Online game, maxithlon

Maxithlon is het eerste en tot op heden (oktober 2015) het enige online atletiekgame, waarin je jouw atletiekclub kunt leiden tot eeuwige roem. Het doel is om een zo sterk mogelijk ploeg samen te stellen en bij elkaar te houden. Met een ploeg start je in de laagste reeks van je land, sterke managers zullen al snel uit de onderste reeksen klimmen en kunnen zo proberen om aansluiting te maken met de nationale top. Bijkomend zijn er ook elk seizoen speciale wedstrijden. Op deze wedstrijden zijn er clubprijzen te winnen, alsook individuele prijzen voor je atleten. Je atleten kunnen deelnemen aan de provinciale, nationale en internationale wedstrijden. De concurrentie in het spel wordt gemaakt door andere atletiekclubs. Je zal nooit tegen een computer spelen, maar steeds tegen echte mensen. Een seizoen duurt tien kalenderweken, hierna is er één week rust, waarna het nieuwe seizoen alweer begint.

Atleten

Je team bestaat uit verschillende atleten die hun specialiteiten hebben in een welbepaald onderdeel. Zo heb je atleten met de volgende specialiteiten:
  • Sprinter
  • Halve Fond Loper
  • Fond Loper
  • Snelwandelaar
  • Springer
  • Werper
Elke atleet heeft ook steeds bepaalde skills. Deze skills bepalen de sterkte van iedere atleet. De punten van een bepaalde skill variëren tussen de 0 en 20. Hoe hoger de punten van de atleet zijn, hoe beter hij zal presteren.

Elke atleet heeft ook een globale waardemeter, deze wordt de MAXID genoemd. Deze waarde hangt af van de skills van de atleet, alsook van zijn vorm en zorg. Hoe hoger de vorm van een atleet, hoe beter hij zal presteren. De zorg heeft invloed op het tempo dat een atleet kan verbeteren. Elke weekdag kan men de trainingstesten van de atleten opvolgen. Zo heeft iedere soort van atleet, zijn vaste dag dat de trainingsresultaten zichtbaar zijn.
Ieder team bestaat uit maximaal 60 atleten in je eerste team, in je jeugd kan je maximaal 5 atleten hebben. Indien je toch deze grens overschrijdt zal er bij de nachtelijke update, de atleet met het laagste humeur vertrekken.

Categorieën

Al je atleten vallen in drie leeftijdscategorieën:
  • Junioren 14-17
  • Senioren 18-34
  • Masters +35

Je senioren en masters hebben ook een wekelijks loon dat je moet betalen. Voor spelers onder de achttien jaar valt deze loonkost weg, zij zitten nog gratis in je team. De loonkosten van een atleet worden bepaald door het aantal fans van de desbetreffende atleet. Dit aantal fans kan stijgen door een goede prestatie van een atleet in een competitie. Hoe hoger de competitie aangeschreven is, hoe beter de prestatie kan zijn. Deze prestatie heeft dan weer invloed op het aantal fans dat de atleet heeft.

Trainers

De trainers in het spel zijn nodig om je atleten te verbeteren. Iedere trainer die je aankoopt heeft zijn eigen specialiteit (bv. sprinter, springer, ) en zijn eigen skills (snelheid, werpen, lenigheid, ). Hoe hoger de skills van de trainer zijn, hoe beter hij die bepaalde eigenschappen kan trainen bij je atleten. Als je een atleet sterker wilt maken, moet je hem een trainer toewijzen. Je kan een algemene training instellen voor een groep atleten, maar je kan ook een individueel trainingsplan opstellen naar de behoeften van die atleten. Een atleet kan je enkel toewijzen aan een trainer die dezelfde specialiteit heeft (bv. springers, werpers, ).
Je kan maximaal 10 trainers in je team hebben.

Het stadion

Elke club heeft een stadion dat bestaat uit banen, een persruimte, een kleedkamer, zitplaatsen en een fitnessruimte.

Banen

Een stadion kan 2 tot 8 banen hebben. Hoe meer banen, hoe meer atleten in een reeks kunnen starten. Door de hogere strijd tussen de atleten kunnen de resultaten beter zijn.

Persruimte

De omvang van de persruimte laat de club toe om verschillende niveaus van wedstrijden te organiseren. Hoe groter de persruimte hoe belangrijker de wedstrijden die kunnen georganiseerd worden. Je kan de benodigde persruimte per type wedstrijd vinden in het hoofdstuk over wedstrijden.

