Leopard, alles over het nieuwe MAC besturingssysteem

Leopard, alles over het nieuwe MAC besturingssysteem Het nieuwe besturingssysteem heet Yosemite. Tot 2013 kreeg Apple er steeds een roofdier bij waaronder de bekende katachtigen zoals Leopard. In 2014 en 2015 werkt Apple met de namen van mooie locaties in Californië, met namen zoals de surflocatie Mavericks en nu Yosemite. Met dit nieuwe besturingssysteem moeten ook Windows gebruikers zich op een MAC thuis voelen. Apple noemt Leopard de grootste vernieuwing in jaren. De opvolgers heten Snow Leopard en Mac OS X Lion. De Snow Leopard en Lion ondersteunden ondermeer Multi-Touch-bewegingen en Full-Screen Apps.

Mac kopen

Een Mac koop je vooral doordat hij mooi, stabiel en beter beveiligd is tegen virussen. De vormgeving is werkelijk schitterend. Sommigen kopen de MAC alleen daar al om. Ook is overstappen van een PC naar Mac erg eenvoudig. Bovendien is er een uitgebreide en goed bereikbare service helpdesk voor handen. De nieuwste MC draait op het Mac OS X Snow Leopard besturingssysteem.

Leopard, de MAC OS X 10.5

Een uitontwikkelde versie van het besturingssysteem Leopard, de MAC OS X 10.5, zat er al een tijd aan te komen. Leopard, opvolger van de Tiger, herbergt maar liefst 300 vernieuwingen. Er worden geen nieuwe functies meer aan toegevoegd. Reden om er even goed naar te kijken.

Ik behandel hier:

1. Desktop, Bureaublad

Het bureaublad is duidelijk nieuw. Het heeft een semi-transparante menubalk en een weerspiegelende Dock in 3D. In het Dock zie je meteen welke programma's actief zijn. Ieder venster heeft hetzelfde thema en actieve programma's zijn nu nog duidelijker herkenbaar dankzij diepere schaduwen. Het blauwe achtergrondbeeld is vervangen door een afbeelding met grassprieten. Je zou haast denken dat je bent beland in een landschap van Windows.

Om het bureaublad opgeruimd te houden zijn er de zogenaamde Stacks, waarmee bestanden, mappen, programma's en dergelijke als een stapeltje in de Dock verschijnen. Je maakt een stapel door een map naar de rechterkant van het Dock te slepen. Je kunt zo veel stapels maken als je wilt. Of je het ook mooi en overzichtelijk vindt, hangt af van de persoonlijke smaak. Het doet mij een beetje denken aan de klassieke Chinese stoelenpagode.

2. Finder

De Finder is verder verbeterd. Je kunt in de Finder je bestanden ook echt zien, niet als symbolen, maar zoals ze er in werkelijkheid uitzien. Met de nieuwe Cover Flow functie kun je door foto's, documenten en andere bestanden bladeren alsof het fysieke objecten zijn. Het doet erg denken aan de functionaliteit binnen iTunes. Cover Flow laat van elk bestand een preview zien van de eerste pagina of het eerste frame. Bladeren is zo een stuk intuïtiever geworden. Je kunt met één klik vinden wat je zoekt. Je kunt nu zelfs met Spotlight en Cover Flow zoeken op een andere Mac.

3. Back to my Mac

Met de Terug naar mijn Mac functie, Back to my Mac, en een Mac account kun je via het internet verbinding maken met al je Macs thuis. Bijvoorbeeld om een vergeten document op te halen.

Bron: Lottasilfverbrand, PixabayBron: Lottasilfverbrand, Pixabay

4. Snelle weergave, Quickview

Documenten bekijken zonder ze te openen kan nu eenvoudig met Quickview. Er is een documen viewer ingebouwd in de Finder, waarmee je niet alleen een preview van je bestanden kunt krijgen, maar ze ook realtime kunt bekijken zonder de bijbehorende applicatie te openen. Scheelt allerlei wachttijd. Met de grafische bibliotheek Core Animation kunnen ontwikkelaars in de interface fantastische animaties toevoegen. Je kunt tot slot met Quickview ook je voordeel doen als je zoekt naar bestanden in Time Machine: zodra je het bestand hebt gevonden, kun je het met Quickview bekijken en razendsnel, met één klik, terugzetten.

5. Time Machine

Voor het eerst heeft Apple nu ook een goede back up functie: Time Machine. Sluit een externe schijf aan op je MAC. Als je vervolgens bij Time Machine kenbaar maakt, dat je die schijf wilt gebruiken voor het maken van back-ups, neemt Time Machine je alle werk uit handen. Geheel automatisch worden op de achtergrond de back-ups gemaakt. Je hoeft zelf niets meer te doen. Na deze eerste back-up voert Time Machine alleen nog aanvullende back-ups uit, wat wil zeggen dat alleen de gewijzigde bestanden worden gekopieerd. Dit is efficiënt en snel. Vanuit de browser van Time Machine kun je zoeken naar bestanden die je kwijt bent. Je ziet dan precies hoe je computer er op een bepaalde datum uit zag. Alsof je de tijd terug hebt gezet.

6. Mail en iCal

Met Mail en iCal maak je rechtstreeks afspraken en notities. Mail voor Leopard bevat meer dan 30 professioneel ontworpen briefpapiersjablonen, die er werkelijk mooi en verzorgd uitzien. Alles wat je in Leopard Mail maakt, taken, notities en e-mailberichten, verschijnt als je met Spotlight je systeem doorzoekt. Mail deelt de teller voor ongelezen RSS feeds informatie met Safari. Zo is leeslijst altijd gesynchroniseerd.

7. Ichat

In Ichat zitten allerlei grappige webcameffecten. Met de nieuwe Photo Booth- en backdrop-functie van iChat kun je je eigen gezicht allerlei effecten geven of de achtergrond veranderen. Met iChat Theater kun je bestanden met anderen delen en samen kijken naar foto's, presentaties en andere zaken.

8. Spaces

Doordat er zoveel mogelijk is, raak je normaal gesproken al snel het overzicht. Om te voorkomen dat het een rommeltje dreigt te worden is er Spaces. Hiermee kun je voor verschillende taken verschillende desktops maken. Bijvoorbeeld voor werk, ontspanning, games, programmeren, videobewerking en zakelijke werkzaamheden.

9. Boot Camp

Tegen de traditie van Apple in was Boot Camp al een tijd eerder verkrijgbaar. Misschien voor de verstokte Apple gebruiker even schrikken, maar Windows draaien op de MAC is zo een fluitje van een cent geworden. En het heeft ook voordelen want gamen op de MAC blijft met het huidige aanbod toch een beetje behelpen. Boot Camp ondersteunt de populairste 32-bit-versies van Windows XP en Windows Vista. De Windows programma's hebben volledige toegang tot meerdere processors en meerdere processorkernen, versnelde 3D-beelden en snelle verbindingen zoals USB, FireWire, Wi-Fi en Gigabit Ethernet. Bij het opstarten van je MAC geef je aan onder welk besturingssysteem je wilt werken.

10. Leopard of Windows

Wel of geen Windows Vista installeren op je pc of gewoon weg een MAC met kopen. Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Immers je hebt verstokte Apple gebruikers en verstokte Windows haters. Zowel Vista als Leopard zijn grondig aangepakt. Beide hebben allerlei vernieuwingen en vullen elkaar op een aantal punten aan:
  • Spaces. Virtuele desktops kun je ook bij Windows aanbrengen met een Power Toy. De Virtual Desktop Manager maakt ook over vier virtuele desktops mogelijk.
  • Time Machine. Backup oplossingen zijn natuurlijk niet nieuw. Denk bijvoorbeeld bij Windows Vista aan de functie Vorige Versies.
  • Quickview. Dit is ook in Windows Vista gedeeltelijk aanwezig.

Slot

Waarom dan niet van beide systemen het goede nemen en een dual boot aanmaken. Om Leopard te kunnen draaien heb je minimaal een Intel-Mac of Power PC G4 of G5 nodig, met minimaal 6 GB harde schijfruimte. En met de Yosemite heeft het desktopbesturingssysteem de Mac er wederom een grondige facelift gekregen. Veel succes met het nieuwe besturingssysteem.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste internetbrowsersTegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden bij het kiezen van een goede browser. Zo heb je in Internet Explorer de meest…
Computer kopen: desktop of laptop?Computer kopen: desktop of laptop?De technologie van tegenwoordig schiet omhoog. De computers worden steeds beter, kleiner en de oude steeds goedkoper. Je…
Advertenties blokkeren in SafariAdvertenties blokkeren in SafariDe meeste gebruikers van een Mac browsen met Safari. Net zoals met alle browsers zie je hiermee overal afleidende advert…
Computer kopen - Waar moet je op letten?De computer is inmiddels ondenkbaar in de Nederlandse samenleving, de gemiddelde Nederlander besteedt brengt dan ook elk…

DVD's kopiëren met DVD DecrypterWilt u een DVD gewoon vanaf de vaste schijf kunnen afspelen of misschien op een andere DVD of CD branden, dan moet u dez…
EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)Door het internet neemt plagiaat steeds meer toe, teksten zijn openbaar en eenvoudig te kopiëren. Van de andere kant is…
Bronnen en referenties
Reactie

Zweegman, 22-03-2009
Mijn Mac heeft het vorige week begeven (total loss). Volgens de reparatieafd. van Apple is het moederbord defect, reparatiekosten € 900,-. De machine is ongeveer 3 1/2 jaar oud, eind november 2008 liep de extra garantie af. Ik krijg geen enkele vorm van garantie meer! Ik heb in december 2008 Leopard geinstalleerd, voorheen Tiger. Nu lees ik dat voor het draaiien van Leopard minimaal o.a. Intel nodig is. Van de reparateur vernam ik dat er geen Intel in de kapotte machine zit, maar Power Mac. Of deze nu overeenkomt met Power PC G4 of G5 weet ik niet. Mijn vraag is of de grote beschadiging van het moederbord te maken kan hebben met het niet aanwezig zijn van Intel of…? Reactie infoteur, 23-03-2009
Beste Zweegman,
De beschadiging van het moederbord kan ik niet in verband brengen met het besturingssysteem. Leopard deed het wel, begrijp ik.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 18-03-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.