Google AdSense vs Google AdWords, wat is het verschil

Google AdSense vs Google AdWords, wat is het verschil Google AdSense en Google AdWords, twee termen die veel internetters wel kennen. Zeker mensen met een eigen website kennen de namen AdSense en AdWords. Toch is er bij de minder gevorderde internetter veel onduidelijkheid over wat Google AdSense en Google AdWords nou precies zijn. Een beknopte uitleg over Google AdSense en Google AdWords. Wat zijn de verschillen tussen deze twee mogelijkheden die internetgrootmacht Google aanbiedt? Google AdSense en Google AdWords zijn twee diensten die door Google worden aangeboden. Zoals de namen al aangeven hebben deze diensten te maken met advertenties. Veel ondernemers willen maar wat graag betalen om hun bedrijf naamsbekendheid te geven in de wereld van het internet. Aan de andere kant zijn er ook legio mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden om via internet een zakcentje bij te verdienen. Google heeft AdSense en AdWords ontwikkeld om zo deze twee groepen internetters samen te brengen zodat deze groepen er financieel beter van kunnen worden. Wat is Google AdSense en wat is Google AdWords, een korte omschrijving.

Google AdSense

Google AdSense (eigendom van Google) is een dienst die Google aanbiedt aan mensen met een eigen website. Iedereen met een eigen website kan, na aanmelding en goedkeuring van Google, advertenties op zijn website laten plaatsen door AdSense. De advertenties die op de website getoond worden hebben zoveel mogelijk te maken met het onderwerp van de betreffende website. Na goedkeuring wordt er een code op de website geplaatst die ervoor zorgt dat er advertenties worden weergegeven. Voor het doorgeven van relevante advertenties wordt de website 'gelezen' waarbij de inhoud van deze website wordt bepaald. Deze informatie wordt gebruikt om de advertenties aan te passen aan de inhoud van de website. Iedere keer als een bezoeker van een website op een advertentie klikt die door Google AdSense geplaatst is verdient de webmaster geld. Afhankelijk van het onderwerp van de website kan dit lopen van een paar cent tot in extreme gevallen vele euro's. Het gebruik van Google AdSense is gratis voor webmasters die advertenties willen plaatsen op hun website.

Regels

Er zijn een aantal regels opgesteld door Google waaraan een webmaster zich moet houden. Zorg ervoor deze regels goed te lezen alvorens je aan te melden bij Google AdSense. Naast alle voorwaarden zijn er een paar regels die eruit springen. Je mag niet zelf op de advertenties klikken die op je website staan. Ook is het niet toegestaan anderen daarvoor opdracht te geven en je mag geen zogenaamde robots gebruiken die automatisch kliks genereren. Alle voorwaarden zijn te vinden op de website van Google AdSense.

Google AdWords

Google AdWords is eigenlijk de tegenhanger van AdSense. Google AdWords maakt het mogelijk voor ondernemers om advertenties te plaatsen op websites waarop advertenties worden weergegeven. Google AdSense maakt ook gebruik van deze advertenties. Op deze manier worden de advertenties van ondernemers op een onuitputtelijk aantal relevante websites vertoond. Google AdWords is de dienst die op dit moment Google het meeste geld oplevert.

Pay-per-click

Bij Google AdWords wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde pay-per-click/systeem, in het kort PPC. Iedere keer dat een bezoeker van een website op een advertentie klikt dan betaalt de ondernemer daar een bedrag voor aan Google. Google op zijn beurt betaalt een deel daarvan aan de beheerder van de website waarop de advertenties zijn geplaatst. Iedere ondernemer kan voor het grootste deel zelf bepalen wat het maximum bedrag is wat hij wil betalen voor iedere klik op zijn advertentie. Het is wel zo dat wanneer er meerdere adverteerders zijn met hetzelfde onderwerp dat degene die het meest betaalt bovenaan de lijst komt te staan en dus de beste plek krijgt.

Adverteerders kunnen met Google een maximaal bedrag afspreken wat er per dag aan kliks betaald wordt. Is het maximum die dag bereikt dan worden er die dag geen advertenties voor die ondernemer meer vertoond.

Zoekwoorden en regio

De ondernemer geeft zelf een aantal zoekwoorden aan, dus woorden waarop hij gevonden wil worden. Deze woorden worden vergeleken met de inhoud van websites waarop geadverteerd wordt. Op deze manier kunnen er zo relevant mogelijke advertenties worden geplaatst op websites.

Naast de zoekwoorden is het zo dat adverteerders ook aan kunnen geven of ze wereldwijd, landelijk, regionaal of zelfs lokaal willen adverteren. Hierbij worden de advertenties alleen weergegeven bij mensen die in het gebied wonen waar de adverteerder zich op richt.

Samengevat is het verschil tussen Google AdSense en Google AdWords dus eigenlijk vrij simpel.
  • Google AdWords: Een ondernemer wil gericht adverteren op internet waarbij hij alleen betaalt wanneer er iemand via een advertentie op zijn website terecht komt.
  • Google AdSense: Dit is voor webmasters die relevante advertenties op hun website willen plaatsen waarbij de mogelijkheid bestaat een zakcentje bij te verdienen.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De duurste woorden in Google AdSenseDe duurste woorden in Google AdSenseGoogle is een machtige partij op het internet. Bijna honderd procent maakt voor het zoeken op het web gebruik van Google…
Google Adwords coupon/voucherGoogle Adwords coupon/voucherAdverteren met Google AdWords is een doeltreffende manier om uw product of brand te promoten bij de juiste doelgroepen.…
Meer AdSense-inkomstenMeer AdSense-inkomstenDe meeste webmasters hebben als belangrijk doel geld verdienen met internet. De meest gebruikte methode hierbij is het p…
Geld verdienen met Google AdSenseGeld verdienen met Google AdSenseMet Google AdSense kun je veel geld verdienen. Door middel van dit advertentienetwerk is het mogelijk om met het maken v…

Internet Klachten: klagen via het internetInternet Klachten: klagen via het internetMopperen en klagen via Internet bereikt de gehele wereld, tot grote schik van alle bedrijven waar over gemopperd en gekl…
“China heeft het meest open internet ter wereld”nieuws uitgelicht“China heeft het meest open internet ter wereld”Dit zijn de woorden van Zhou Xisheng, waarnemend hoofd en algemeen directeur van het Chinese staatspersbureau Xinhua. He…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Simon, Pixabay
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.