Waarom compatible cartridges goed zijn voor het milieu

Iedereen weet dat hergebruiken oftewel recyclen goed is voor het milieu. Er is veel gerecycled materiaal. Zo heb je bijvoorbeeld gerecycled papier, gerecycled glas, gerecyclede kunststof, gerecycled metaal, enz. Het hergebruiken is dé manier om de gigantische afvalberg aan materialen die wij met z’n allen produceren in bedwang te houden en daarom goed voor het milieu. Ook cartridges kun je hergebruiken, zogenaamde compatible cartridges. Gelukkig maar want we printen met z’n allen heel wat af.

Welke soorten cartridges bestaan er?

Je hebt cartridges voor inktjetprinters en cartridges voor laserprinters. Respectievelijk inktjet-cartridges en toner-cartridges. In de volksmond wordt met “cartridge” meestal een inktjet-cartridge bedoeld en met “toner” wordt meestal een cartridge voor een laserprinter bedoeld. In plaats van de benaming cartridge gebruikt men ook wel eens het woord “patroon”. Sommigen halen alle begrippen door elkaar en dan is de verwarring compleet. Komt hier nog bij dat voor sommigen het begrip “compatible” ook niet geheel helder is. Compatibles zijn al jaren een bekend begrip in de wereld van printer-supplies. Hieronder wordt getracht duidelijkheid hierin te verschaffen.

Er zijn in feite 2 soorten cartridges:
 • Originele cartridges
 • Compatible cartridges

Originele cartridges
Originele cartridges worden geproduceerd door officiële patroonfabrikanten, zoals bijvoorbeeld Canon, Epson, Hp en Lexmark. Dit zijn zg. Original Equipment Manufacturers (OEM).

Compatible cartridges
Compatible cartridges zijn onder te verdelen in twee groepen:
A] Replica’s: Nieuwe nagemaakte cartridges
B] Remanufactured cartridges

A] De eerste groep compatible cartridges zijn niet gemaakt door de officiële patroonfabrikanten, maar door een andere fabrikant, een compatible-fabrikant. Het zijn nieuwe nagemaakte cartridges (replica’s), die evenwel prima in uw printer gebruikt kunnen worden. Compatible betekent hier "geschikt voor". Daarentegen kosten ze beduidend minder, terwijl de kwaliteit niet onder doet voor originele patronen. De compatibles van tegenwoordig zijn producten met een OEM-vergelijkbare printkwaliteit. Vaak is ook de inhoud meer dan van een originele.

B] De tweede groep compatible cartridges zijn remanufactured cartridges. Dit zijn lege originele, OEM-geproduceerde cartridges, die industrieel zijn schoongemaakt en opnieuw gevuld zijn met inkt van hoge kwaliteit. Deze cartridges zijn uitvoerig getest om een goede print te kunnen garanderen. Omdat de patronen hergebruikt zijn, zijn ze voor consumenten goedkoper dan originele patronen. Ook bij de remanufactured cartridges geldt dat deze vaak meer inhoud hebben dan de originele, om de simpele reden dat ze gewoon voller afgevuld worden. Dit soort cartridges hebben meestal een geïntegreerde printkop en elektronische circuits die moeilijk en duur zijn om te produceren, en meestal ook beschermd zijn door patentrechten die het namaken van deze cartridges verbieden. De remanufactured cartridges voor laserprinters zijn hervuld met toner (tonerpoeder) van hoge kwaliteit en onderdelen van de cartridges zijn veelal vervangen, zoals bijvoorbeeld de drum.

Waarom help ik het milieu als ik compatible cartridges koop?

De markt van inktcartridges ondergaat een explosieve groei, die naar verwachting de komende jaren alleen nog maar zal toenemen, met name de toename van toner-cartridges is niet te stuiten. In 5 jaar tijd is de verkoop van cartridges met maar liefst 40% gestegen. Het aandeel hergebruikte cartridges nam toe met een indrukwekkend percentage van ruim 160%. Het is dan ook een onomstotelijk feit dat de toekomst ligt in compatible cartridges.

Ook zal de overheid hergebruik – uit het oogpunt voor het milieu – meer en meer stimuleren. Door hergebruik profiteert u niet alleen van de lagere prijs van de cartridges, maar bespaart u ook op de verwerkingskosten van uw bedrijfsafval, aangezien lege cartridges niet langer meer tegen hoge tarieven, als chemisch afval afgevoerd hoeven te worden. Veel lege, plastic cartridges worden dezer dagen gedumpt in velden of landschappen over de hele wereld. Jaarlijks is dit alleen al in Europa meer dan 750.000 m². Dat wil dus zeggen dat er ongeveer vier grote voetbalvelden nodig zijn om al het Europese afval van printersupplies te kunnen dumpen. Elke maand komen er in Europa ongeveer 24 miljoen inktjet-cartridges in het restafval terecht, ondanks het feit dat cartridges minstens 3 keer geremanufactured kunnen worden. Het duurt wel 1000 jaar voordat het plastic dat gebruikt wordt in een gewone inktjet-cartridge vergaat. Het moge duidelijk zijn: Elke cartridge die wordt gerecycled, is er weer één minder die in het milieu wordt gedumpt.

