Dode zoekmachines, kent u ze nog?

Dode zoekmachines, kent u ze nog? Het opzetten van een zoekmachine leek zo winstgevend te zijn, dat er door de jaren heen steeds meer het web betraden. Google is wel de meest bekende en heeft altijd het hoofd boven water weten te houden. Welke zoekmachines waren daar niet toe in staat, maar zijn nog wel terug te vinden op het net? Veel zoekmachines werken niet meer en worden gezien als ‘dode zoekmachines’. Kent u ze nog?

De dode zoekmachines

Sinds de komst van het internet zijn er ook veel verschillende zoekmachines op het net gesignaleerd. De ene zoekmachine hield het slechts een paar weken vol, de andere hield lange tijd het hoofd boven water. Het is ook niet zo dat alle dode zoekmachines slecht waren. Bepaalde zoekmachines liepen zelfs zo goed dat zij zijn gekocht door andere sites. In de wereld van dode zoekmachines zijn dan ook twee soorten te onderscheiden, namelijk de overgenomen zoekmachines die geen eigen zoekmethode meer beheersen en de zoekmachines die door te weinig gebruik niet meer bestaan.

Kent u de dode zoekmachines nog?

Tegenwoordig onthouden wij niet alles meer van wat wij op het web tegen komen. Het internet is te groot en we zien dagelijks te veel sites om te kunnen onthouden hoe de sites heten, wat ze bieden of wat we daar eigenlijk deden. Toen internet nog maar net bestond, surften we met mate. Dit kwam vooral omdat voornamelijk gebruik werd gemaakt van een inbel-verbinding en de kosten op de telefoonrekening snel uit de pan konden reizen. Dit betekent ook dat we van toen veel meer herinneren dan we nu doen. In de tijd dat we ons een maximum van dertig minuten per dag op het net stelden, bezochten we alleen het hoognodige en dat onthouden we. Daarom zullen veel mensen de dode zoekmachines ook nog herkennen en veel van ons weten niet eens dat ze niet meer actief zijn, omdat we nu hebben ondervonden dat de grote zoekmachines ons beter van dienst kunnen zijn. Het zou nu niet meer in ons opkomen om de ‘oude’ zoekmachine te raadplegen.

De volgende lijst bevat zoekmachines die inmiddels ‘dood’ zijn, maar nog wel op het net te vinden zijn in oude overzichten. Zelfs de resultaten van deze zoekmachines, de precieze functie en de site die met hen samen werkte zijn in sommige gevallen nog te vinden.

Dit is het kerkhof van de zoekmachines:
  • AlltheWeb en AltaVista: Zoekmachines gebruikt door Yahoo.
  • Deja.com: Deze werd overgenomen door Google Groups.
  • Excite: Zoekmachine die de resultaten van metazoekmachine Infospace gebruikt.
  • Infoseek: Zoekmachine met behulp van de database van Yahoo.
  • HotBot: Zoekmachine met behulp van de resultaten van Google en Ask.
  • Teoma: De techniek van deze zoekmachine werd overgenomen door Ask.
  • WebCrawler: Zoekmachine met behulp van Infospace.
  • iWon: Zoekmachine met behulp van de zoekresultaten van Google.
  • Lycos: Zoekmachine gebruikt Ask
  • Magellan: Deze zoekmachine linkt door naar de WebCrawler.
  • Northern Light: Is uit eigen beweging gestopt.
  • InvisibleWeb.com: Is uit eigen beweging gestopt.
© 2009 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest gezochte zoekwoorden op GoogleDe meest gezochte zoekwoorden op GoogleMet een zoekmachine kun je op het world wide web informatie zoeken over elk onderwerp waarin je geinterresseerd bent. Wa…
Andere zoekmachines vaak beter dan GoogleAndere zoekmachines vaak beter dan GoogleZoeken op internet doen wij massaal met Google. Maar is dat wel de beste zoekmachine. Dat hangt af van waar je naar op z…
Privacyvriendelijke zoekmachine: DuckduckgoPrivacyvriendelijke zoekmachine: DuckduckgoDuckduckgo is in 2013 in populariteit gestegen op het gebied van zoekmachines. Wat is Duckduckgo en waarom is Duckduckgo…
Zoektips voor beginners op internetZoektips voor beginners op internetElke beginner zal zich verbazen over de snelheid waarmee ervaren computeraars over het toetsenbord razen en allerlei din…

Verdienen aan typefoutenVerdienen aan typefoutenIndien u een internetadres foutief intypt krijgt u over het algemeen een foutmelding. Veelgemaakte typefouten van popula…
Teksten en websites vertalen met hulp van Google VertalingHet vertalen van teksten of websites is soms lastig. De kwaliteit van veel vertaalsites valt tegen. Google heeft ook een…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.