Kan ik mijn Epson cartridge navullen?

Epson cartridges zijn (bijna) allemaal navulbaar. Je moet alleen wel weten welke inkt en wat voor cartridge je gebruikt om het navullen tot een succes te maken. Door de grote diversiteit aan cartridges die Epson maakt zie je soms door de bomen het bos niet meer. Dit artikel zaagt de bomen voor u om!

Wat voor soorten Epson cartridges bestaan er?

Hoewel Epson enkele tientallen verschillende cartridges maakt kun je die allemaal onderverdelen in twee groepen.
  • Cartridges met chip
  • Cartridges zonder chip

De grootte en dikte van de cartridges maakt in dit onderscheid niet uit want de werkwijze is per groep gelijk.

Hoe werkt een cartridge zonder chip?

Dit type cartridges wordt veelal in oudere Epson printers gebruikt die nog dateren van vóór het moment dat navullen in de opmars was. In de printer zit een losse printkop die signalen van de computer krijgt wanneer er geprint moet worden. Deze signalen worden omgezet in warmte waardoor de printkop uitzet en inkt doorlaat. Het nadeel is dat de cartridge eenmaal uit de printer zal blijven lekken omdat de spuitmond op de cartridge altijd open staat. De printkop is het onderdeel dat de inkt blokkeert of juist doorlaat.

Hoe werkt een cartridge met chip?

Deze nieuwere variant cartridges heeft door het toevoegen van de chip meer mogelijkheden t.o.v. de oudere zonder chip. Zo zal de cartridge eenmaal uit de printer niet lekken. Er is door het toevoegen van de chip een extra stap aangebracht alvorens de cartridge inkt door zal laten. De computer geeft het signaal af naar de printer / printkop die op zijn beurt weer een signaal naar de cartridge doorgeeft. Dan pas zal de spuitmond door warmte uitzetten en kan de inkt uit de cartridge stromen. Het signaal wordt dus twee keer doorgegeven ipv 1 keer!

Deze chip kan ook informatie opslaan. Indien een cartridge leeg is zal de chip deze informatie doorgeven naar de printer en krijgt u een melding dat de cartridge leeg is. De printer zal dan niet werken tot de chip gereset is en de cartridge weer voor vol wordt aangezien.

Er bestaan twee soorten chips waarvan er momenteel nog maar één te resetten is. Deze chip is groen van kleur en heeft 7 contactpunten in twee rijen. Boven 4 contactpunten en onder 3 contactpunten. Deze groene chip is met een handig apparaat, de Epson Chip-resetter, eenvoudig te resetten. Wilt u thuis zelf cartridges navullen dan hebt u naast inkt deze chipresetter ook nodig.

Hebt u één van onderstaande printers dan kunt u de cartridges (nog) niet navullen. De chip die aan de achterkant op de cartridge zit is nog niet resetbaar. Hierdoor blijft de printer de cartridge als leeg herkennen na het vullen en weigert te printen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een chipresetter voor dit type cartridges van Epson zodat deze cartridges voortaan ook nagevuld kunnen worden.

Printers met cartridges die niet navulbaar zijn:
Epson Stylus Photo D78DX4000DX4050DX5000DX5050DX6000DX6050
Epson Stylus Photo R265Epson Stlus Photo R360Epson Stylus Photo RX560

Kan ik elke inkt voor elke cartridge gebruiken?

Epson werkt met 4 verschillende soorten inkt waarvan er 3 op dye-basis (waterbasis) werken en 1 met pigmentinkt. Er zitten grote verschillen tussen alle vier de inkten maar het verschil tussen Dye- en Pigmentinkt is onoverkomelijk mocht u per ongeluk de verkeerde inkt in huis hebben gehaald.

Dye-inkt is herkenbaar doordat het transparant is, je kunt er doorheen kijken. Bij pigmentinkt is dit niet mogelijk.

Kies uw navulset dus met zorg uit en geloof nooit een beschrijving die beweert dat die inkt geschikt is voor ALLE Epson cartridges.

Zijn er verschillende vulmethodes?

