sky te bekijken en bewonderen.

Google Sky Map

Google Sky Map kan als app worden gedownload om ook op de telefoon bepaalde sterrenstelsel te kunnen bekijken. Zo hebt u altijd een virtuele telescoop in uw broekzak. Of als u een bepaald sterrenstelsel ziet in de buitenlucht, kan de app u verder helpen aan alle relevante informatie. Het is direct beschikbaar.

Slot

De beelden zijn van vele instituten afkomstig. In feite hebt u met Google Sky uw eigen telescoop in huis en kunt u zo, ook onderweg, het heelal bekijken.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Google Earth kennen we inmiddels. Het is fascinerend om met deze software het gevoel te hebben dat je de hele wereld kun…
Afstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthAfstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthHet meten van afstanden, hoogtes en oppervlaktes kan heel handig zijn. En het kan snel en eenvoudig, je moet alleen even…
Naar de Maan met Google EarthZoín 40 jaar geleden, op 20 juli 1969, zette Neil Armstrong de eerste menselijke stappen op de maan. Exact 40 jaar later…
Wat is Google VoiceWat is Google VoiceGoogle breidt zijn diensten steeds verder uit. Op internet is Google al onmisbaar. Nu lijkt ook de telefonie en spraakhe…

Partitioneren met de GParted-Live CD (Freeware)Partitioneren met de GParted-Live CD (Freeware)Noodzakelijke veranderingen aan uw NTFS-partitie kunt u nu eindelijk zonder risico maken - met de Live-CD van GParted.
7-Zip Portable is voor de zip onderweg7-Zip Portable is voor de zip onderwegGrote bestanden kleiner maken? Zip dan je bestanden met 7-Zip Portable. Compressie van bestanden scheelt opslagcapacitei…
Reactie

Anand, 04-10-2009
Hoi Zeemeew, hoe gaat ie? Ik gebruik sinds een paar dagen ook Google Earth, zeer mooi programma! Weet u misschien hoe ik de planeten uit onze buurt kan vinden/inzoomen in de hemel-optie? (Mercurius, Venus, Jupiter enz…) Ik had ze wel een keer toevallig spelenderwijs gevonden maar weet helaas niet meer hoe ik er kwam. Als ik b.v. Venus of Pluto in het zoekvak typ gebeurt er niets.:-( Reactie infoteur, 05-10-2009
Beste Anand,
Het simpelste is, om in Google Sky met het deelvenster Zoeken te werken en het tabblad Zoeken in de sterrenhemel. Planeten zijn momenteel overigens nog niet via de zoekfunctie te vinden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.