Hoe stop je deze spam uitnodigingen: True Twit?

Hoe stop je deze spam uitnodigingen: True Twit? Als je op Twitter zit heb je vast wel eens vreemde privé berichten ontvangen van een connectie zoals: <naam connectie> uses TrueTwit validation service. To validate click here: <link>. Als je op de link in het bericht klikt, breng je niet alleen de veiligheid van je account in gevaar, maar gebeuren er ook nog een aantal andere dingen. True Twit is geen service om jouw twitter netwerk op te schonen, maar een spam app die uit jouw naam privé berichten tweet naar je connecties. Hoe dat precies werkt en wat je eraan kunt doen wordt hieronder beschreven.

Wat is True Twit?

Je krijgt een bericht van een connectie waarin gevraagd wordt om jouw account te valideren, zodat je connectie weet dat jouw account 'echt' is en niet van een geautomatiseerd nep account. Het doel van True Twit is om netwerken op deze manier 'op te schonen'. Als je op de validatie link klikt, moet je een Captcha code intikken om te bevestigen dat jouw account echt is. Je krijgt daarna het aanbod om zelf een Basic account gratis uit te proberen, waardoor jij o.a. je eigen netwerk ook kan controleren en vrij maken van nep accounts. De motivatie van True Twit zou zijn om Twitter te bevrijden van de spam die de nep accounts sturen.
Echter, zodra je registreert voor een Basic account en True Twit toegang geeft tot jouw account, worden er vanuit jouw account gelijksoortige uitnodigingen gestuurd zoals je zelf hebt gekregen. Als je niet wil dat deze privé berichten worden gestuurd, biedt True Twit een betaald account aan waarmee je kunt aangeven dat je de uitnodigingen niet wil versturen. Met een dergelijk Premium account krijg je een dashboard waarop je kunt zien wie niet gereageerd heeft op de validation uitnodiging en dus volgens True Twit een nep-account zou kunnen zijn. Maar verder dan dat gaat het checken van accounts niet.

Het is een kromme situatie: Je krijgt een uitnodiging om spam te verminderen, vervolgens registreer je je voor een gratis account waardoor je zelf spam gaat sturen, en om met dat spammen te stoppen moet je een betaald account nemen.

Het enige wat True Twit werkelijk doet, is zichzelf adverteren via de validatie uitnodigingen, en keer op keer dezelfde boodschap versturen. In mei 2013 tweette True Twit zelf dat ze een mijlpaal van 1 miljoen gebruikers hadden gepasseerd. Als een deel daarvan het betaald account heeft genomen, wordt daar behoorlijk verdiend. Het bedrijf achter TrueTwit is Brainy Marketing. De kans is groot dat dit bureau de gegevens die het verzamelt via de Twitter accounts van True Twit gebruikers, verkoopt aan adverteerders en andere bedrijven. Kortom, het is geen onschuldige social media tool om je Twitter account en netwerk eens flink op te ruimen, maar een vervuilende spam app.

Hoe kun je True Twit verwijderen?

Allereerst de app verwijderen uit je Twitter account

 1. Log in op Twitter
 2. Klik op het icoon van het moertje rechtsboven
 3. Kies 'Settings' of 'Instellingen'
 4. Kies in het menu links 'apps'
 5. Vind TrueTwit in de lijst en ontzeg de toegang

Daarna

Klik niet op links in berichten van vrienden waarin ze om een validatie vragen. Stuur een vriendelijk berichtje naar de afzender met uitleg over de spam app, en instructies hoe ze ervan af komen. Je kunt ook een link sturen naar dit artikel. Natuurlijk is dit niet de enige spam app die op die manier toegang kan krijgen tot je account, er worden dagelijks berichten gestuurd die je proberen te verleiden op een link te klikken. Zo heb je ook berichten over video's die van jou gemaakt zouden zijn, een vriend die is afgevallen met een wonder dieet, en nog vele anderen. Bedenk daarom altijd of het bericht wel klinkt zoals jouw connectie zou schrijven. Zoek bij twijfel een deel van de tekst in het bericht op Internet met het woord 'spam' erbij, en je weet snel genoeg of het bericht echt of nep is.

Heb jij ervaringen met spam apps of is je Social Media account wel eens gehackt ? Beschrijf het hieronder in de reacties!
© 2013 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is iets spamWanneer is iets spamMet spam, ook wel junkmail genoemd, bedoelt men de massale verzending van elektronische post aan ontvangers die daar nie…
Spam in je mailbox: Zo kom je er vanaf!Spam is irritant. Er bestaat niemand, die zich niet stoort aan de dagelijkse hoeveelheid spam, die in je mailbox terecht…
Facebook of Twitter account gehackt, en nu?Facebook of Twitter account gehackt, en nu?De opkomst van Facebook en Twitter heeft ook geleid tot een toename van het aantal accounts dat wordt gehackt. Dit kan v…
Klachten over spam via internetKlachten over spam via internetSpam betekent het versturen en ontvangen van ongevraagde berichten via media als telefoon en internet i.c. mail. Spamber…

De gratis AVG virusscannerAls je met je computer of laptop verbonden bent met het internet dan staat je systeem bloot aan vele gevaren. Een groot…
Virus op mijn computer: wat moet ik doen?mijn kijk opVirus op mijn computer: wat moet ik doen?Er zijn verschillende computervirussen in omloop. Computervirussen die soms kunnen resulteren in een geblokkeerde comput…
Bronnen en referenties
 • http://www.timothy-carter.com/truetwit-is-anti-social/
 • http://makobiscribe.com/true-twit-validation-spam-spam-spam/
 • http://www.mediabistro.com/alltwitter/truetwit_b41562
 • http://socialmediatoday.com/node/385357
 • http://jinchelan.com/truetwit-sucks.html
 • http://seanmunger.com/2013/01/30/the-tragedy-of-truetwit/
 • http://www.quora.com/How-do-I-turn-off-TrueTwit-validation
Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 09-10-2013
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Anti virus
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.