Wat er nu gelukkig steeds meer gebeurt, is inzameling van lege gebruikte OEM-cartridges, zogenaamd “leeggoed”. De hervulde, originele cartridges die opnieuw in de verkoop gaan, worden daardoor niet alleen efficiënter gebruikt, maar dragen daadwerkelijk bij om het milieu te sparen. Bovendien zijn gerecyclede cartridges altijd goedkoper omdat de "casing" (carrosserie) van de originele cartridge immers wordt hergebruikt. Enkel de interne onderdelen worden – indien nodig – vervangen wat de productiekosten drastisch verlaagt. Al het materiaal dat niet wordt hergebruikt, wordt na demontage, gescheiden afgevoerd en zo mogelijk in andere producten verwerkt. Printen met compatibles helpt niet alleen het milieu te sparen, tevens kun je zo aanzienlijk besparen op je eigen printkosten.

Andere benamingen welke ook voor compatible cartridges gebruikt worden:

 • alternatieve cartridges
 • namaak cartridges
 • niet-originele cartridges
 • imitatie cartridges
 • replica’s
 • klonen
 • refills
 • remanufactured cartridges
 • gerecycleerde cartridges
 • gerecyclede cartridges
 • hergebruikte cartridges

Kan het gebruik van compatibles de garantie op mijn printer aantasten?

Nee, absoluut niet! Het gebruik van compatible cartridges heeft geen invloed op de garantie op uw machine of op de bepalingen van een eventueel onderhoudscontract tussen u en de producent. In het garantiebewijs van HP staat zelfs dat HP ook gereviseerde onderdelen gebruikt.

Het is juridisch niet toegestaan om de garantie te laten vervallen, indien compatible cartridges worden gebruikt. Het laten vervallen van de garantie, omdat cartridges zijn gebruikt die niet door de fabrikant van de printer zijn geproduceerd, wordt beschouwd als oneerlijke concurrentie en is derhalve niet rechtsgeldig. Laat u dus niet intimideren bij uw keuze voor de aanschaf van cartridges. Regelmatig spuien printerfabrikanten met dreigende teksten als: "De garantie vervalt als geen originele cartridges worden gebruikt." Indien iemand u de garantie weigert omdat een alternatief merk printer-supplies is gebruikt, kunt u vragen om een schriftelijke verklaring voor de weigering, waarmee u vervolgens verdere stappen kunt ondernemen om dit aan te vechten. U heeft volledig het recht om zelf te kiezen welk merk printer-supplies u in uw printer gebruikt. Geen enkele verkoper van printers mag voor u bepalen welk merk cartridges u moet gebruiken in uw printer.

Zie het zo. Als u een nieuwe auto koopt, is de verkoper ook niet gerechtigd om u te dwingen om bijvoorbeeld alleen Shell brandstof te gebruiken. Op het moment dat u de auto gekocht heeft en de showroom uitrijdt, bepaalt uzelf en niemand anders wat u in uw tank stopt. Hetzelfde geldt voor printers, op het moment dat u met uw nieuwe printer de winkel uitloopt, bent u de enige die bepaalt welke cartridges u erin stopt, originele of compatibles.
© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn compatible (huismerk) cartridges eigenlijk?Voor veel printers bestaan er alternatieve cartridges. Deze ' imitatiecartridges' zijn vaak veel goedkoper en hebben ook…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…
Kan ik mijn Epson cartridge navullen?Epson cartridges zijn (bijna) allemaal navulbaar. Je moet alleen wel weten welke inkt en wat voor cartridge je gebruikt…
Printer-cartridgesPrinter-cartridgesOm te weten welke printer-cartridges het goedkoopst zijn, moet u eerst weten of de printer met een drie-kleuren-cartridg…

De duurste woorden in Google AdSenseDe duurste woorden in Google AdSenseGoogle is een machtige partij op het internet. Bijna honderd procent maakt voor het zoeken op het web gebruik van Google…
Online voetbalgame: Online soccer manager (OSM)Voetbalmanagementgames zijn erg populair. Naast de computerspellen die je in de winkel kunt kopen heb je een een online…
Bronnen en referenties
 • Mijn eigen website www.uppoint.nl
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 23-07-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.