EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)

EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware) Door het internet neemt plagiaat steeds meer toe, teksten zijn openbaar en eenvoudig te kopiëren. Van de andere kant is het ook zo dat door datzelfde internet en de snellere computers plagiaat steeds gemakkelijker is te achterhalen. Bijvoorbeeld via de software EVE 2. Dat betekent dat plagiaat niet alleen verboden is, maar ook snel online kan worden vastgesteld.

Plagiaat komt veel voor

Plagiaat komt steeds vaker voor. Zonder bronvermelding teksten overnemen zie je niet alleen regelmatig in artikelen, maar ook in de wetenschap. Binnenkort velt een commissie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, UMCU, zijn oordeel over vermeend plagiaat door neuropsycholoog Margriet Sitskoorn, hoofd Cognitieve Neuroscience Unit van het UMCU. Iedereen kent ook de plagiaat affaire van de psycholoog René Diekstra. Ook bij het maken van scripties doemt steeds meer de constatering van plagiaat op. Door internet zijn de openbare artikelen gemakkelijk op te vragen, en te kopiëren. Al of niet gedeeltelijk. Het interessante is nu dat met slimme software dat zelfde internet eenvoudig is te crawlen op plagiaat. Vroeger kon je nog stiekem een deel uit een vergeeld artikel kopiëren, nu ben je zo getraceerd.

EVE 2 als plagiaattracker

EVE 2 is een dergelijke software. Het werkt onder Micorsoft Windows en kostte in 2015 net geen 30 dollar, maar kan ook 10 dagen worden gebruikt met een geld terug garantie. EVE 2 vergelijkt verdachte artikelen die op het web beschikbaar zijn. Je kunt daarbij de diepte aangeven waarmee gezocht moet worden. Er kan worden gekeken naar zinsopbouw, terugkerende passages en gebruikte woorden.

Gepubliceerde artikelen plagiaat

Natuurlijk kan plagiaatsoftware als EVE 2 alleen maar vergelijken met teksten die vrij beschikbaar zijn. Helaas zijn nogal wat teksten door universiteiten en uitgevers voor het grotere publieke afgeschermd. Maar ook dan zijn er eenvoudige regels om verdachte werken eruit te halen. Zo weet men in de wetenschappelijke wereld ongeveer wel hoeveel artikelen je maximaal in een jaar kunt schrijven en kunt publiceren. Worden het er veel meer, dan is de kans op plagiaat des te groter. Sociale controle is ook een mogelijkheid die veel wordt toegepast. In de wetenschap worden ook wel peer teams toegepast om een en ander verder in de hand te houden, en de kwaliteit van publicaties verder te verbeteren.

Nieuwe software tegen plagiaat

De behoefte aan nog betere software neemt verder toe. Immers je kunt maar beter vooraf constateren dat er mogelijk van plagiaat sprake is, dan achteraf. Bij een constatering achteraf, is de schade vaak groot. Een wetenschapper die wordt betrapt op plagiaat, kan meestal de rest van zijn carrière vergeten. Snel scoren is dan een slechte raadgever. Natuurlijk zijn er allerlei fraudemogelijkheden om plagiaat te omzeilen, en zal veel software moeite hebben met vertalingen van gepubliceerd werk. Maar plagiaat verder tegengaan is zeker een mooi doel. Niemand heeft iets aan leerlingen of studenten die hun werk met afkijken maken. Een eerste indruk van al dan niet plagiaat krijg je al als je een deel van de tekst intikt in Google zoeken. Komt dezelfde tekst nog elders op het internet voor, dan is er meestal wat aan de hand. Dat geldt niet voor bekende spreekwoorden en gezegden maar wel eigen teksten.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De truc voor uitstel van je deadline!De truc voor uitstel van je deadline!Problemen met het halen van de deadline voor je paper, werkstuk of scriptie? En wil je niet bij je docent aankomen met d…
Software voor de ComputerSoftware voor de ComputerSoftware, u hoort het woord vast weleens vallen als u in aanraking komt met de computer. Maar wat is Software nou eigenl…
EPub-bestanden lezen op pc of laptopEPub-bestanden lezen op pc of laptopTegenwoordig is het een trend om ePub-bestanden te lezen op ebooks. Het is zelfs zo populair dat heden ten dage boeken a…
Tips voor het maken van een verslagTips voor het maken van een verslagVerslagen: je komt ze overal tegen. Op school krijg je er al snel mee te maken en moet je voor de kleinste dingetjes een…

Leopard, alles over het nieuwe MAC besturingssysteemLeopard, alles over het nieuwe MAC besturingssysteemHet nieuwe besturingssysteem heet Yosemite. Tot 2013 kreeg Apple er steeds een roofdier bij waaronder de bekende katacht…
Partities maken en beheren in WindowsPartities maken en beheren in WindowsOp Windows Vista is vaak kritiek geuit. Sommigen vragen zich af of je niet met de installatie moet wachten totdat de voo…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 29-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.