Wat zijn compatible (huismerk) cartridges eigenlijk?

Voor veel printers bestaan er alternatieve cartridges. Deze ' imitatiecartridges' zijn vaak veel goedkoper en hebben ook nog eens een grotere inhoud. Wat is het verhaal achter deze cartridges en werken ze ook goed?

Er bestaan twee soorten imitatiecartridges

Er zijn evenzoveel merken als soorten cartridges. Veel mensen kopen vaak de originele cartridge van het merk printer dat zij hebben omdat die garant staan voor kwaliteit. Toch zijn er veel alternatieven om goedkoper en kwalitatief minstens zo goed te kunnen printen. Een van de mogelijkheden is om een ' ander' merk te kopen. In de volksmond worden deze cartridges 'imitatiecartridges' genoemd. Een naam die niet helemaal klopt omdat er twee soorten alternatieve cartridges bestaan. Je kunt namelijk; Compatible cartridges kopen en Remanufactured cartridges. Het verschil zit hem in het feit of het volledig nieuwe, nagemaakte cartridges zijn of dat het om gedeeltelijk gerecyclede cartridges betreft.

Compatible cartridges zijn nagemaakte cartridges. Sommige cartridges (bijvoorbeeld van het merk Epson) zijn gepatenteerd. Het is verboden om deze een-op-een na te maken. Fabrikanten hebben hier een handige oplossing voor door simpelweg een cartridge uit twee losse onderdelen te laten bestaan. De klant moet deze delen in elkaar klikken en de cartridge is gebruiksklaar. Hiermee omzeilen zij het patentrecht en zijn zij juridisch gevrijwaard om deze cartridges te fabriceren. Soms worden cartridges in lage loonlanden gefabriceerd en wordt er helemaal geen rekening met patentrechten gehouden. Deze bedrijven maken deze cartridges bijna een-op-een na. Toch is er een wezenlijk verschil t.o.v. de originelen. De inhoud is vaak groter, soms hebben deze compatible cartridges een twee keer zo grote inhoud.

Remanufactured cartridges maakt gebruik van recycling. Cartridges die deze titel dragen zijn in het verleden originele cartridges geweest. Op diverse inleverpunten kan men lege cartridges inleveren. Deze lege cartridges worden vervolgens opgehaald en naar een fabriek gebracht. In de fabriek wordt elke cartridge grondig geinspecteerd op gebreken en beschadigingen. Beschadigde onderdelen worden vervangen en de cartridge wordt gevuld.

In compatible en Remanufactured cartridges zit vaak meer inkt

Naast dat deze ' alternatieve' cartridges vele malen goedkoper zijn kennen zij nog een groot voordeel. Bijna altijd hebben deze cartridges een grotere inhoud t.o.v. de originele exemplaren.Hoe kan dat?

Bij remanufactured cartridges wordt handig gebruik gemaakt van het feit dat er in originele cartridges vaak meer inkt past dan dat fabrikanten van originele cartridges erin stoppen. De cartridge wordt maximaal gevuld en daardoor wordt de inhoud vergroot.

Een andere veel gebruikt trucje is om het koperen plaatje van een ander type cartridge op de remanufactured cartridge te plaatsen. Hierdoor wordt een cartridge met een grotere inhoud (die eigenlijk voor een andere printer geschikt is) toch gelezen als de juiste cartridge. Omdat de contactpuntjes op de koperen plaatjes alle gegevens doorsturen naar de printer.

Bij compatible cartridges zorgt de fysieke samenstelling van de cartridge er voor dat er meer ruimte is voor inkt. Een originele Epson cartridge bestaat uit meerdere compartementen die onderling met elkaar in verbinding staan. Dat zie je aan de buitenkant niet maar als je zo'n cartridge open zou breken kun je het zien. De compatible cartridges hebben deze compartementen niet en is dus eigenlijk één groot reservoir. De winst die hiermee wordt geboekt kan oplopen tot een verdubbeling van capaciteit. Toch is het vaak 'slechts' anderhalf keer de capaciteit van een originele.

Wordt in compatible en remanufactured cartridges originele inkt gebruikt?

Nee! in geen enkele 'imitatie' cartridge mag volgens de wet originele inkt gebruikt worden omdat ALLE merkinkten gepatenteerd zijn. Net als met navullen van lege cartridges wordt er een alternatieve inkt gebruikt. Deze inkten benaderen vaak het originele heel dicht, maar er zijn zeker ook fabrikanten van imitatiecartridges die puur en alleen voor goedkoop gaan. Deze inkten zullen niet zo kleurecht en kleurvast zijn. Ook zullen foto's met slechte inkt eerder verbleken, verkleuren etc.
Wanneer je een compatible of remanufactured cartridge wilt kopen kijk dan op het internet naar testuitslagen of gebruikerservaringen van de betreffende cartridges die jij wilt aanschaffen.

Het ligt er natuurlijk ook aan welke eisen je aan jouw afdrukken stelt. Druk je maar af en toe een foto af en gebruik je de printer vaker voor tekstdocumenten dan maakt het misschien niet eens uit welke inkt en welke imitatiecartridge je gebruikt.
Vaak weegt een persoonlijke ervaring zwaarder als de ervaring van een onbekende. Testen op internet zijn ook niet altijd objectief. Je weet immers nooit wie zijn of haar mening geeft en wat de belangen van die persoon zijn.

Mijn advies: probeer gewoon diverse merken imitatiecartridges uit en bepaal zelf welke voor jou de beste is.