De oude Epson cartridges zonder chip moeten altijd door de bovenkant (sticker) gevuld worden. Deze printers werken vaak met twee cartridges: één zwarte en één kleuren cartridge. De kleurencartridge bevat óf drie kleuren óf vijf kleuren (fotocartridge). Plak de onderkant van de cartridge af met plakband om lekken te voorkomen.

Wanneer u de cartridge draaiend tegen het licht houd zult u zien dat er twee rondjes onder de sticker zitten. De onderste (vaak in het midden van de cartridge) kunt u het beste gebruiken om de cartridge te vullen. Prik met de naald door de sticker en druk de spuit met inkt langzaam leeg tot de inkt uit het gat komt lopen. Haal nu weer een klein beetje inkt uit de cartridge terug en u bent klaar.

Bij de Epson cartridges met chip wordt vaak gebruik gemaakt van losse cartridges per kleur. De vulmethode is bij deze per cartridge verschillend en te lastig om in woorden te omschrijven. Hier heb je echt voorbeeldplaatjes bij nodig. Meestal worden deze meegeleverd met een navulset of vraag het simpelweg bij een navulwinkel bij u in de buurt.

Zijn compatible cartridges ook navulbaar?

Hier is geen goed antwoord voor te vinden omdat de ene compatible de andere niet is. Het kan zelfs voorkomen dat u meerder compatible cartridges van hetzelfde merk gebruikt en dat daarvan een aantal wel navulbaar zijn en een aantal niet. In ieder geval hebben deze compatible cartridges een andere vulmethode als de originele Epson cartridges. probeer een compatible cartridge altijd via de bovenkant (door de sticker heen) te vullen. Daar zit meestal nog geen gaatje dus die moet u zelf nog maken met een punaise of een kleine boor.
© 2008 - 2020 Darasa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Navullen lege HP cartridges, welke inkt?De goedkoopste manier om te printen is om lege cartridges zelf na te vullen. Hoe weet je welke inkt je nodig hebt om jou…
Lege cartridges navullen, werkt dat?Sinds enkele jaren bestaat er de mogelijkheid om lege cartridges te laten navullen. Een methode die volgens voorstanders…
Vullen van een Canon PG 40, PG 50, CL 41 en CL 51 cartridgeEr wordt op diverse fora beweerd dat de Canon Cartridges type: PG-40, PG-50 en CL-41 en CL-51 niet navulbaar zijn. Dat i…
Wat zijn compatible (huismerk) cartridges eigenlijk?Voor veel printers bestaan er alternatieve cartridges. Deze ' imitatiecartridges' zijn vaak veel goedkoper en hebben ook…

Laserprinter of Inkjet? Welke is voor u het beste geschikt?U staat op het punt om een nieuwe printer aan te schaffen maar u weet niet of u nu het beste een inkjetprinter of juist…
Slechte afdrukken? gebruik een reinigingscartridgeWanneer de afdrukken van uw printer achteruit gaan of gewoonweg niet meer zichtbaar zijn dan is de kans groot dat de pri…

Reageer op het artikel "Kan ik mijn Epson cartridge navullen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Martin van der Meulen, 08-12-2019 08:49 #22
Ik heb een printer epson xp 255 expresion home kan ik hier van de cartridges navullen en resetten?

Freddie, 13-10-2016 15:24 #21
Iemand die ik ken is in het bezit van een EPSON Stylus Photo R200(x) met 6 inkt cartridges T0481 t/m T0486 waarvan de laatste twee licht blauw en licht rode (roze) zijn. Deze twee zijn niet meer te vullen via een Inktvulstation en moet er een compleet nieuwe set gekocht worden ter waarde van 108,- Dit is onbetaalbaar geworden, bovendien vraag ik mij af voor hoeveel % deze nieuwe dan ook nog gevuld zijn?! (Hewlet Packard effect +/- 20%) Zijn deze cartridges ook na te vullen incl. chip resetter? Omdat ik niet kan opmaken of dit printermodel mede is op genomen ter beoordeling in het lijstje boven. Zo ja, hoe kan ik die lichtere kleuren blauw en rood verkrijgen/maken. Is dit pigment houdende inkt? Is er een evt. andere oplossing om deze inkt modules uit te schakelen, want als er één module leeg is staakt de printer met printen tot dat die module weer aangevuld met inkt is! Graag uitleg hierover A.U.B.

