Google Sky pimpt Google Earth verder op
Tot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook zelf niet eens stiekem een reisje door de ruimte willen maken en de sterrenstelsels willen bekijken. Dat kan nu veilig en virtueel met Google Sky. Het is allemaal zeer indrukwekkend wat Google Sky presteert.
Google Earth
Bijna iedereen heeft wel de programmatuur van Google Earth op zijn pc geïnstalleerd. Het is de eenvoudigste manier om vanuit uw luie stoel de hele wereld te bekijken. U kunt overal inzoomen en de beelden zijn vaak hartstikke scherp. En voor wie niet de programmatuur wil installeren, maar toch mee wil kijken is er natuurlijk Google Maps. De beelden worden niet alleen op het web veel gebruikt, maar u ziet ze zelfs met enige regelmaat in de journaals op tv, in het weerbericht of anderszins.
Virtual Earth
Concurrentie kon niet uitblijven bij zoveel belangstelling. Daarom kwam Microsoft met
Virtual Earth. Virtual Earth is weer anders dan Google Earth. Virtual Earth biedt mooie overzichtsbeelden, genomen alsof u zich in een laagvliegend vliegtuig bevindt. Beelden vanuit de zogenaamde Bird’s Eye View. Weer een heel andere sensatie dus, dan neerkijken op de aarde vanuit de ruimte.
De Endeavour
Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour heeft weer eens aangetoond hoe spectaculair beelden uit de ruimte kunnen zijn. Na zijn geslaagde assemblagemissie naar het Internationaal Ruimtestation ISS en ondanks een beschadigd hitteschild, is de Endeavour weer veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida. Alles was rechtstreeks te bekijken op NASA TV.
Google Sky
Wellicht geïnspireerd door de Endeavour heeft Google zijn Google Earth uitgebreid met Google Sky. Dit maakt het mogelijk om het heelal te bekijken zoals die te zien is vanaf de planeet Aarde. De bediening is eenvoudig. Vanuit het weergavemenu in Google Earth kunt u direct overschakelen naar Sky. Het is in feite even simpel als inzoomen op een bepaalde spot in de wereld. Met Google Sky is het mogelijk om te bewegen tussen maar liefst 100 miljoen individuele sterren en 200 miljoen melkwegstelsels. In prachtige scherpe beelden wordt de ruimte in zeven informatieve lagen in beeld gebracht. Een must voor de amateurastronoom of iedereen die meer van het heelal weten wil. U vindt er:
- Ons zonnestelsel.
- Sterrenbeelden.
- Amateurastronomie.
- De mooiste opnamen van de Hubble telescoop.
- De Maan.
- De planeten.
- Handleiding voor sterrenstelsels.
- Het leven van een ster.
Het mooiste van Hubble
De Hubble-ruimtetelescoop heeft sinds 1990 voortdurend prachtige opnamen gemaakt van sterrenstelsels en sterrennevels die we eerder niet konden waarnemen. Denk aan allerlei jonge sterrenclusters en sterren in wording, maar ook botsende stelsels en open sterrenclusters. Hubble heeft een geweldige infraroodcamera en zwaartekrachtlens aan boord om al dit moois in beeld te kunnen brengen. Het mooiste van wat Hubble u te bieden heeft, foto's en röntgenopnamen, is nu eenvoudig via Google Sky te bekijken en bewonderen.
Google Sky Map
Google Sky Map kan als app worden gedownload om ook op de telefoon bepaalde sterrenstelsel te kunnen bekijken. Zo hebt u altijd een virtuele telescoop in uw broekzak. Of als u een bepaald sterrenstelsel ziet in de buitenlucht, kan de app u verder helpen aan alle relevante informatie. Het is direct beschikbaar.
Slot
De beelden zijn van vele instituten afkomstig. In feite hebt u met Google Sky uw eigen telescoop in huis en kunt u zo, ook onderweg, het heelal bekijken.
Reactie
Anand, 04-10-2009
Hoi Zeemeew, hoe gaat ie? Ik gebruik sinds een paar dagen ook Google Earth, zeer mooi programma! Weet u misschien hoe ik de planeten uit onze buurt kan vinden/inzoomen in de hemel-optie? (Mercurius, Venus, Jupiter enz…) Ik had ze wel een keer toevallig spelenderwijs gevonden maar weet helaas niet meer hoe ik er kwam. Als ik b.v. Venus of Pluto in het zoekvak typ gebeurt er niets.:-(
Reactie infoteur, 05-10-2009
Beste Anand,
Het simpelste is, om in Google Sky met het deelvenster Zoeken te werken en het tabblad Zoeken in de sterrenhemel. Planeten zijn momenteel overigens nog niet via de zoekfunctie te vinden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw