Wat is een goed wachtwoord?

Een goed wachtwoord hoeft niet perse een lang en moeilijk woord te zijn met allerlei rare tekens die je niet kunt onthouden. Een goed wachtwoord is zelf makkelijk te onthouden. Maar hoe maak je nou een sterk wachtwoord die voor andere mensen moeilijk te achterhalen is maar die je zelf niet snel zal vergeten? Om een goed wachtwoord te maken moet je weten wat een slecht wachtwoord is. Hieronder lees je meer.

Wat is een goed wachtwoord?

Een goed wachtwoord hoeft niet perse een lang en moeilijk woord te zijn met allerlei rare tekens die je niet kunt onthouden. Een goed wachtwoord is zelf makkelijk te onthouden. Maar hoe maak je nou een sterk wachtwoord die voor andere mensen moeilijk te achterhalen is maar die je zelf niet snel zal vergeten? Om een goed wachtwoord te maken moet je weten wat een slecht wachtwoord is. Hieronder lees je meer.

Hoe kunnen wachtwoorden achterhaald worden?

Raden

Ongeveer 40 procent van alle wachtwoorden is makkelijk te raden. Vaak heeft het wachtwoord iets met de persoon achter het wachtwoord te maken. Zo worden vaak wachtwoorden geraden. Gebruik niet je eigen naam of de naam van een familielid of vriend. Gebruik ook geen geboortedatum of geboorteplaats als wachtwoord. Logische volgordes van toetsen is ook afgeraden zoals: 12345, qwerty en abcde.

Woordenlijst

Met een geprogrammeerd woordenboek worden automatisch allerlei woorden als wachtwoord geprobeerd. Dit kunnen allerlei woorden in verschillende talen zijn maar ook namen en plaatsnamen. Wachtwoorden die vaak gebruikt worden of standaard wachtwoorden zoals "Password" en "Admin" worden hierbij ook vaak gebruikt.

Keylogger

Een Keylogger is een programma die soms onopgemerkt op je computer kan komen. Een Keylogger slaat allerlei informatie op. Alles wat je typt maar ook bijvoorbeeld je muisbewegingen. Zo kan de persoon achter de Keylogger zien waar jij wat hebt ingetypt.

Genereren van mogelijke wachtwoorden:

Er zijn programma's die alle wachtwoorden die mogelijk zijn proberen. Of je nou hoofdletters gebruikt of speciale tekens dit zit allemaal in het programma inbegrepen. Hierbij is de regel: Hoe korter je wachtwoord hoe sneller dit programma het heeft achterhaald. Zo zal het wachtwoord "WaChTw00rD" sneller te achterhalen zijn dan het wachtwoord: "Wachtwoord1".

Nu weet je wat voor soort wachtwoorden niet goed zijn, maar wat maakt een wachtwoord nu juist wel goed?

Een wachtwoord moet geheim zijn

 • Geef nooit je wachtwoord aan iemand anders.
 • Een wachtwoord onthou je en schrijf je niet ergens op.
 • Kun je een wachtwoord echt niet onthouden en moet je het opschrijven? Schrijf er dan niet boven dat het om een wachtwoord gaat en bewaar het ergens goed.
 • Sla het bijvoorbeeld niet op in een Word document met de naam "Mijn wachtwoorden".

Een wachtwoord moet moeilijk te raden zijn

 • Een goed wachtwoord is niet makkelijk te raden maar wel makkelijk om te onthouden.
 • Een lang wachtwoord is moeilijker te achterhalen door een programma maar een wachtwoord zonder speciale tekens is makkelijker te raden door mensen.

Voorbeeld van goede wachtwoorden

Lange wachtwoorden met speciale tekens zou het beste zijn. Hoe langer en hoe meer cijfers, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens hoe beter. Maar kun jij het wachtwoord "!O7Sg?jS8>sH." onthouden? Waarschijnlijk duurt het wel even voordat dat in je hoofd zit. Het beste kun je een aantal woorden combineren

die je goed kunt onthouden. Deze pas je dan aan zodat er een wachtwoord uit ontstaat die je wel kunt onthouden. Neem bijvoorbeeld de woorden hond, koekje en laptop. Hiervan kun je al het wachtwoord "hondkoekjelaptop" maken. Je kunt letters weglaten, letters vervangen door cijfers en tekens toevoegen en zo "hndkkjelptp", "h0ndk03kj3lapt0p" en "hond?Koekje!Laptop" maken. Dit kun je dan weer combineren zolang je het zelf maar kunt onthouden.

Voorbeeld van slechte wachtwoorden

De meest gebruikte wachtwoorden zijn vaak het meest slecht. In de top 5 van meest voorkomende wachtwoorden van 2013 zie je wachtwoorden die hierboven staan beschreven als slecht:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345678
 4. qwerty
 5. abc123
© 2014 - 2024 Zaylee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keuze van wachtwoordKeuze van wachtwoordMensen die actief zijn op het Internet moeten tegenwoordig tientallen wachtwoorden onthouden. Voor sites Gmail heeft u e…
Hoe maak ik een goed wachtwoordOok altijd in de war met je wachtwoorden, of zijn je wachtwoorden veels te simpel. Hier leg ik je uit hoe je een zeer go…
Een wachtwoord beveiligt uw gegevensEen wachtwoord beveiligt uw gegevensDe meeste internetters denken te licht over het belang van een goed wachtwoord. Indien iemand anders de beschikking krij…
Wachtwoorden beherenWachtwoorden beherenWachtwoorden, wachtwoorden, wachtwoorden, overal op het internet moeten er accounts aangemaakt worden met wachtwoorden.…

SEO: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?SEO: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?Indien u graag een goed lopende website zou willen beginnen, is het zeer belangrijk om rekening te houden met de manier…
Adblock omzeilen door middel van Adblock zelfAdblock omzeilen door middel van Adblock zelfBijna iedereen heeft wel van de software Adblock gehoord. Veel internetgebruikers downloaden de extensie om de vele adve…
Bronnen en referenties
 • http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3580572/2014/01/20/123456-slechtste-wachtwoord-in-2013.dhtml
Zaylee (2 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.