InfoNu.nl > Pc en Internet > Hardware > Computer kopen - Waar moet je op letten?

Computer kopen - Waar moet je op letten?

De computer is inmiddels ondenkbaar in de Nederlandse samenleving, de gemiddelde Nederlander besteedt brengt dan ook elke dag wat tijd door achter de PC. Het kopen van een computer is dus iets waar je goed over na moet denken, wij zetten hier alvast even een aantal dingen voor je op een rijtje.

Nieuw vs. Tweedehands

Veel mensen kiezen bij de aanschaf van een computer voor een nieuwe computer. Niet helemaal verrassend, aangezien je dan een bepaalde zekerheid hebt over de kwaliteit van je computer. Toch is het aanschaffen van een tweedehands computer ook een goede optie. Over het algemeen krijg je namelijk een computer met veel betere specificaties, voor dezelfde prijs. Toch blijft het hier wel oppassen, met het oog op de staat van de computer. Het laatste wat je natuurlijk wilt, is het aanschaffen van een computer die er eigenlijk toch niet zo goed voor staat als je op het eerste gezicht dacht. Maak daarom duidelijke afspraken met de verkoper en vraag of je de computer even bij hem thuis mag testen. Verder is het aan te raden om iemand in te schakelen met veel verstand van computers, die je een beetje op weg kan helpen.

Wat voor computer zoek ik?

De eerste afweging die je hierbij moet maken is het verschil tussen een desktop en een laptop. Het voordeel van een laptop tegenover een desktop is het feit dat je deze eenvoudig kunt meenemen, overal heb je toegang tot je computer, in plaats van een desktop die je op je bureau hebt staan. Een nadeel is wel dat laptops over het algemeen duurder zijn, voor dezelfde specificaties betaal je een stuk meer dan bij een desktop.

Het is natuurlijk de vraag of je qua techniek het nieuwste van het nieuwste nodig hebt. Ga je de computer enkel gebruiken voor een beetje internetten, tekstverwerken en filmpjes kijken, dan heb je uiteraard niet hetzelfde nodig, als iemand die zijn computer wil gebruiken voor het spelen van games en bewerken van video’s. Hierop is dan ook je budget aan te passen.

Indien je voor een desktop gaat, kun je kiezen voor een vooraf ingestelde PC of er zelf eentje samenstellen. Ook hierbij is het vooral de vraag wat je eigen voorkeur is. Stel je zelf een PC samen, dan kun je de PC precies afstellen op je eigen wensen, kiezen voor een al bestaand systeem is echter weer een stuk simpeler. Ook is hierbij de garantie vaak beter en vooral gemakkelijker te regelen.

Hulpvolle sites

Er zijn verschillende sites te vinden, die zich verder bezig houden met dit onderwerp. Misschien wel een van de bekendste sites in Nederland op dit gebied is Tweakers.nl. Op deze site is veel informatie te vinden over de verschillende computertermen en ook het laatste nieuws rond computers is hier te vinden. Misschien nog wel handiger is de Best-Buy Guide die zij maandelijks samenstellen. Verschillende gebruikers van de site discussiëren over de verschillende componenten van een PC en komen uiteindelijk tot een evenwichtig systeem. De Best-Buy Guides is er in verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld de Basisnotebook en de Gaming PC.
© 2009 - 2017 Enformatie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Computer kopen: desktop of laptop?Computer kopen: desktop of laptop?De technologie van tegenwoordig schiet omhoog. De computers worden steeds beter, kleiner en de oude steeds goedkoper. Je…
Laptop of computer verkopen, hoe en waar?Laptop of computer verkopen, hoe en waar?Uw ‘oude’ laptop of gebruikte computer verkopen, hoe doet u dat en waar kunt u computers te koop aanbieden? Een laptop o…
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…
Waar op te letten bij het kopen van een nieuwe computerWaar op te letten bij het kopen van een nieuwe computerVoor de aanschaf van een nieuwe computer lijkt technische kennis tegewoordig bijna een verplichting. Zonder enige kennis…
Netbook tegenover de laptopNetbook tegenover de laptopEen netbook wordt vaak aangeschaft door mensen. Maar wat is nou het verschil met een netbook of een laptop en een gewone…

Reageer op het artikel "Computer kopen - Waar moet je op letten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Enformatie
Gepubliceerd: 31-08-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Schrijf mee!