Hoe maak ik een goed wachtwoord

Ook altijd in de war met je wachtwoorden, of zijn je wachtwoorden veels te simpel. Hier leg ik je uit hoe je een zeer goede en sterk wachtwoord kunt maken, want tegenwoordig kun je niet meer zonder.

Een goed wachtwoord maken

Als je de volgende onderwerpen goed doorleest kom je er achter:

Waarom heb ik een goed wachtwoord nodig

Tegenwoordig kun je op elke site wel inloggen en op steeds meer sites komen privé gevoelige informatie te staan. Het is dus belangrijk dat we goede wachtwoorden verzinnen zodat hackers niet al onze account kunnen betreden. Ik ga u stap voor stap uitleggen hoe je een goed wachtwoord kunt maken die heel moeilijk te kraken is en ik ga u daarbij een ezelsbruggetje leren om het te onthouden het wachtwoord

Oké, we gaan beginnen. Het is waarschijnlijk logisch dat hoe langer het wachtwoord des te moeilijker het te kraken is, maar een wachtwoord van 54 tekens bijvoorbeeld is niet te doen. Dus we moeten een combinatie hebben die toch wel compact is maar toch effectief.

Belang van de tekens

Waar wij ons druk over moeten maken is het bruteforce. Dat houdt in dat een hacker probeert gewoon alle combinaties. We nemen als voorbeeld je pincode bij de bank. Daar heb je dus 4 mogelijkheden van telkens 10 tekens. Er zijn dus 10 * 10 * 10 *10 mogelijkheden. Dat zijn er dus 10.000, nu lijkt dat getal wel veel maar dat is het niet. Als je een beetje een recente pc hebt kun je ongeveer 30.000 pogingen doen per seconde. Als we er nu vanuit gaan dat een hacker beschikking heeft over een groot aantal gehackte computers dan is dit binnen een 10e van een seconde gekraakt. Als we het zelfde voorbeeld nu is eens uitbreiden met de mogelijkheden a t/m z dan hebben we al 36 mogelijkheden per keer. Dus 36 * 36 * 36 * 36 = 1.679.616 combinaties. Zie je hoeveel dat uit maakt. Nog even ter illustratie als we 5 mogelijkheden doen dan is het. 36 * 36 * 36 * 36 * 36 = 60.466.176 dus het loont om 1 teken extra bij je wachtwoord te doen.

Realiteit van de wachtwoorden

Oké, nu we zien hoeveel het uitmaakt ga ik je de realiteit vertellen. Meestal hebben we veel meer mogelijkheden dan die 36 we hebben ook nog hoofdletters dus dat is al 62 combinaties per keer, maar als sommige diensten accepteren ook andere tekens zoals ! @ # $ % ^ & en zo heb je er nog wel meer. Zie je dus dat het eigenlijk wel lastig is. Nu kun je wel denken ach er zijn genoeg mogelijkheden dus ik hoef niet zijn moeilijk wachtwoord want ze proberen het toch niet. Mis, want heel veel hackers proberen eerst alle getallen want dat zijn er toch niet zo heel veel. Dus als je een wachtwoord hebt met alleen maar getallen dan zit je verkeerd. Een wachtwoord met alleen maar letters is ook niet zo goed want dat is het 2e wat zo proberen. De ideale combinatie is dus een wachtwoord met getallen en letters.

Makkelijk onthouden van je wachtwoord

Meestal is een wachtwoord met getallen en letters niet zo simpel om te onthouden. Daarom ga ik je nu een truckje aanleren. We nemen een zin. Dat is makkelijker te onthouden dan een lastig wachtwoord. Stel we nemen een titel van een boek met een getal er in. We nemen als voorbeeld "help ik ben vandaag 18 geworden" ( ik heb de titel verzonnen dus ik weet niet als hij bestaat) maar stel dit is je lievelingsboek dus het is makkelijk te onthouden. Je kunt dan als wachtwoord nemen hibv18g. Het wachtwoord opzich is lastig te onthouden maar als je denk aan de titel van het boek niet. Je kunt de kwaliteit van het wachtwoord nog verbeteren door hoofdletters toe te voegen dus HiBv19g maar je kunt het daarmee ook te moeilijk maken zodat je het zelf niet meer kan onthouden.

Het is dus belangrijk dat je een wachtwoord hebt met veel variatie in tekens, een makkelijk ezelsbruggetje hebt en je wachtwoord tegen niemand zegt, het gaat immers niemand aan. Heb je toch een gezamenlijk account verzin dan een nieuw wachtwoord maar dan wel op de zelfde manier als de vorige.
© 2008 - 2024 Rhblubben, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keuze van wachtwoordKeuze van wachtwoordMensen die actief zijn op het Internet moeten tegenwoordig tientallen wachtwoorden onthouden. Voor sites Gmail heeft u e…
Wat is een goed wachtwoord?Een goed wachtwoord hoeft niet perse een lang en moeilijk woord te zijn met allerlei rare tekens die je niet kunt onthou…
Een wachtwoord beveiligt uw gegevensEen wachtwoord beveiligt uw gegevensDe meeste internetters denken te licht over het belang van een goed wachtwoord. Indien iemand anders de beschikking krij…
Wachtwoorden beherenWachtwoorden beherenWachtwoorden, wachtwoorden, wachtwoorden, overal op het internet moeten er accounts aangemaakt worden met wachtwoorden.…

Beveiliging van uw computerBeveiliging van uw computerOmdat uw computer verbonden is met het wereldwijde web brengt surfen en downloaden risico's met zich mee. Het is mogelij…
Fotodieven opgepast!Fotodieven opgepast!Een watermerk in je foto’s maken kan heel belangrijk zijn, om het kopiëren tegen te gaan op het internet. Er zijn versch…
Bronnen en referenties
  • http://werkt-zo.nl/een-sterk-wachtwoord/
Rhblubben (8 artikelen)
Laatste update: 12-02-2013
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.