Hoe kies je een goed en sterk wachtwoord en onthoud je dit?

Hoe kies je een goed en sterk wachtwoord en onthoud je dit? Websites stellen steeds meer eisen aan wachtwoorden. Logisch, want je wilt wel dat wat je met wachtwoord beveiligt, ook echt veilig is. Toch lijken sommige eisen onmogelijk: met leestekens, cijfers, hoofdletters en een minimaal aantal tekens. Wat is een goed of sterk wachtwoord, hoe bedenk je het, en - misschien nog wel het allebelangrijkst - hoe zorg je ervoor dat je het onthoudt?

Een goed en sterk wachtwoord

Een complex wachtwoord is vaak het beste. Logisch, want dat wordt minder snel geraden door anderen. Hoe logischer, hoe makkelijker te raden. Dat betekent dus ook dat je geboortedatum afvalt, of de naam van je kind of partner. Als je in je wachtwoord een duidelijke link naar jou als persoon kunt herleiden, is het vaak ongeschikt (tenzij je het uitbreidt met getallen en afwisselt met hoofdletters). Een goed en sterk wachtwoord bestaat uit getallen, letters en symbolen.

Niet geschikt

Er zijn veel wachtwoorden die absoluut niet sterk zijn. Dit zijn wachtwoorden die iemand snel en relatief eenvoudig zou kunnen raden. Enkele voorbeelden hiervan staan hieronder.

  • Wachtwoorden zoals w@chtw00rd, waarbij bepaalde letters zijn vervangen door getallen die op de letters lijken
  • Je geboortedatum
  • De naam van je vriend(in), partner, kind(eren)
  • Belangrijke data, zoals je trouwdag
  • Een combinatie van naam plus woonplaats en/of geboortedatum
  • Bestaande woorden met 987, 123, of een andere simpele combinatie erachter

Slim gebruik van je sterke wachtwoord

Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende websites. Mocht toch ooit iemand je wachtwoord raden, dan kan diegene niet bij al je bestanden of e-mails. Vind je het lastig zoveel wachtwoorden te onthouden? Je kunt een goed, sterk wachtwoord wel uitbreiden door er je leeftijd of je lievelingsgetal achter of voor te zetten. Omdat je wachtwoord sowieso al sterk is, zal een uitbreiding met bijvoorbeeld je geboortejaar - of iets anders dat wel naar jou te herleiden valt - minder afzwakken dan wanneer je hele wachtwoord makkelijk te raden is.

Je wachtwoord onthouden

Herhaling, herhaling, herhaling

Voor telefoonnummers en ook pincodes en wachtwoorden geldt dat hoe vaker je deze gebruikt, hoe beter je ze onthoudt. Dat betekent dus dat een wachtwoord 'oefenen' ook een goed idee is als je deze beter wilt onthouden. Typ hem om te oefenen twintig keer achter elkaar. Herhaal dit na een halve dag, en dan nog een dag later. Gebruik je de pincode vervolgens vaak, dan leer je hem snel voorgoed uit je hoofd.

Je pincode of getallenreeksen veilig bewaren

Wachtwoorden of pincodes onthouden is voor meel mensen heel lastig. De oplossing voor iedereen die echt geen code kan onthouden, is deze gecodeerd opslaan.

Je telefoon heb je altijd bij je. Hier zou je dus een notitie in kunnen maken met je pincode erin. Natuurlijk wil je niet zomaar je pincode neerzetten. Als iemand je tas met portemonnee en telefoon zou stelen heb je namelijk een probleem. Sowieso wordt het afgeraden om je pincode ergens op te slaan, want je weet nooit wie ermee aan de haal gaat.

Hoe doe je het dan? Simpel: je onthoudt het getal 1, 2, of 3. Stel, je pincode is 1234.

Je hebt 1 onthouden: 1234735
Je hebt 2 onthouden: 4123418
Je hebt 3 onthouden: 7212340

Sla je je pincode zo op, dan weet alleen jij om welke vier getallen het gaat. De rest van de reeks (die je zo lang kunt maken als je zelf wilt), vul je op met willekeurige getallen.

Verzin een ezelsbrug

Heb je een onmogelijk wachtwoord dat je maar niet kunt onthouden? Verzin dan een ezelsbrug!

Stel je voor dat dit je wachtwoord is: Nk12mgr!
Je kunt hier een zin bij bedenken, bijvoorbeeld: Nu kunnen 12 mensen gratis reizen!

Op deze manier is het een stuk makkelijker om reeksen woorden en tekens te onthouden. Logischerwijs begint elke zin met een hoofdletter. Heb je een hoofdletter in je wachtwoord, maar is dit niet de eerste letter? Dan kun je hier een naam van maken. Zou in bovenstaand voorbeeld de m bijvoorbeeld een hoofdletter zijn, dan kun je deze zin maken: Nu kunnen 12 Maartens gratis reizen!

Ook een manier is om getallen de functie van letters te geven.
Bij dit wachtwoord bijvoorbeeld: Kj0dpg?
Kun je 0ok de pasta geven?

Hierbij onthoud je dat je o een nul is.

Of, met een symbool midden in de zin: J=viv12je0! (Joga is voor iedereen van 12 jaar en 0uder)

Zo zijn er natuurlijk nog miljoenen varianten te bedenken. Deze truc werkt natuurlijk ook de andere kant op. Schrijf een zin op die je goed kunt onthouden en verwerk deze in een code. Deze code wordt vervolgens je wachtwoord.

Een wachtwoord verzinnen is simpel voor Naam!

Ewv=svN!

Generator

Je hoeft natuurlijk niet zelf een nieuw wachtwoord te verzinnen. Als je er echt niet meer uit komt, kun je een wachtwoordgenerator gebruiken.
© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keuze van wachtwoordKeuze van wachtwoordMensen die actief zijn op het Internet moeten tegenwoordig tientallen wachtwoorden onthouden. Voor sites Gmail heeft u e…
Wat is een goed wachtwoord?Een goed wachtwoord hoeft niet perse een lang en moeilijk woord te zijn met allerlei rare tekens die je niet kunt onthou…
Hoe maak ik een goed wachtwoordOok altijd in de war met je wachtwoorden, of zijn je wachtwoorden veels te simpel. Hier leg ik je uit hoe je een zeer go…
Een wachtwoord beveiligt uw gegevensEen wachtwoord beveiligt uw gegevensDe meeste internetters denken te licht over het belang van een goed wachtwoord. Indien iemand anders de beschikking krij…

Zelf succesvolle apps bedenkenZelf succesvolle apps bedenkenWat maakt een bepaalde app populair en tot een commercieel succes? Op welke succesfactoren let je voordat je zelf je eer…
Ghostery en je internetprivacyGhostery en je internetprivacyIs je privacy op het internet je lief? Wil je jezelf bevrijden uit de 'filter bubble' (of filterbel)? Ghostery is een gr…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 16-02-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.