Katrien, 14-06-2014 14:32 #20
Telkens ik een alternatief merk inkt cartridge gebruik voor mijn EPSON Stylus 8400 (T0711,12,13 en 14) krijg ik na heel korte tijd reeds de melding dat de printer de cartridge niet herkent en weigert de printer verder te printen en moet ik het patroon vervangen door een patroon van het origineel merk. Hoe kan ik dat probleem oplossen. De inktpatronen hebben 2 rijen contactpuntjes, eentje van 5 en eentje van 4. Omdat de inkt nu zo duur is geworden wil ik graag overschakelen naar een alternatief merk. Kan u mij daarbij helpen?

Judith, 08-04-2014 23:00 #19
Ik heb een setup setje voor mijn epson expression premium xp 510. Helaas kan ik deze niet installeren omdat hij maar een keer een setup set pakt. Kan ik die ook resetten? En weet iemand of er voor deze soort ook een navulset te krijgen is?

Jan Weel, 04-03-2014 11:38 #18
Mijn Epson styles DX4850 heeft jarenlang gewerkt met navulling van KHL inktpatronen. Maar nu geeft hij een error en alle ledjes staan te knipperen moet je de printer dan weggooien of is dit ook nog te omzeilen?

Gerda Dam, 11-01-2014 19:03 #17
Duidelijk artikel, toch kom ik er niet helemaal uit: Ik heb een Epson XP 800. De cartridge zwart is nu leeg. De chip is groen, met 2 rijen contactpunten, bovenste rij 4, onderste rij 5. Dus geen 4 en 3. Betekent dat dus, dat deze niet navulbaar is?

Ad, 25-09-2013 23:50 #16
Tegenwoordig heb je voor de meeste printers hervulcartridges deze maken gebruik van automatische reset chips en zijn gemaakt om na te vullen. Een originele of huismerk cartridge kun je vaak maar een paar maal vullen en dan moet je nieuwe kopen. Je kunt deze cartridges onder andere bij smart ink krijgen.

Wim, 12-03-2013 12:42 #15
Zou u mij kunnen vertellen hoe ik mijn cartridge kan risette. Het gaat om de nummers 0711-0712. De printen geeft heel snel aan dat ik moet verwisselen terwijl op het kleurenschema
van de printer aan geeft nog zeker 15% aanwezig is. Het type printer is D120.

Wim.

Vanhoutte Carlos, 07-10-2011 11:46 #14
Zijn de epsoncartridages no. T0711; T0712; T0713; T0714 door mij na te v ullen. Zo ja, dan gaarne een instructie hoe dit moet gebeuren.
Bij voorbaat hartelijke dank
Groeten Reactie infoteur, 09-11-2011
Deze cartridges zijn navulbaar. Echter om het zelf te doen kan nog wel eens wat rotzooi opleveren. Er moet een gat worden geprikt in het reservoir (door de sticker) en deze moet vervolgens dichtgelijmd worden en gerest (resetters zijn online of bij navulwinkels te koop). De gebruiksaanwijzing om na te vullen is op internet goed te vinden. Het is te doen. Een ander alternatief is toch om compatible cartridges te kopen. Veel goedkoper en vaak een grotere inhoud.

Chris, 13-07-2011 20:44 #13
Ik heb een SX425W aangeschaft, 3 ker gebruikt en einde cardridges, alleen te bestellen bij de fabriek?

M,n oude D78 doet het nog prima, al krijg ik maar 2 kleuren Rood en geel. Ditr alles nadat ik de cardridges vervangen heb, hoe is dat mogelijk.
Ik denk er ook over om zelf bij te gaan vullen.

Maar wat kan het zijn met de cardridges, net vernagen en toch maar 2 kleuren rood en geel? Mvg.Chris. Reactie infoteur, 09-11-2011
Het kan zijn dat de blauwe kleur is ingedroogd omdat die kleur in uw prints minder (of niet) wordt gebruikt. Wat ik kan adviseren is om wekelijks een afdruk te maken waarin een stuk tekst in zowel geel, rood als blauw wordt geschreven. Hierdoor weet u zeker dat alle drie de kleuren worden gebruikt wanneer u een afdruk maakt en krijgen de kleuren geen kans om in te drogen.