Kleedkamer

De kleedkamer bepaalt het aantal disciplines dat er bij een wedstrijd kunnen georganiseerd worden. Per 3 vierkante meters kleedkamer kan er één discipline georganiseerd worden (met een kleedkamer van 30 vierkante meter kan een wedstrijd uit tien disciplines bestaan).

Zitplaatsen

Het aantal zitplaatsen bepaalt het maximum aantal toeschouwers dat een wedstrijd kunnen bijwonen.

Fitnessruimte

De fitnessruimte heeft een invloed op de efficiëntie van de wekelijkse training die de atleten krijgen. Er is een limiet van 100 vierkante meters, er is geen verder voordeel als deze limiet overschreden wordt.

De wedstrijden

Nationale competitie

De Nationale Competitie is het grote kampioenschap gedurende de meeste weken van het seizoen. Elke week doe je mee aan een meeting waarbij je punten kan verdienen. Na acht weken promoveren de bovenste twee en degraderen de onderste vier. Je kan slechts één atleet inschrijven per discipline en de ranking van de wedstrijd wordt berekent aan de hand van de plaatsen behaald door je atleten.

Regionaal club kampioenschap

Je kan met je club meedoen aan het Regionaal Club Kampioenschap door in elke discipline één atleet in te schrijven. De eerste X clubs worden uitgenodigd voor het Nationale Club Kampioenschap. X = het aantal officiële evenementplaatsen (zichtbaar op de pagina van je provincie). Dit aantal hangt af van het aantal ingeschreven clubs in de regio.
Ook worden de twintig clubs met de beste score op de regionale club kampioenschappen uitgenodigd voor het nationaal club kampioenschap

Regionaal individueel kampioenschap

Je kan atleten die geboren zijn in het land van je club inschrijven voor het Regionaal Individuele Kampioenschap, met een limiet van twee atleten per discipline. De eerste X atleten worden uitgenodigd voor het Nationaal Individueel Kampioenschap.

Nationaal club kampioenschap

Alle clubs die zich hebben kunnen kwalificeren voor het Nationaal Club Kampioenschap mogen net zoals bij de Regionale wedstrijd één atleet inschrijven per discipline. De ranking van de wedstrijd wordt bepaald door de prestaties van de atleten. De winnende club mag zich een seizoen lang de Nationale Club Kampioen noemen.

Nationaal individueel kampioenschap

Het kampioenschap is voor iedereen die zich heeft kunnen kwalificeren via de Provinciale Individuele Kampioenschappen. Daarbij komen nog de drie beste atleten van het seizoen, te lezen bij "Rankings". Dit is de enige manier om een buitenlands atleet te laten meedoen met het Nationaal Individueel Kampioenschap van zijn/haar land. De atleet die eerste wordt in een discipline krijgt voor een seizoen de titel Nationaal Kampioen.

Champions cup

Elk seizoen op het moment van de Regionale Clubkampioenschappen wordt er ook een Champions Cup georganiseerd. De teams die de Eerste Klasse en de Nationale Clubkampioenschappen winnen, kunnen deelnemen aan de Champions Cup in het volgende seizoen.

De einduitslag wordt opgemaakt op basis van de som van alle punten van de prestaties van elke atleet. Elk team kan slechts één atleet inschrijven per discipline. De winnaar van deze competitie wordt de Clubwereldkampioen. Elk team dat een uitnodiging ontvangt, kan beslissen deel te nemen aan de Champions Cup of de regionale Clubkampioenschappen. Alle teams die deelnemen aan de Champions Cup worden automatisch ook uitgenodigd voor het Nationale Clubkampioenschap in dat seizoen.

Wereldkampioenschappen

De Wereldkampioenschappen worden elke vier seizoen georganiseerd. De eerste vijftig atleten van de seizoen ranking worden uitgenodigd voor het WK. De ranking die telt is die van vrijdag voor het WK en zonder enige leeftijdsbeperking. Een atleet kan slechts maximaal aan twee disciplines meedoen, zelfs als hij/zij voor meer disciplines uitgenodigd is. De winnaar krijgt de titel Wereldkampioen.

