Werking en opbrengsten van Google Adsense

Werking en opbrengsten van Google Adsense Zoals iedereen waarschijnlijk weet haalt zoekmachine-gigant Google het grootste deel van haar inkomsten uit reclame. Wat je misschien nog niet wist is dat deze advertenties niet alleen verschijnen op de Google website. Google beschikt over een netwerk aan websites waarop advertenties worden geplaatst die verkocht zijn door Google maar waar de gigant dus geen eigenaar van is.

AdSense en AdWords

Google reclame werkt op verschillende manieren. Als het gaat over online schrijven bestaat het advertentieprogramma van Google uit twee delen. Het eerste deel heet AdWords en wordt gebruikt door de adverteerders. Hier kunnen mensen die online willen adverteren kiezen hoe en wanneer hun advertenties zullen verschijnen alsook hoeveel de kosten zullen bedragen per gepubliceerde advertentie.
Het andere luik van het Google advertentiesysteem heet Adsense en is gericht op de uitgevers van de websites. Het woord uitgever is hier misschien wel ongepast omdat in de offline wereld de auteur niet perse de eigenlijke uitgever is van een boek. Technisch gezien geldt dit ook voor online publicaties. Het is perfect mogelijk om te schrijven maar niet te functioneren als uitgever. Je schrijft bijvoorbeeld voor meerdere websites van IT-bedrijven maar je bent niet de uitgever van deze artikelen.

Voor elke website of blog die je zelf beheert ben je zowel schrijver als uitgever. Voor deze mensen is Adsense het ideale advertentiesysteem.

Als je gebruikt maakt van het advertentiesysteem van Google voor je eigen website, zal je zien dat er verschillende advertentieblokken zullen verschijnen op je website die, iedere keer de pagina geladen wordt, verschillen van inhoud. De advertenties variëren ook van persoon tot persoon en van pagina tot pagina. De website en de inhoud beheer je zelf maar de advertenties komen van Google. Je hebt dus geen controle over hoe en wanneer deze zullen verschijnen.

Er zijn echter wel een aantal instellingen die je zelf kunt beheren. Zo kan je bepalen welke categorieën van advertenties je liever niet ziet verschijnen op je website, bijvoorbeeld reclame over concurrerende bedrijven of merken. Het is echter niet mogelijk om specifieke advertenties te blokkeren of zelf te beslissen hoe een advertentie moet verschijnen.

Hoe plaatst Adsense de advertenties op je website

Om gebruik te kunnen maken van de Google advertenties is het noodzakelijk eerst een account aan te maken op het Adsense programma. Vervolgens moet jouw website goedgekeurd worden door Google, maar als je website niet nieuw is en voldoende kwalitatieve inhoud bevat over toegestane onderwerpen zal Google deze zeker goedkeuren. Zodra je een account hebt kan je lege ruimtes creëren voor de advertenties door het kiezen van de grootte en kleurenpalet van de advertenties. Bij de Setup zal Google een paar regels JavaScript voorzien die je in de HTML van de website dient in te voeren waar de advertenties moeten worden weergegeven. Zodra dit gebeurd is zal dit script uitgevoerd worden, telkens wanneer de webpagina geladen wordt. In feite wordt er via dit script een opdracht naar Google gestuurd om de advertenties in de vereiste vorm te publiceren.

Geld verdienen met Adsense

Adsense werkt op veel verschillende manieren. Voor websites die geen tienduizenden (of meer) bezoekers aantrekken per dag is de waarde van de kliks het enige wat er echt toe doet. Dit wil zeggen dat je betaald wordt voor elke keer dat een bezoeker op je advertentie klikt. Hoeveel je juist betaald krijgt is afhankelijk van de geautomatiseerde veiling die de best presterende advertenties op je website plaatst. Afhankelijk van het onderwerp kan elke klik een paar eurocent opbrengen. De inkomsten die je maakt met Adsense hangt dus volledig af van het aantal klikken en de waarde die elke klik heeft. Je zal dit bedrag pas zien stijgen als je een behoorlijk bezoekersverkeer hebt, dus blijven schrijven is de boodschap.

