Feedburner en Google verzorgen je feeds
De verspreiding van feeds verloopt in de praktijk nogal langzaam. Dat is jammer, want het moet toch veel sneller kunnen. Gelukkig schiet Google te hulp en kan alle informatie in een paar regels worden weergegeven. Op 3 juni 2007 werd daarom Feedburner door Google overgenomen en sterk verbeterd. Anno 2015 weten we niet beter dan dat de feeds onmisbaar zijn. Vele nieuwswebsites maken dan ook van de feeds gebruik. Het is snel en geeft direct, kort maar krachtig weer waar een nieuwsfeit over gaat.
RSS-feeds
Met RSS (Rich Site Summary) worden de gegevens van je website (webversie) omgezet in een format, dat in feite elke website automatisch in zijn eigen webomgeving kan tonen. Het doet qua filosofie een beetje denken aan de werkwijze die Adobe toepast met het pdf format. Ook die is in feite platformonafhankelijk te lezen. Wel heb je, net zoals bij het pdf-format, bij de RSS-feeds een reader nodig. Sommige readers zijn gratis (Awasu, Google Reader en nog vele andere), anderen zijn betaald (Feed Demon, NewzCrawler).
Zoekmachines
Er zijn vele zoekmachines die webpagina's doorzoekbaar maken, dat is natuurlijk bekend. Maar er zijn ook zoekmachines die de RSS-feeds doorzoekbaar maken. Om dat voor elkaar te krijgen moeten sitebeheerders het adres van hun RSS-feeds aanmelden bij zo’n zoekmachine. Vervolgens indexeren de zoekmachines alle nieuwe berichten die via die feed verschijnen en maken ze doorzoekbaar (analoog aan de indexering van webpagina’s). Maar die feeds moet je eerst maken. Voor niks gaat namelijk de zon op.
Feedburner
Eerst zorg je zelf voor feeds. Vervolgens kun je je aanmelden bij Feedburner, een van de bekendste online diensten. Feedburner voegt vervolgens tal van functionaliteiten aan je RSS-feeds toe. Dat is niet het enige. Feedburner houdt de RSS-feeds statistieken bij en heeft inzicht in gebruikersbase, de traffic-data en de RSS-feed advertentie service. Feedburner vertelt de feed-eigenaar bijvoorbeeld tot in detail hoe vaak een feed wordt opgevraagd en waar de vraag vandaan komt. Kostbare informatie dus.
Inmiddels is ook MyBrand gratis, waardoor het nu eenvoudig mogelijk is om de verschillende statistieken te meten vanaf je eigen domein in plaats van een FeedBurner domein. Voor een andere dienst, FeedBurner PRO, moest lange tijd worden betaald, maar ook die is inmiddels gratis.
Snelheid feeds
Feedburner heeft met de feeds een grote markt in handen. Elke dag worden ruim 400.000 RSS-feeds via Feedburner aangeboden. Wat je wel merkt is dat de verspreiding van de feeds niet altijd even snel gaat. Dat kan enkele uren duren tot soms veel langer. Daar liggen dus nogal wat verbetermogelijkheden voor het oprapen.
Google
Google heeft ook Feedburner in juni 2007 overgenomen. Daarmee heeft Google niet alleen een schat aan informatie in handen, maar zijn er ook uitgelezen mogelijkheden om met de Google Reader de verspreiding van feeds sterk te verbeteren. En daar hebben we allemaal baat bij. Een bijna ontelbaar aantal websites maakt inmiddels van de verschillende feeds gebruik.