Olympische spelen

De Olympische spelen worden elke vier seizoenen georganiseerd. De eerste twintig atleten van de seizoen ranking en de beste atleet van de nationale ranking worden uitgenodigd. De ranking die telt is die van vrijdag voor de Olympische Spelen en zonder enige leeftijdsbeperking. Een atleet kan slechts maximaal aan twee disciplines meedoen, zelfs als hij/zij voor meer disciplines uitgenodigd is. De winnaar krijgt de titel Olympisch Kampioen.

Continentale kampioenschappen

De Continentale Kampioenschappen worden elke twee seizoenen georganiseerd. Elke atleet kan deelnemen aan deze competities. De eerste dertig atleten van de ranglijsten van elk continent bij elke discipline (zonder leeftijdsbeperking) krijgen een uitnodiging op de vrijdag voor de competities. Een atleet kan zich voor een maximum van twee disciplines inschrijven, ook al is de atleet voor meer disciplines uitgenodigd. De winnaar van elke discipline is de Continentale Kampioen.

Wereldkampioenschappen voor junioren

Deze wedstrijd wordt om de twee seizoenen georganiseerd en alle junioren van Maxithlon kunnen zich proberen te kwalificeren. De dertig beste Junioren (14-17) van het afgelopen seizoen worden uitgenodigd om mee te doen. De ranking op de vrijdag voor de race beslist hierover. Een atleet kan slechts maximaal aan twee disciplines meedoen, zelfs als hij/zij voor meer disciplines uitgenodigd is. De winnaar krijgt de titel van Junioren Wereldkampioen.

Wereldkampioenschappen voor masters

Deze wedstrijd wordt om de twee seizoenen georganiseerd en alle masters van Maxithlon kunnen zich proberen te kwalificeren. De dertig beste Masters (35+) van het afgelopen seizoen worden uitgenodigd om mee te doen. De ranking op de vrijdag voor de race beslist hierover. Een atleet kan slechts maximaal aan twee disciplines meedoen, zelfs als hij/zij voor meer disciplines uitgenodigd is. De winnaar krijgt de titel van Master Wereldkampioen.

Continentale juniorkampioenschappen

De Continentale juniorskampioenschappen worden elke twee seizoenen georganiseerd. Elke atleet kan deelnemen aan deze competities. De eerste 25 atleten van de juniorranglijsten (14-17) van elk continent bij elke discipline krijgen een uitnodiging op de vrijdag voor de competities. Een atleet kan zich voor maximaal twee disciplines inschrijven, ook al is de atleet voor meer disciplines uitgenodigd. De winnaar van elke discipline is de Continentale Juniorkampioen.

Continentale masterkampioenschappen

De Continentale masterkampioenschappen worden elke twee seizoenen georganiseerd. Elke atleet kan deelnemen aan deze competities. De eerste 25 atleten van de masterranglijsten (35 jaar of ouder) van elk continent bij elke discipline krijgen een uitnodiging op de vrijdag voor de competities. Een atleet kan zich voor een maximum twee disciplines inschrijven, ook al is de atleet voor meer disciplines uitgenodigd. De winnaar van elke discipline is de Continentale Masterkampioen.

Ranglijsten en records

Eén van de interessantste aspecten van atletiek zijn de prestaties van atleten tijdens een seizoen en in ranglijsten aller tijden.
In het gedeelte met de ranglijsten kunnen opties gekozen worden om één seizoen of alle seizoenen te zijn, alle leeftijden of ranglijsten per categorie en van provinciaal tot internationaal. Deze ranglijsten zijn zeer belangrijk omdat ze soms de basis vormen voor selectie van atleten voor officiële competities. Bijzonder in dit gedeelte zijn de wereldrecords.
© 2014 - 2024 Maikske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
Het Huis Anubis: Alles over de games en spellen van AnubisHet Huis Anubis: Alles over de games en spellen van AnubisDe serie Het Huis Anubis op Nickelodeon is een doorslaand succes. De serie ziet er dan ook fantastisch uit en is supersp…
Wat is een gameverslaving?Wat is een gameverslaving?Een onderschatte verslaving is een gameverslaving. Spellen op de spelcomputers en op personal computers kunnen een te gr…

Monteren met iMovieMonteren met iMovieIMovie is een standaardprogramma dat te vinden is op een MacBook. Met dit programma kun je eigen filmpjes samenstellen,…
Bronnen en referenties
  • www.maxithlon.com
Maikske (18 artikelen)
Laatste update: 24-03-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.