Zijn compatible en Remanufactured cartridges navulbaar?

Alle remanufactured cartridges zijn navulbaar. Maar omdat het om (gedeeltelijk) gerecyclede cartridges gaat zijn zij vaak minder vaak navulbaar als originelen.

Bij compatible cartridges ligt het weer anders. De ene is wel navulbaar en de ander niet. Vraag voor de zekerheid na bij een refillshop bij u in de buurt of het merk dat u hebt navulbaar is of niet.
© 2008 - 2024 Darasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan ik mijn Epson cartridge navullen?Epson cartridges zijn (bijna) allemaal navulbaar. Je moet alleen wel weten welke inkt en wat voor cartridge je gebruikt…
Slechte afdrukken? gebruik een reinigingscartridgeWanneer de afdrukken van uw printer achteruit gaan of gewoonweg niet meer zichtbaar zijn dan is de kans groot dat de pri…
Mijn printer drukt niet meer goed af! Hoe komt dat?U heeft een printer en de afdrukken zijn (ineens) niet meer om aan te zien? Elke afdruk vertoont strepen of de pagina ko…
Vullen van een Canon PG 40, PG 50, CL 41 en CL 51 cartridgeEr wordt op diverse fora beweerd dat de Canon Cartridges type: PG-40, PG-50 en CL-41 en CL-51 niet navulbaar zijn. Dat i…

De betekenis van google.org en google.comDe betekenis van google.org en google.comDe meesten kennen Google in 2017 als de geldmachine die steeds meer succesvolle activiteiten ontplooit op internet en va…
Haal maximaal voordeel uit uw HP printerWat veel mensen niet weten is dat er in een aantal HP-printers naast de meegeleverde cartridges ook andere HP-cartridges…
Reacties

B. Voorbraak, 18-09-2011
Ik heb eveneens een printer van nog geen jaar oud verknald. Mogelijk door gebruik van "huismerk" (64 XL) cartridges, de zwart cartridges was geen echt zwart hetgeen niet het grootste probleem was maar de printkop raakte verstopt. Kon echter de printer omruilen voor (bijna nieuwprijs) heb daarom toen maar een nieuwe printkop aangeschaft en die vervangen plm. 45,--. Ik durf sindsdien geen alternatieve cartridges meer te gebruiken omdat het gevolg van eventueel verstopt geraakte printkop de vervanging gaat kosten van een complete printkop. Het veel op internet zoeken naar ervaringen van huismerk gebruikers heeft echter mij nog niet tot andere gedachte kunnen brengen. Het stoort mij echter wel heel erg dat de prijzen voor cardridges met "enkele druppels" inkt ook al is die van goede kwaliteit zo abnormaal duur is… Reactie infoteur, 09-11-2011
Er zit verschil in de kwaliteit van compatible cartridges. Echter zien wij de verschillen normaliter vaak alleen bij de gekleurde cartridges. Zwarte inkt is zwart en kan een beetje varieren in lichter of donkerder dan de originele inkt. Ook de droogtijd van de verschillende inkten kan varieren. Dit kan strepen of vegen opleveren omdat de printer is ingesteld op de originele inkt en pas aan de volgende afdruk begint als de de eerste afdruk droog genoeg is. Dat de printkop verstopt is geraakt komt 99 van 100 keer wanneer een printer is gebruikt en vervolgens een lange tijd ongebruikt blijft. De inkt hard dan uit (zeg maar stollen) en verstopt de printkop. Het is ten alle tijden aan te raden om een printer minimaal een keer per week een zwarte en een kleurenafdruk te laten maken. Ook al heeft u de printjes niet nodig. Hierdoor krijgt de inkt niet de kans zo danig uit te harden dat het de printkop blokkeert.

Mevr S., 05-07-2011
Ik heb al twee printers verknald door het gebruik van imitatie-inktcartridges, totdat ik besefte wat het probleem was, omdat twee personen mij hierop wezen, die hetzelfde euvel was overkomen. Twee prima Canon Pixma MP520 printers kregen steeds verstopte printkoppen. Ik ben dus niet de enige die constateert dat imitatie-inkt funest is voor een goede werking van je printkoppen. Ook als ik originele cartridges liet hervullen in de fotozaak (dus met
imitatie-inkt), onstond hetzelfde probleem van verstopte printkoppen. Ik liet de printkoppen vervolgens reinigen en enige tijd later waren ze weer verstopt. Alleen als ik originele inkt gebruikte, ging het goed.
Ik kon hierover geen informatie vinden op het Internet. Webshops adviseren steeds hun eigen huismerk inktcartridges. Echter, ik heb zojuist mijn derde printer aangeschaft in 7 jaar tijd…! Ik denk niet dat dit toeval is. Graag meningen hierover, waarvoor bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 09-11-2011
Er zit inderdaad verschil in de diverse soorten imitatieinkt. Echter het verstoppen van een printkop komt altijd door het indrogen van de inkt. Als een printer niet wordt gebruikt dan wordt de inkt harder en stroperiger. Dit veroorzaakt de verstopping. Normaliter is eens per week een print maken in zowel zwart als in de verschillende kleuren voldoende om indroging te voorkomen.

Als extra zekerheid om indroging te voorkomen is het raadzaam om minimaal eens per maand een set reinigingscartridges de koppen schoon te laten spoelen. Het komt helaas inderdaad vaak voor dat een verstopte printkop niet meer is te redden.

Darasa (10 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.