Voorkomen van spam via de mail

Voorkomen van spam via de mail Spam, wie heeft er nog nooit mee te maken gehad? Wanneer je spam binnenkrijgt op je pc, dan wordt dit door de meeste mensen als erg ongewenst beschouwd. Je krijgt per slot van rekening ongevraagde mail of andere berichten waarmee men je iets wil verkopen of waarmee men je over zaken wil informeren. Hoe voorkom je dit?

Wat is spam?

Spam houdt in dat ongevraagd berichten via elektronische media, dus onder meer de telefoon en internet i.c. mail, worden verstuurd. In Nederland is het overigens verboden om spam te versturen en dit is vastgelegd in de Telecommunicatiewet. Niet alle berichten waarvan je misschien in eerste instantie denkt dat het spam betreft, is ook daadwerkelijk spam. Er is pas sprake van spam als de berichten aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Er komen ongevraagde berichten bij jou binnen via elektronische media, zoals je mobiele telefoon, mail, je vaste telefoon of via websites op het gebied van sociale netwerken.
  • Met ongevraagd wordt bedoeld dat jij geen toestemming hebt gegeven dat je een dergelijk bericht wilt ontvangen.
  • De inhoud van deze berichten moet commercieel (aanbod om iets te kopen), ideëel (informatie over denkbeelden) of charitatief (goede doelen die aangeven een bijdrage te wensen) zijn.
  • Wanneer niet zichtbaar is van welke afzender het bericht komt en als je niet de mogelijkheid hebt om ervoor te zorgen dat je geen berichten meer krijgt, dan is dit tevens verboden.

In het vervolg van dit artikel zullen we het hebben over spam die je kunt ontvangen via mail.

Voorkomen van ongewenste berichten door je gegevens privé te houden

Om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk ongewenste berichten, die je als spam ervaart, ontvangt kun je de volgende tips opvolgen.

Nieuwsbrief

Veel mensen hebben zich al eens geabonneerd op een nieuwsbrief. Dit houdt in dat je berichten zult ontvangen. Zodra je deze als ongewenst gaat ervaren, dan moet je je zelf afmelden. Sla altijd de gegevens op betreffende de nieuwsbrief waarop je je abonneert. De afzender van deze berichten moet je overigens de mogelijkheid verschaffen om aan hen door te geven dat je geen berichten en dergelijke meer wilt ontvangen, en dan ook stoppen hiermee.

Berichten

Wanneer je met een bedrijf zaken doet doordat je hier producten of diensten aanschaft, dan wordt er vaak gevraagd naar je e-mail en je mobiele nummer. Op het moment dat dit bedrijf je berichten gaat sturen naar een door jou verstrekt telefoonnummer of mailadres, dan is dit geen spam. Wanneer je er echter geen prijs op stelt om berichten te ontvangen, dan moet je dit zelf kenbaar maken aan de afzender. Deze afzender moet je overigens wel in staat stellen om dit kenbaar te kunnen maken en moet dan ook het verzenden van berichten stopzetten.

Voorkomen van spam door goede beveiliging van je mail

Je moet zelf de strijd tegen spam en de spammers aangaan, door in eerste instantie spam zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Spammers leven ervan om zo gemakkelijk mogelijk en zo veel mogelijk spam te verzenden aan zo veel mogelijk geadresseerden. Vaak betreft het aanbiedingen om een dienst of product te kopen, en wanneer er bijvoorbeeld een procent van de miljoen ontvangers van een specifiek spambericht dat in een keer wordt verstuurd, reageert dan is dit voor de afzender van de spam al een goede score!
  • Een van de beste manieren om spam te voorkomen is het privé houden van je mailadres, waarover je hierboven al meer hebt kunnen lezen.
  • Er zijn echter ook organisaties die achter het spammen zitten, en alle mogelijke websites afzoeken naar e-mailadressen die hierop te vinden zijn. Dit doet men heel snel met bepaalde software. Je kunt voorkomen dat men jouw email adres zo te pakken krijgt, door je e-mailadres als het even kan niet online te zetten, of voor deze doeleinden een speciaal mailadres te gebruiken, zoals een alias of een web e-mailadres.
  • Dit betekent niet dat je zeker geen spam meer krijgt, want spammers maken ook gebruik van programma’s die in feite alle mogelijke e-mailadressen genereren. Meestal kunnen ze ook iets inbouwen waardoor ze kunnen zien of het een bestaand of onbestaand e-mailadres is, waarna ze de onbestaande e-mailadressen weer uit hun bestand schrappen.
  • Een goede spamfilter op je mailprogramma houdt ook al heel wat spam tegen, al blijft het een kat en muis spel, want spammers vinden ook weer steeds nieuwe manieren om hier doorheen te komen. Effectieve spamfilters zijn bijvoorbeeld de Beyesiaanse spamfilters.
  • Maak altijd onderscheid tussen de spamfilter dat je mailprovider al inzet om spam te voorkomen, en een spamfilter dat je zelf kunt aanbrengen op je eigen pc. Een spamfilter op je eigen pc werkt overigens pas als je de mail al hebt gedownload. Op dat moment heeft deze misschien al schade aangericht, want naast het feit dat spam niet alleen ongewenst is, kan deze ook nog eens schade aanrichten omdat sommige spammers het nodig vinden om er virussen en dergelijke in te verstoppen!
  • Een goede tip voor een alternatief mailadres wanneer je niet vanaf je eigen pc mailt, is het openen van een account van Gmail. Je kunt hiermee mailen alsof je met je normale mailadres mailt en de spamfilter is enorm goed.

Klachten over spam kun je melden

Wanneer je berichten ontvangt die als spam betiteld kunnen worden, dan kun je een klacht hierover indienen bij de OPTA. Dit kun je heel gemakkelijk doen via het klachtenformulier van spamklacht.Jouw klacht wordt overigens niet individueel behandeld en afgehandeld, maar wel gebruikt om klachten te verzamelen, zodat overtreders die vaak in herhaling vallen kunnen worden aangepakt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spam in je mailbox: Zo kom je er vanaf!Spam is irritant. Er bestaat niemand, die zich niet stoort aan de dagelijkse hoeveelheid spam, die in je mailbox terecht…
E-mail inbox opruimen, hoe pak ik het aan?E-mail inbox opruimen, hoe pak ik het aan?Mailen is een steeds belangrijkere vorm van communicatie, je kunt bijna niet meer zonder één of meer e-mail adressen. In…
De wereld van SpamDe wereld van SpamSPAM is ongevraagde e-mail: e-mail waar je niet om gevraagd hebt. Met deze mail wordt vaak geprobeert iets te verkopen.…

Van klantenservice tot virtueel callcenterVan klantenservice tot virtueel callcenterTwee callcenters gaan een volledig via internet lopende klantenservice aanbieden, een op tekst en spraak gebaseerd multi…
Actie bij verlies van je mobiele telefoonActie bij verlies van je mobiele telefoonJaarlijks blijven alleen al in de treinen ontelbare mobiele telefoons liggen die vergeten zijn door de eigenaar. Daarvan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.