Actie bij verlies van je mobiele telefoon

Actie bij verlies van je mobiele telefoon Jaarlijks blijven alleen al in de treinen ontelbare mobiele telefoons liggen die vergeten zijn door de eigenaar. Daarvan kan dikwijls de eigenaar niet worden opgespoord. Wat kun je er zelf aan doen om te zorgen dat jij wel wordt opgespoord indien je ooit je mobiel verliest. Belangrijk is om alle noodzakelijke gegevens steeds bij je te dragen en reeds nu te weten wat je moet doen. En dat niet straks allemaal in paniek te moeten uitzoeken als je hoofd er niet naar staat.

Mobiel verloren

Hoe kun je er voor zorgen dat, bij verlies van je mobiele telefoon, de eerlijke vinder jou kan vinden zodat je mobiel, vaak vol met privégegevens, weer snel in je bezit is? Uiteraard van groot belang dat je de naam van je Provider, het SIM-kaartnummer en IMEI-nummer reeds nu goed noteert en veilig bewaart. En in geval van verlies of diefstal ook gelijk weet welke website c.q. telefoonnummer je dan moet inschakelen. Want als je ongelukkigerwijze je telefoon of simkaart hebt verloren, is het belangrijkste dat je de simkaart zo snel mogelijk laat blokkeren!

Wat moet je doen zodra je mobiel weg is?

SIM-kaartnummer blokkeren

Als eerste dient de SIM-kaart geblokkeerd te worden bij de provider, zodat onbevoegden er geen gebruik van kunnen maken.
De afkorting SIM betekent: Subscriber Identity Module, wat je zou kunnen vertalen met: Gebruikers Identiteit Chip. Aan het SIM-kaartnummer zijn de persoonlijke gegevens van de gebruiker gekoppeld, vastgelegd in de database van de Provider. Het nummer van de SIM-kaart kun je vinden, door je mobiele telefoon te openen. Als je de kaart eruit haalt kun je het nummer lezen dat er op staat. Uiteraard het nummer niet in je mobiel opslaan maar op een veilige plaats altijd bij je te bewaren, uiteraard niet alleen thuis. En dat zelfde geldt voor het telefoonnummer van je provider.

IMEI-nummer en aangifte doen

Nadat de simkaart is geblokkeerd bij de mobiele provider, is het belangrijk gelijk aangifte te doen bij de politie. Zonder aangifte is de diefstal namelijk niet geregistreerd en kan de politie geen actie nemen. Aangifte kan vaak eenvoudig online of telefonisch. Je dient het IMEI-nummer van het mobiele toestel te weten om aangifte te kunnen doen. Maar let op: indien de mobiele telefoon in het buitenland is gestolen, moet bij de lokale politie aldaar aangifte te worden gedaan!

Afkorting IMEI, betekent trouwens: International Mobile Equipment Identity, zoiets als "Internationale Mobiele apparaten Identiteit". Het 15-cijferige IMEI nummer is eigenlijk het serienummer van de fabrikant, zoals dat op zoveel apparaten (tv, computer e.d.) door de producent wordt vermeld.

Het IMEI-nummer van een toestel is op verschillende manieren te vinden:
  • door de volgende code in te toetsen op de mobiele telefoon: *#06# (bellen)
  • op de verpakking van de telefoon
  • op het apparaat zelf, meestal onder de accu
  • soms ook op de rekening van het mobiele toestel

Het is mogelijk dat het IMEI-nummer van de mobiele telefoon meer dan 15 cijfers heeft. Maar voor het registeren, zoeken of verwijderen van een toestel bij een instantie als bijvoorbeeld Telefooncheck moet je de eerste 15 cijfers op geven.

Als je een toestel hebt gevonden dat niet van jou is

Als je een toestel heb gevonden waarvan je de eigenaar niet kent:
  • De meest logische manier is om te wachten totdat de telefoon wordt gebeld. Maar wat te doen als dat niet gebeurt.
  • Wanneer een mobiel is gevonden, kun je ook via het Telefooncheck Register zoeken op het IMEI-nummer van het apparaat. Als de eigenaar zich reeds bij die instantie heeft gemeld, kunt je rechtstreeks contact opnemen.
  • En anders kun je de site verlorenofgevonden.nl raadplegen, waarin uitgebreid wordt uitgelegd wat je als eerlijke vinder hoort te doen.
© 2010 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld ontvangen voor oude mobiele telefoon. Een oude mobiele telefoon is geld waard. Je oude mobiel verkopen kan op versc…
Mobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalen is zeer eenvoudig en heeft vele voordelen. Mobiel bankieren blijft in Nederland aan p…

Klachten over spam via internetKlachten over spam via internetSpam betekent het versturen en ontvangen van ongevraagde berichten via media als telefoon en internet i.c. mail. Spamber…
Eigen wijsheden op een spreukentegelTegeltjeswijsheden zijn van alle tijden: “Oost west thuis best”, “Na regen komt zonneschijn”, “ Wie het laatst lacht, la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EmilySalazar, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.telefooncheck.nu
  • https://www.verlorenofgevonden.nl/

Reageer op het artikel "Actie bij verlies van je mobiele telefoon"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ersin, 20-06-2013 15:22 #5
Hallo,

kun je je mobiel ook opsporen bij de politie? Ik heb hem verloren in bij de gamma… Reactie infoteur, 20-06-2013
Misschien vindt je hier info,
Succes

http://www.goeievraag.nl/vraag/elektronica/telefoon-abonnementen/mobiele-telefoon-traceerbaar-sim-kaart.68438

Ali, 22-03-2013 22:19 #4
Hi…
Ik ben vandaag mijn telefoon kwijtgeraakt… en toevallig was mn sim er toen uit. Maar hij is dus niet gestolen, mijn vraag dus : kan ik hiervoor ook aangifte doen bij de politie of is dit alleen bij diefstal?

Alvast bedankt,
Gr.Ali Reactie infoteur, 23-03-2013
Ik moet je het antwoord schuldig blijven Ali,

Kijk hier anders even
http://www.telefooncheck.nu/aangiftedoen.php

Succes

Lukas, 09-06-2011 23:12 #3
Beste karel. Je telefoon kan opgespoord worden door de politie of je telefoonmaatschapij. Dit zullen ze toch meestal niet doen. Jouw vraag over het IPadres snap ik niet. Dat Heeft er niets mee te maken. Als je de vraag iets verduidelijkt zou ik daar ook kunnen helpen.

Fatih, 18-05-2011 00:09 #2
Karel laat het mij ook weten als je erachter komt mij telefoon is ook gestolen vandaag ik wil er liever zelf achter komen omdat ik dan wat andere maatregelen ga nemen dan de politie.

Karel, 08-04-2011 18:16 #1
Is er een programma om telefoon te localiseren op basis van IMEI code als er niet al iets op is geinstalleerd? Hoe kun je vinden wat het IP-adres is als je het IMEI-nummer nog heb van een gestolen telefoon? De politie kan het dus er bestaat vast wel een programmaatje voor. Reactie infoteur, 09-04-2011
Beste Karel, ik weet het niet.
Heb je er al naar gegoogeld?

Succes

Infoteur: Robbie
Laatste update: 27-03-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 5
Schrijf mee!