Navullen is mogelijk. Mijn advies is om de eerste keer door een professionele navulwinkel te laten doen. Meekijken over de schouder of gewoon advies vragen.

Moens Willy, 27-11-2010 19:24 #12
Ik heb onlangs een Epson printer stylus SX425W gekocht, de inktpatronen T 1281(en 1291 ) tot1284 hebben 7 gele contactpuntjes in een rij van 5 en 2. Kan ik op een site een geschikte chipresetter vinden? Reactie infoteur, 10-11-2011
Jazeker, daar zijn Chipresetters voor te koop. Kosten om en nabij de 20-, Bijv. op de website Inktmedia kun je deze vinden.

Esther, 03-07-2010 11:54 #11
Ik ben in bezit van een Epson Stylus DX7450. Lange tijd heb ik gefrusteerd gezocht naar een goeie oplossing om de 'beter wetende' chip van de originele Epson-inktcartridges te omzeilen. Helemaal per toeval en ten einde raad kwam ik bij Inkt KHL in België terecht. Zij verkopen navulbare cartridges waar al een resetbare chip op zit (je hebt dus geen aparte chipresetter op batterijen o.i.d. nodig). Je hoeft alleen maar eenmalig (lege) hervulbare cartridges te kopen (deze vervangen de originele cartridges). Het enige wat je verder nodig hebt is natuurlijk inkt. De eerste aanschaf (hervulbare cartridges + set inkt (CMYK), spuiten en naalden) lijkt prijzig, maar je hebt dit zo weer terugverdiend en daarna ben je veel goedkoper uit omdat je alleen nog inkt hoeft te kopen. Elke keer als de printer denkt dat de inkt op is, kun je de cartridges eruit halen en kijken wat het inktniveau is (de cartridges zijn doorzichtig) en bijvullen als 't nodig is. Als je ze terugzet, ziet de printer ze weer voor vol aan. Bij die Belgische winkel hebben ze sets voor enorm veel printers en ze bezorgen ook best snel. Ik ben op deze manier mijn printer al een paar jaar te slim af, naar volle tevredenheid :-). M'n printer heeft het niet in de gaten en hij drukt nog steeds heel mooi af. En nee hoor, ik werk echt niet voor deze winkel :-p maar ik wilde even laten weten dat er ook wel andere mogelijkheden zijn.

Hans, 18-05-2010 21:44 #10
Hallo Lui, ik ben in het bezit van de printer Epson stylus SX200.
Ik heb geprobeert de cardridges bij te vullen, maar de printer accepteerd de gevulde gardridges niet het betreffen de modellen TO712, TO713, TO714, en Zwart. U heeft het over een chipresetter. Is er ook een voor voornoemde cardridges cq printer? Zo neen wat kan ik verder ondernemen?
Bij voorbaat dank voor informatie.
Groeten Hans Reactie infoteur, 10-11-2011
U dient een Chipresetter aan te schaffen die de chip weer op 'vol' zet. Als de cartridge niet wordt gereset dan herkent de printer hem als leeg. Vandaar.

D. J. Vos, 21-04-2010 11:34 #9
Wil gaarne vernemen welke opening voor het navullen van de cartridge T0711 gebruikt dient te worden om het
zelf nate vullen.En kan ik deze cartidge wel zelf vullen Reactie infoteur, 10-11-2011
Deze kunnen worden nagevuld. Echter vergt het wat oefening. U kunt het beste een navulset, incl. Chipresetter aanschaffen bij een navulwinkel. De eerste keer door een professional laten vullen en meekijken over de schouders.

Diagnose, 05-02-2010 00:42 #8
Zijn de chips hetzelfde dus 4 dezelfde, en hoe werkt het rezetten. Kan iemand dat simpel uitleggen?
groet Rob diagnose Reactie infoteur, 10-11-2011
U kunt voor de cartridges 1 Chipresetter aanschaffen die voor alle cartridges zal werken.

