Feedburner en Google verzorgen je feeds

Feedburner en Google verzorgen je feeds De verspreiding van feeds verloopt in de praktijk nogal langzaam. Dat is jammer, want het moet toch veel sneller kunnen. Gelukkig schiet Google te hulp en kan alle informatie in een paar regels worden weergegeven. Op 3 juni 2007 werd daarom Feedburner door Google overgenomen en sterk verbeterd. Anno 2015 weten we niet beter dan dat de feeds onmisbaar zijn. Vele nieuwswebsites maken dan ook van de feeds gebruik. Het is snel en geeft direct, kort maar krachtig weer waar een nieuwsfeit over gaat.

RSS-feeds

Met RSS (Rich Site Summary) worden de gegevens van je website (webversie) omgezet in een format, dat in feite elke website automatisch in zijn eigen webomgeving kan tonen. Het doet qua filosofie een beetje denken aan de werkwijze die Adobe toepast met het pdf format. Ook die is in feite platformonafhankelijk te lezen. Wel heb je, net zoals bij het pdf-format, bij de RSS-feeds een reader nodig. Sommige readers zijn gratis (Awasu, Google Reader en nog vele andere), anderen zijn betaald (Feed Demon, NewzCrawler).

Zoekmachines

Er zijn vele zoekmachines die webpagina's doorzoekbaar maken, dat is natuurlijk bekend. Maar er zijn ook zoekmachines die de RSS-feeds doorzoekbaar maken. Om dat voor elkaar te krijgen moeten sitebeheerders het adres van hun RSS-feeds aanmelden bij zo’n zoekmachine. Vervolgens indexeren de zoekmachines alle nieuwe berichten die via die feed verschijnen en maken ze doorzoekbaar (analoog aan de indexering van webpagina’s). Maar die feeds moet je eerst maken. Voor niks gaat namelijk de zon op.

Feedburner

Eerst zorg je zelf voor feeds. Vervolgens kun je je aanmelden bij Feedburner, een van de bekendste online diensten. Feedburner voegt vervolgens tal van functionaliteiten aan je RSS-feeds toe. Dat is niet het enige. Feedburner houdt de RSS-feeds statistieken bij en heeft inzicht in gebruikersbase, de traffic-data en de RSS-feed advertentie service. Feedburner vertelt de feed-eigenaar bijvoorbeeld tot in detail hoe vaak een feed wordt opgevraagd en waar de vraag vandaan komt. Kostbare informatie dus.

Inmiddels is ook MyBrand gratis, waardoor het nu eenvoudig mogelijk is om de verschillende statistieken te meten vanaf je eigen domein in plaats van een FeedBurner domein. Voor een andere dienst, FeedBurner PRO, moest lange tijd worden betaald, maar ook die is inmiddels gratis.

Snelheid feeds

Feedburner heeft met de feeds een grote markt in handen. Elke dag worden ruim 400.000 RSS-feeds via Feedburner aangeboden. Wat je wel merkt is dat de verspreiding van de feeds niet altijd even snel gaat. Dat kan enkele uren duren tot soms veel langer. Daar liggen dus nogal wat verbetermogelijkheden voor het oprapen.

Google

Google heeft ook Feedburner in juni 2007 overgenomen. Daarmee heeft Google niet alleen een schat aan informatie in handen, maar zijn er ook uitgelezen mogelijkheden om met de Google Reader de verspreiding van feeds sterk te verbeteren. En daar hebben we allemaal baat bij. Een bijna ontelbaar aantal websites maakt inmiddels van de verschillende feeds gebruik.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieven Google Reader verzorgen je internetkrantAlternatieven Google Reader verzorgen je internetkrantVoor wie het NOS journaal om acht uur ’s-avonds voldoende is, zijn rss feeds geen optie. Voor wie snel en veelvuldig wil…
Dode zoekmachines, kent u ze nog?Dode zoekmachines, kent u ze nog?Het opzetten van een zoekmachine leek zo winstgevend te zijn, dat er door de jaren heen steeds meer het web betraden. Go…
Andere zoekmachines vaak beter dan GoogleAndere zoekmachines vaak beter dan GoogleZoeken op internet doen wij massaal met Google. Maar is dat wel de beste zoekmachine. Dat hangt af van waar je naar op z…
Blijf op de hoogte met Google AlertsBlijf op de hoogte met Google AlertsWie Google alleen associeert met de overbekende zoekmachine heeft het helemaal mis. Met Google kun je namelijk veel meer…

Alles over Trending Searches (Google)Alles over Trending Searches (Google)Op zoek naar populaire zoekopdrachten op het internet? Trending Searches, iedereen kan via Google zien wat momenteel pop…
Google My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle beschikt ook over een beroemde website, Google My Activity (Mijn Activiteit) genaamd. Het surfgedrag in het recen…
Reactie

Edjek23, 18-04-2008
De PRO versie van Feedburner is nu ook gratis. Reactie infoteur, 19-06-2018
Bedankt voor je reactie. Ik heb de tekst n.a.v. je reactie aangepast.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 21-08-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.