Kan ik mijn Epson cartridge navullen?

Epson cartridges zijn (bijna) allemaal navulbaar. Je moet alleen wel weten welke inkt en wat voor cartridge je gebruikt om het navullen tot een succes te maken. Door de grote diversiteit aan cartridges die Epson maakt zie je soms door de bomen het bos niet meer. Dit artikel zaagt de bomen voor u om!

Wat voor soorten Epson cartridges bestaan er?

Hoewel Epson enkele tientallen verschillende cartridges maakt kun je die allemaal onderverdelen in twee groepen.
  • Cartridges met chip
  • Cartridges zonder chip

De grootte en dikte van de cartridges maakt in dit onderscheid niet uit want de werkwijze is per groep gelijk.

Hoe werkt een cartridge zonder chip?

Dit type cartridges wordt veelal in oudere Epson printers gebruikt die nog dateren van vóór het moment dat navullen in de opmars was. In de printer zit een losse printkop die signalen van de computer krijgt wanneer er geprint moet worden. Deze signalen worden omgezet in warmte waardoor de printkop uitzet en inkt doorlaat. Het nadeel is dat de cartridge eenmaal uit de printer zal blijven lekken omdat de spuitmond op de cartridge altijd open staat. De printkop is het onderdeel dat de inkt blokkeert of juist doorlaat.

Hoe werkt een cartridge met chip?

Deze nieuwere variant cartridges heeft door het toevoegen van de chip meer mogelijkheden t.o.v. de oudere zonder chip. Zo zal de cartridge eenmaal uit de printer niet lekken. Er is door het toevoegen van de chip een extra stap aangebracht alvorens de cartridge inkt door zal laten. De computer geeft het signaal af naar de printer / printkop die op zijn beurt weer een signaal naar de cartridge doorgeeft. Dan pas zal de spuitmond door warmte uitzetten en kan de inkt uit de cartridge stromen. Het signaal wordt dus twee keer doorgegeven ipv 1 keer!

Deze chip kan ook informatie opslaan. Indien een cartridge leeg is zal de chip deze informatie doorgeven naar de printer en krijgt u een melding dat de cartridge leeg is. De printer zal dan niet werken tot de chip gereset is en de cartridge weer voor vol wordt aangezien.

Er bestaan twee soorten chips waarvan er momenteel nog maar één te resetten is. Deze chip is groen van kleur en heeft 7 contactpunten in twee rijen. Boven 4 contactpunten en onder 3 contactpunten. Deze groene chip is met een handig apparaat, de Epson Chip-resetter, eenvoudig te resetten. Wilt u thuis zelf cartridges navullen dan hebt u naast inkt deze chipresetter ook nodig.

Hebt u één van onderstaande printers dan kunt u de cartridges (nog) niet navullen. De chip die aan de achterkant op de cartridge zit is nog niet resetbaar. Hierdoor blijft de printer de cartridge als leeg herkennen na het vullen en weigert te printen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een chipresetter voor dit type cartridges van Epson zodat deze cartridges voortaan ook nagevuld kunnen worden.

Printers met cartridges die niet navulbaar zijn:
Epson Stylus Photo D78DX4000DX4050DX5000DX5050DX6000DX6050
Epson Stylus Photo R265Epson Stlus Photo R360Epson Stylus Photo RX560

Kan ik elke inkt voor elke cartridge gebruiken?

Epson werkt met 4 verschillende soorten inkt waarvan er 3 op dye-basis (waterbasis) werken en 1 met pigmentinkt. Er zitten grote verschillen tussen alle vier de inkten maar het verschil tussen Dye- en Pigmentinkt is onoverkomelijk mocht u per ongeluk de verkeerde inkt in huis hebben gehaald.

Dye-inkt is herkenbaar doordat het transparant is, je kunt er doorheen kijken. Bij pigmentinkt is dit niet mogelijk.

Kies uw navulset dus met zorg uit en geloof nooit een beschrijving die beweert dat die inkt geschikt is voor ALLE Epson cartridges.

Zijn er verschillende vulmethodes?

De oude Epson cartridges zonder chip moeten altijd door de bovenkant (sticker) gevuld worden. Deze printers werken vaak met twee cartridges: één zwarte en één kleuren cartridge. De kleurencartridge bevat óf drie kleuren óf vijf kleuren (fotocartridge). Plak de onderkant van de cartridge af met plakband om lekken te voorkomen.

Wanneer u de cartridge draaiend tegen het licht houd zult u zien dat er twee rondjes onder de sticker zitten. De onderste (vaak in het midden van de cartridge) kunt u het beste gebruiken om de cartridge te vullen. Prik met de naald door de sticker en druk de spuit met inkt langzaam leeg tot de inkt uit het gat komt lopen. Haal nu weer een klein beetje inkt uit de cartridge terug en u bent klaar.