Mandy, 02-06-2009 22:06 #7
Hoi, ik heb eeb Epson uit de DX8000 serie. Daar zit een groene chip op maar die heeft 5 en 4 puntjes. Zijn deze dan ook bij te vullen? Weet iemand dat? Waar haal ik zo'n resetter vandaan? Reactie infoteur, 10-11-2011
Deze cartridges zijn navulbaar. Echter heeft u ook een Chipresetter nodig om de cartridges te resetten. doet u dit niet dan zal de printer de cartridges als 'leeg'herkennen en weigeren te printen. Via google zult u meerdere verkoopadressen vinden die deze resetters verkopen.

Willem, 22-04-2009 12:49 #6
Hoi
ik wil mijn cartridge bijvullen van de epson c66 printer
heb al een resetter gebruikt, maar waar moet de inkt erin
kan nergens een goet plaatje vinden van cartridge 0441

wie helpt, groet willem Reactie infoteur, 10-11-2011
Bij navulwinkels verkopen zij navulsets. Zij hebben ook gebruiksaanwijzingen die u mee kunt nemen. Ik weet in ieder geval dat Inkstation dit doet. Er zullen er ongetwijfeld nog meer zijn.

Cg, 10-03-2009 09:43 #5
L.S., Ik ben van plan een Epson SX600FW te kopen. Vraag: gebruikt die cartridges met chip, en zijn die te resetten? Reactie infoteur, 10-11-2011
Ik weet het niet met zekerheid te zeggen. Veel Epson cartridges hebben een Chipresetter waarmee de lege (gevulde) cartridges weer als vol kunnen worden aangezien. Zonder reset weigert de printer te printen omdat de cartridge als 'leeg'wordt herkent. Mijn advies is om een keer naar een navulwinkel te gaan. De cartrdiges daar laten navullen en meekijken over de schouder van de werknemer.

Paul Keulen, 01-12-2008 22:05 #4
Zijn de epsoncartridages no. T0711; T0712; T0713; T0714 door mij na te v ullen. Zo ja, dan gaarne een instructie hoe dit moet gebeuren.
Bij voorbaat hartelijke dank
Groeten

Paul Keulen Reactie infoteur, 10-11-2011
Beste Paul,
Deze kunnen worden nagevuld. Je hebt echter wel een Chipresetter nodig. Ik adviseer iedereen om voordat men zelf gaat navullen dit de eerste keer door een professional te laten doen in een navulwinkel. Kijk mee over de schouders en stel vragen. Dan is de volgende keer een koud kunstje.

Harry de Jong, 24-10-2008 17:57 #3
Een tijdje geleden vulde ik de zwarte cartridge van mijn Epson Photo 900. De chip resette ik en alles werkte. Nu vulde ik de kleurencartridge en resette ik de chip. Nu herkent de printer de noch de zwarte noch de kleurencartridge. Is er nog een truc om e.e.a. weer aan de praat te krijgen? Ook heb ik al eens met vervangende cartridges gewerkt maar dat bleek absoluut geen succes. De foto's bleken niet de kleur te krijgen die gewenst was. Wat een problemen!

Pedro, 26-06-2008 16:49 #2
Vraagje:zijn mijn Epson Stylus catridge voor de DX7450 navulbaar?Verder goede info en duidelijk.
Graag respons, bvd. Reactie infoteur, 15-08-2008
Hallo,
sorry voor de late reactie.
Helaas is het nog niet mogelijk om uw type cartridges te vullen. Dit komt enkel en alleen door de chip die Epson erop heeft aangebracht. Als die leeg is geregistreerd doet de printer niets meer. HEt is vermoed ik een kwestie van tijd voordat daar ook weer een oplossing voor is gevonden. Tot die tijd; de lege cartridges niet weggooien en overstappen op compatible cartridges. Een originele Epson cartridge heeft 7 ml inkt inhoud en de compatibles 13,4 ml terwijl zij even duur zijn.

Johan, 15-02-2008 14:48 #1
Goede info met goede leesbare tekst en nuttig

Infoteur: Darasa
Gepubliceerd: 29-01-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Reacties: 22
Schrijf mee!