Nederlandse wet Downloaden en Uploaden

Nederlandse wet Downloaden en Uploaden Het is vaak onduidelijk wat wel en niet mag met het uploaden en downloaden van muziek, films en games. We zochten er het wetboek op na om duidelijkheid te verschaffen.

Uploaden via internet

Het uploaden is het aanbieden van muziek, films of games. In Nederland is het verboden om, zonder toestemming van de auteur, muziek, films of games aan te bieden. Uploaden is zonder toestemming ten alle tijden illegaal.

Gebruik van muziek op een website

Zonder toestemming van de rechthebbende auteur, is het verboden om muziekfragmenten op een website te plaatsen. Ook het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is verboden.

Downloaden via internet

Over het downloaden via internet bestaat vaak onduidelijkheid: wat mag wel en wat mag niet. Volgens de wet mag het volgende:

Muziek

Het downloaden van muziek via internet is toegestaan, mits het 'voor eigen oefening, studie of gebruik' is, zo vermeld de wet. Men betaald hier een kleine bijdrage voor bij de aanschaf van lege geluidsdragers, zoals een cassettebandje of cd-rom. Het uitlenen, verkopen of aan anderen laten luisteren is verboden. Hiervoor is toestemming van de auteur voor nodig.

Films

Downloaden van films is legaal indien het 'voor eigen oefening, studie of gebruik' is. Ook hiervoor wordt een kleine bijdrage gevraagd die als heffing op lege dvd's zit. Uitlenen of verkopen, verhuren of cadeau geven is zonder toestemming van de auteur illegaal.

Spellen

Downloaden van spellen is in zijn geheel verboden, ook voor eigen gebruik! Vaak wordt beweert dat indien men het originele spel bezit, het downloaden of kopiëren wel legaal zou zijn, dit is echter in strijd met wat de wet zegt. Zonder toestemming van de auteur mogen spellen en interactieve software niet gedownload of gekopieerd worden.

Ombouwen van spelcomputer

Hoewel vaak word beweerd dat een spelcomputer eigen bezit is en dus omgebouwd mag worden, is dit in strijd met de wetgeving. Een modchip word ingebouwd om daarmee de ingebouwde beveiliging van spellen te omzeilen. Het (laten) ombouwen van een spelcomputer is strafbaar volgens artikel 32a van de auteurswet.

Uploaden, downloaden en kopiëren

Het uploaden is het aanbieden van materiaal, het downloaden is het aannemen van materiaal. Kopiëren staat gelijk aan downloaden en hiervoor gelden dezelfde regels als voor het downloaden.

Straffen

De straffen variëren van zes maanden tot 1 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de 2e, 3e, 4e of 5e categorie. De hoogte van deze boetes zijn:
  • Tweede €3.700
  • Derde €7.400
  • Vierde €18.500
  • Vijfde €74.000
Voor het bedrijfsmatig downloaden en/of uploaden via de illegale weg, kan de gevangenisstraf oplopen tot vier jaar cel en boetes tot wel 45.000 euro.

Maar op andere websites staat dat het wel mag

Veel internetsites verschaffen nogal onduidelijkheid over het up-en downloaden van muziek, films en spellen. Vooral over computerspellen en interactieve software is er veel verwarring te vinden. Mocht U er toch nog over twijfelen, leest U dan eerst het burgerlijk wetboek na. Wet van 23 september 1912, houdende nieuwe regeling van het auteursrecht. Deze wet bestaat uit 53 artikelen en bespreekt alles waar auteursrechten op rust: foto, video, kunst, schilderwerken, boekwerken, geschriften, muziek, film en software.
© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wetboek en wetgeving downloadenWetboek en wetgeving downloadenDownloaden en de wet: wat mag wel en wat mag niet? We downloaden dagelijks heel wat af in Nederland. Muziek, films, game…
Hoe legaal downloadenHoe kan men nou legaal films en muziek downloaden? Heel veel mensen downloaden tegenwoordig hun films, muziek en softwar…
Films, muziek en games downloadenFilms, muziek en games downloadenOver de hele wereld downloaden mensen hun muziek, films en games. Het downloaden van films en games word als illegaal be…
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…

Naar de Maan met Google EarthZo’n 40 jaar geleden, op 20 juli 1969, zette Neil Armstrong de eerste menselijke stappen op de maan. Exact 40 jaar later…
Hoe herken je een hacker en hoe kun je je pc beveiligen?Hoe herken je een hacker en hoe kun je je pc beveiligen?Velen zijn zich er inmiddels van bewust dat er gevaren verbonden zijn aan een slechte beveiliging van de eigen computer.…
Reacties

Ted, 29-12-2011
Maar is het ook illegaal om een link op je website te plaatsen die naar een andere website verwijst waarop een film gëupload is? Reactie infoteur, 30-12-2011
Is deze film op de legale manier gedownload? Dan is dit geen probleem. Is het op een illegale manier? Dan kan je je mede schuld maken door een link op je website te plaatsen, vooral wanneer je hiervan op de hoogte was. In de meeste gevallen echter zal de praktijk er niet zo zwaar aan tillen.

Sal, 21-11-2011
Stel er wordt illegaal geupload. Wie is strikt genomen de overtreder van de wet: (a)degene die daadwerkelijk het uploaden op gang heeft gezet of (b) degene die de eigenaar is van de computer waarmee de misdaad wordt gepleegd. Volgens mij ligt (a) voor de hand maar is de dader moeilijk aan te wijzen. Aan de andere kant is in geval van (b) de dader makkelijk aan te wijzen, maar voelt het niet eerlijk aan. Ik hoor hier graag uw mening over. Dank! Reactie infoteur, 20-12-2011
De eigenaar van het IP-adres is verantwoordelijk hiervoor. Echter, wanneer deze kan aantonen dat hij of zij van niks wist en een andere dader kan aanwijzen, dan liggen de regels anders.

H., 11-04-2011
En hoe zit het met mijn betamax videorecorder dan? die maakt kopie van al het auteursrechtelijk uitgezonden beeld geluidsapparatuur inclusief het programma van het knmi om het weer bericht te presenteren. Eigenlijk is het al strafbaar om de nieuwste hit van marco mee te fluiten? Maar als niemand het hoord dan mag dat misschien nog net!

Zonder het ooit beseft te hebben voel ik mij nu ontzettend illegaal bezig hoor! gelukkig nooit een video 2000 gekocht dan was ik met 7 opgenomen banden dubbel de pineut. Reactie infoteur, 14-04-2011
De kopie moet voor eigen oefening, studie of gebruik bestemd zijn, dan mag je een of twee (misshien wel drie) thuiskopieeen hebben.

Deve, 05-08-2010
Wat mij nog niet duidelijk is is dit:

Mocht U er toch nog over twijfelen, leest U dan eerst het burgerlijk wetboek na. Wet van 23 september 1912, houdende nieuwe regeling van het auteursrecht.

In de auteursrechten staat dat het dan over letterkunde, kunst of wetenschap moet gaan, films zijn GEEN letterkunde, dus eigenlijk horen films daar dus dan niet bij? of? Reactie infoteur, 05-08-2010
Deze wet bestaat uit 53 artikelen en bespreekt alles waar auteursrechten op rust: foto, video, kunst, schilderwerken, boekwerken, geschriften, muziek, film en software.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.