Bij de Epson cartridges met chip wordt vaak gebruik gemaakt van losse cartridges per kleur. De vulmethode is bij deze per cartridge verschillend en te lastig om in woorden te omschrijven. Hier heb je echt voorbeeldplaatjes bij nodig. Meestal worden deze meegeleverd met een navulset of vraag het simpelweg bij een navulwinkel bij u in de buurt.

Zijn compatible cartridges ook navulbaar?

Hier is geen goed antwoord voor te vinden omdat de ene compatible de andere niet is. Het kan zelfs voorkomen dat u meerder compatible cartridges van hetzelfde merk gebruikt en dat daarvan een aantal wel navulbaar zijn en een aantal niet. In ieder geval hebben deze compatible cartridges een andere vulmethode als de originele Epson cartridges. probeer een compatible cartridge altijd via de bovenkant (door de sticker heen) te vullen. Daar zit meestal nog geen gaatje dus die moet u zelf nog maken met een punaise of een kleine boor.
© 2008 - 2024 Darasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Navullen lege HP cartridges, welke inkt?De goedkoopste manier om te printen is om lege cartridges zelf na te vullen. Hoe weet je welke inkt je nodig hebt om jou…
Lege cartridges navullen, werkt dat?Sinds enkele jaren bestaat er de mogelijkheid om lege cartridges te laten navullen. Een methode die volgens voorstanders…
Vullen van een Canon PG 40, PG 50, CL 41 en CL 51 cartridgeEr wordt op diverse fora beweerd dat de Canon Cartridges type: PG-40, PG-50 en CL-41 en CL-51 niet navulbaar zijn. Dat i…
Wat zijn compatible (huismerk) cartridges eigenlijk?Voor veel printers bestaan er alternatieve cartridges. Deze ' imitatiecartridges' zijn vaak veel goedkoper en hebben ook…

Laserprinter of Inkjet? Welke is voor u het beste geschikt?U staat op het punt om een nieuwe printer aan te schaffen maar u weet niet of u nu het beste een inkjetprinter of juist…
Slechte afdrukken? gebruik een reinigingscartridgeWanneer de afdrukken van uw printer achteruit gaan of gewoonweg niet meer zichtbaar zijn dan is de kans groot dat de pri…
Reacties

Vanhoutte Carlos, 07-10-2011
Zijn de epsoncartridages no. T0711; T0712; T0713; T0714 door mij na te v ullen. Zo ja, dan gaarne een instructie hoe dit moet gebeuren.
Bij voorbaat hartelijke dank
Groeten Reactie infoteur, 09-11-2011
Deze cartridges zijn navulbaar. Echter om het zelf te doen kan nog wel eens wat rotzooi opleveren. Er moet een gat worden geprikt in het reservoir (door de sticker) en deze moet vervolgens dichtgelijmd worden en gerest (resetters zijn online of bij navulwinkels te koop). De gebruiksaanwijzing om na te vullen is op internet goed te vinden. Het is te doen. Een ander alternatief is toch om compatible cartridges te kopen. Veel goedkoper en vaak een grotere inhoud.

Chris, 13-07-2011
Ik heb een SX425W aangeschaft, 3 ker gebruikt en einde cardridges, alleen te bestellen bij de fabriek?

M,n oude D78 doet het nog prima, al krijg ik maar 2 kleuren Rood en geel. Ditr alles nadat ik de cardridges vervangen heb, hoe is dat mogelijk.
Ik denk er ook over om zelf bij te gaan vullen.

Maar wat kan het zijn met de cardridges, net vernagen en toch maar 2 kleuren rood en geel? Mvg.Chris. Reactie infoteur, 09-11-2011
Het kan zijn dat de blauwe kleur is ingedroogd omdat die kleur in uw prints minder (of niet) wordt gebruikt. Wat ik kan adviseren is om wekelijks een afdruk te maken waarin een stuk tekst in zowel geel, rood als blauw wordt geschreven. Hierdoor weet u zeker dat alle drie de kleuren worden gebruikt wanneer u een afdruk maakt en krijgen de kleuren geen kans om in te drogen.

Navullen is mogelijk. Mijn advies is om de eerste keer door een professionele navulwinkel te laten doen. Meekijken over de schouder of gewoon advies vragen.

Moens Willy, 27-11-2010
Ik heb onlangs een Epson printer stylus SX425W gekocht, de inktpatronen T 1281(en 1291 ) tot1284 hebben 7 gele contactpuntjes in een rij van 5 en 2. Kan ik op een site een geschikte chipresetter vinden? Reactie infoteur, 10-11-2011
Jazeker, daar zijn Chipresetters voor te koop. Kosten om en nabij de 20-, Bijv. op de website Inktmedia kun je deze vinden.

