De wereld van Spam

De wereld van Spam SPAM is ongevraagde e-mail: e-mail waar je niet om gevraagd hebt. Met deze mail wordt vaak geprobeert iets te verkopen. Meestal is het gewoon irritant, echter SPAM kan ook mailware als een virus bevatten, of kan leiden naar phishing-websites die proberen persoonlijke informatie te stelen. Het is niet mogelijk om alle spam te stoppen, maar er zijn een aantal methoden om spam te beperken tot een minimum.

Hoe Spam tegen te houden?

Het stoppen van spam is een van de grootste dilemma's van elke gebruiker van het internet, vooral ook voor mensen die een eigen bedrijf hebben. Het is erg vervelend om een stapel van ongevraagde e-mails van bedrijven en personen te ontvangen die je niet eens kent. De eerste gedachte van mensen is snel op zoek te gaan naar programma’s die deze spam kan tegen houden en installeren daarom vaak blindelings programma’s zonder te weten wat ze precies doen en waar ze vandaan komen. Het is slim om eerst goed onderzoek te doen.

Gebruik de zoekmachines om te bepalen of je de juiste zet aan het doen bent. Meestal kun je ook reviews van klanten lezen. Je kunt deze gebruiken als basis voor het kiezen van een programma dat zou kunnen helpen met het stoppen met spam e-mails. Internetgebruiker vertrouwen helaas te veel op gratis spam programma’s. Deze blijken niet altijd even betrouwbaar te zijn. Onderschat niet het vermogen van de spammers om je computer te hacken. Ze zijn uitgerust met de best mogelijke technologie en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de een internetgebruiker te misleiden.

Wat is het nut van Spam en hoe werkt het?

Ondanks de moderne spam blockers, weet veel spam de internetgebruiker nog steeds te bereiken. Ook al hebben de meeste internetgebruikers een zogenoemde filter op hun computer, ontvangen ze nog steeds veel spam in hun e-mail. Wat is nu het nut van Spam? Nou afgezien van het krijgen van informatie uit je lijst met contactpersonen, kunnen ze je wachtwoorden en zelfs je creditcard of bankrekening gegevens krijgen. Wanneer een internetgebruiker een e-mail opent van een onbekende bron en de bijlage hiervan opent, kan deze een worm/virus bevatten die zich loslaat in je computersysteem. Zodra deze worm in je computer zit, kan deze je firewall omzeilen en, tenzij je een erg goed computerbeveiligsysteem hebt, de toegang openen tot meer bedreigingen vanuit het internet. Het kan je persoonlijke gegevens, als wachtwoorden, kopiëren en versturen naar de maker van de worm. De worm kan ook toegang verschaffen tot al je contacten en hierna een e-mail sturen. Ik wil niet naar de ingewikkelde details van hoe deze wormen hun werk doen, omdat de voornaamste zorg is hoe deze op te heffen.

Welke manieren kun je Spam tegengaan?

Er zijn verschillende manieren om Spam tegen te houden en het belangrijkste is een goede beveiliging van de e-mail, omdat de meeste virussen en wormen op deze manier op je computer binnen komt. Ook al heb je een dure beveiligingssysteem, blijft het altijd belangrijk om voorzichtig om te gaan met je persoonlijke gegevens. Een aantal manieren om Spam tegen te gaan:

  1. Zorg altijd voor een goede anti-virussoftware. Zorg ervoor dat uw computer is geïnstalleerd antivirus software heeft. (Er is antivirus software die tools heeft voor het filteren van spam, nadat het bestand is gedownload naar uw computer).
  2. Geef nooit uw e-mailadres aan mensen die onbetrouwbaar zijn. Als je wordt gevraagd om een email adres op te geven, maak dan gebruik van een apart email adres die je alleen voor dit soort zaken gebruikt. Een hotmail of Gmail account is hier altijd erg goed voor.
  3. Reageer niet zomaar op elke e-mail, tenzij je om deze e-mail gevraagd hebt.
  4. Veel Spam berichten bevatten aan het einde van de e-mail een bericht met het verzoek om het bericht te beantwoorden met de wens met uit hun mailinglist gehaald te worden. Reageer hier nooit op, gezien ze dan weten dat jouw email in gebruik is. Je zult vervolgens dan alleen maar meer Spam ontvangen.
  5. Beoordeel emails aan de hand van het Onderwerp voorafgaand aan het openen van de email.
  6. Emails met de vraag om geld en/of help van iemand die je niet kent, kun je beter ook niks mee doen. Dit zijn vaak ook manieren voor Spammers om emailadressen te verzamelen die ze vervolgens nog meer kunnen lastig vallen.
  7. Geef je emailadres niet op voor mailinglijsten van chatgroepen en/of nieuwsgroepen. Gebruik hiervoor een aparte emailadres zoals besproken bij punt 2.
© 2010 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SPAMfighter voor pc optimalisatieSPAMfighter voor pc optimalisatieSPAMfighter is een handig programma tegen ongewenste e-mails. Voor particulieren is de SPAMfighter Standaard-versie grat…
Wanneer is iets spamWanneer is iets spamMet spam, ook wel junkmail genoemd, bedoelt men de massale verzending van elektronische post aan ontvangers die daar nie…
Spam in je mailbox: Zo kom je er vanaf!Spam is irritant. Er bestaat niemand, die zich niet stoort aan de dagelijkse hoeveelheid spam, die in je mailbox terecht…

Bol.com kortingscode voor online aankopen vindenBol.com kortingscode voor online aankopen vindenExtra korting op online aankopen bij Bol.com kun je verkrijgen door het invoeren van een kortingscode of kortingscoupon…
Tips voor de opbouw en opmaak van uw websiteAls u een eigen website heeft, wilt u natuurlijk dat bezoekers die op uw website komen niet na 2 seconden al weer afhake…
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 21-10-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.