Hoeveel brengt Adsense nu effectief op

Een veel gestelde vraag aan elke Adsense gebruiker is waarschijnlijk hoeveel hij nu effectief verdient met de advertenties. Zoals eerder besproken hangt dit volledig af van de website. Dit is uiteraard een heel vaag antwoord dus verhelder ik dit even aan de hand van een eenvoudig voorbeeld. Als je pas gebruik maakt van Adsense zullen deze cijfers wel afwijken van de werkelijkheid, maar zodra er voldoende verkeer is op je website is dit alvast iets om naartoe te streven.

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel je website elke dag of maand zal opbrengen.

  • De waarde van elke klik. Dit is afhankelijk van de veiling en verschillend van pagina tot pagina en van dag tot dag. Voor ons voorbeeld houden we de Cost Per Click (of CPC) op 50 cent per klik.
  • Hoeveel er op de advertentie wordt geklikt. Een procent Click Through Rate (of CTR) wordt beschouwd als een goed gemiddelde maar dit verschilt ook weer per onderwerp en per dag.
  • Bezoekersverkeer op je website. Dit is de enige variabele die je enkel zelf beheert. Hoe hoger het aantal bezoekers, hoe hoger de potentiële winst. De CPC en CTR worden zowel door de gebruiker als door Google beheert.

Praktisch voorbeeld

Voor dit voorbeeld, gaan we ervan uit dat iedereen die je pagina bezoekt een advertentie ziet. Dit wordt Ad Impression genoemd. Deze kunnen zelfs hoger liggen dan het aantal bezoekers, aangezien een pagina meerdere advertentieblokken kan bevatten.

Stel dat je website elke dag bezocht wordt door 1.000 mensen waarvan een procent op de advertentie zal klikken. Dit wil zeggen dat van die 1.000 mensen, 10 mensen effectief klikken op de advertentie. Bij een gemiddelde CPC van 0,50 voor iedere advertentie verdien je 5 euro per dag.

Vijf euro klinkt misschien niet zoveel maar als je dit op dagelijkse basis kunt aanhouden loopt dit op tot 150 euro per maand. Als je blijft schrijven zal het bezoekersaantal ook toenemen. Vorige berekening in acht genomen verdien je bij 2.000 bezoekers per dag ongeveer 300 euro per maand. Bij 5.000 wordt dit 750 euro per maand. Als je dit nog eens doet voor meerdere websites zal je snel aan 1.000 euro per maand zitten. Bij 5 websites met een bezoekersaantal van 5.000 per dag zal je 3.750 euro per maand verdienen. Op jaarbasis komt dit op 45.000 euro, en dat allemaal door te schrijven voor je eigen websites.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google AdSense vs Google AdWords, wat is het verschilGoogle AdSense vs Google AdWords, wat is het verschilGoogle AdSense en Google AdWords, twee termen die veel internetters wel kennen. Zeker mensen met een eigen website kenne…
De duurste woorden in Google AdSenseDe duurste woorden in Google AdSenseGoogle is een machtige partij op het internet. Bijna honderd procent maakt voor het zoeken op het web gebruik van Google…
Meer AdSense-inkomstenMeer AdSense-inkomstenDe meeste webmasters hebben als belangrijk doel geld verdienen met internet. De meest gebruikte methode hierbij is het p…
Geld verdienen met Google AdSenseGeld verdienen met Google AdSenseMet Google AdSense kun je veel geld verdienen. Door middel van dit advertentienetwerk is het mogelijk om met het maken v…

Google Black: wat is het precies?Google Black: wat is het precies?Google heeft sinds 2007 een nieuw initiatief: blackle.com. Via deze zoekmachine vind je hetzelfde als via Google, maar d…
Zoekmachine GoogleZoekmachine GoogleDe grootste zoekmachine ter wereld is Google. De internetgigant is opgericht in 1997 door Larry Page en Sergey Brin. Hoe…
Bronnen en referenties
  • Google Adsense
  • E-Business . C. Holthof
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.