Hans, 18-05-2010
Hallo Lui, ik ben in het bezit van de printer Epson stylus SX200.
Ik heb geprobeert de cardridges bij te vullen, maar de printer accepteerd de gevulde gardridges niet het betreffen de modellen TO712, TO713, TO714, en Zwart. U heeft het over een chipresetter. Is er ook een voor voornoemde cardridges cq printer? Zo neen wat kan ik verder ondernemen?
Bij voorbaat dank voor informatie.
Groeten Hans Reactie infoteur, 10-11-2011
U dient een Chipresetter aan te schaffen die de chip weer op 'vol' zet. Als de cartridge niet wordt gereset dan herkent de printer hem als leeg. Vandaar.

D. J. Vos, 21-04-2010
Wil gaarne vernemen welke opening voor het navullen van de cartridge T0711 gebruikt dient te worden om het
zelf nate vullen.En kan ik deze cartidge wel zelf vullen Reactie infoteur, 10-11-2011
Deze kunnen worden nagevuld. Echter vergt het wat oefening. U kunt het beste een navulset, incl. Chipresetter aanschaffen bij een navulwinkel. De eerste keer door een professional laten vullen en meekijken over de schouders.

Diagnose, 05-02-2010
Zijn de chips hetzelfde dus 4 dezelfde, en hoe werkt het rezetten. Kan iemand dat simpel uitleggen?
groet Rob diagnose Reactie infoteur, 10-11-2011
U kunt voor de cartridges 1 Chipresetter aanschaffen die voor alle cartridges zal werken.

Mandy, 02-06-2009
Hoi, ik heb eeb Epson uit de DX8000 serie. Daar zit een groene chip op maar die heeft 5 en 4 puntjes. Zijn deze dan ook bij te vullen? Weet iemand dat? Waar haal ik zo'n resetter vandaan? Reactie infoteur, 10-11-2011
Deze cartridges zijn navulbaar. Echter heeft u ook een Chipresetter nodig om de cartridges te resetten. doet u dit niet dan zal de printer de cartridges als 'leeg'herkennen en weigeren te printen. Via google zult u meerdere verkoopadressen vinden die deze resetters verkopen.

Willem, 22-04-2009
Hoi
ik wil mijn cartridge bijvullen van de epson c66 printer
heb al een resetter gebruikt, maar waar moet de inkt erin
kan nergens een goet plaatje vinden van cartridge 0441

wie helpt, groet willem Reactie infoteur, 10-11-2011
Bij navulwinkels verkopen zij navulsets. Zij hebben ook gebruiksaanwijzingen die u mee kunt nemen. Ik weet in ieder geval dat Inkstation dit doet. Er zullen er ongetwijfeld nog meer zijn.

Cg, 10-03-2009
L.S., Ik ben van plan een Epson SX600FW te kopen. Vraag: gebruikt die cartridges met chip, en zijn die te resetten? Reactie infoteur, 10-11-2011
Ik weet het niet met zekerheid te zeggen. Veel Epson cartridges hebben een Chipresetter waarmee de lege (gevulde) cartridges weer als vol kunnen worden aangezien. Zonder reset weigert de printer te printen omdat de cartridge als 'leeg'wordt herkent. Mijn advies is om een keer naar een navulwinkel te gaan. De cartrdiges daar laten navullen en meekijken over de schouder van de werknemer.

Paul Keulen, 01-12-2008
Zijn de epsoncartridages no. T0711; T0712; T0713; T0714 door mij na te v ullen. Zo ja, dan gaarne een instructie hoe dit moet gebeuren.
Bij voorbaat hartelijke dank
Groeten

Paul Keulen Reactie infoteur, 10-11-2011
Beste Paul,
Deze kunnen worden nagevuld. Je hebt echter wel een Chipresetter nodig. Ik adviseer iedereen om voordat men zelf gaat navullen dit de eerste keer door een professional te laten doen in een navulwinkel. Kijk mee over de schouders en stel vragen. Dan is de volgende keer een koud kunstje.

Pedro, 26-06-2008
Vraagje:zijn mijn Epson Stylus catridge voor de DX7450 navulbaar?Verder goede info en duidelijk.
Graag respons, bvd. Reactie infoteur, 15-08-2008
Hallo,
sorry voor de late reactie.
Helaas is het nog niet mogelijk om uw type cartridges te vullen. Dit komt enkel en alleen door de chip die Epson erop heeft aangebracht. Als die leeg is geregistreerd doet de printer niets meer. HEt is vermoed ik een kwestie van tijd voordat daar ook weer een oplossing voor is gevonden. Tot die tijd; de lege cartridges niet weggooien en overstappen op compatible cartridges. Een originele Epson cartridge heeft 7 ml inkt inhoud en de compatibles 13,4 ml terwijl zij even duur zijn.

Darasa (10 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.