Pentalobe schroevendraaier voor iPhone of MacBook schroeven

Pentalobe schroevendraaier voor iPhone of MacBook schroeven Wil je zelf het scherm of de batterij van je iPhone of MacBook vervangen dan heb je een pentalobe schroevendraaier nodig om deze te openen. Sinds 2009 worden de producten van Apple namelijk voorzien van pentalobe schroeven. Dit type schroef heeft een bloemvormig schroefkopprofiel en kan alleen verwijderd worden met een specifiek type pentalobe schroevendraaier. Deze schroevendraaiers worden vaak verkocht in sets van meerdere formaten.

Pentalobe schroevendraaier


Over de pentalobe schroef

Pentalobe profiel / Bron: Ruudjah2, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Pentalobe profiel / Bron: Ruudjah2, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Een pentalobe schroef is een schroef met een bloemvormig schroefkopprofiel. Dit type schroef wordt vooral veel gebruikt door Apple in diverse van haar producten. Het bedrijf heeft de pentalobe schroef een 'veiligheidsschroef' genoemd omdat het door het afwijkende kopprofiel niet eenvoudig is deze te verwijderen. Daar heb je een pentalobe schroevendraaier voor nodig. Veel producten van Apple - zoals de verschillende versies van de iPhone en MacBook - hebben elk een net iets afwijkend schroefprofiel waardoor voor elke product een andere schroevendraaier nodig is. Een gewone kruiskop- of platte schroevendraaier kun je hier niet voor gebruiken.

Apple maakte voor het eerst gebruik van pentalobe schroeven in het 15-inch MacBook Pro dat werd uitgebracht in 2009. Toen voor het eerst gebruik werd gemaakt van de schroefjes kwam dit Apple op veel kritiek te staan. Consumenten beschuldigden het bedrijf ervan een poging te doen de reparaties van alle producten naar zich toe te trekken in plaats van mensen in staat te stellen zelf simpele reparaties zoals het vervangen van een scherm of batterij uit te voeren.

Gebruik in iPhones

Apple maakt gebruik van pentalobe schroeven in de iPhone sinds de lancering van de iPhone 4 in 2010. Daarvoor werd gebruik gemaakt van eenvoudiger Philips-schroeven. Opvolgende iPhones zijn daarna ook steeds voorzien van pentalobe schroeven van verschillende formaten. De iPhone 4, 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus en iPhone X zijn allen voorzien van P2-schroefjes (ook wel TS1 genoemd). Het gaat daarbij specifiek om de onderste twee schroeven, aan weerszijde van de USB-poort voor de oplader. De schroefjes die gebruikt zijn, zijn net iets kleiner dan de standaardmaat van de Torx TS1 waardoor je alleen zelf je smartphone kunt repareren wanneer je beschikt over een speciaal hiervoor gemaakte pentalobe schroevendraaier.

Gebruik in MacBooks

Voor zowel verschillende versies van de MacBook Air als de MacBook Pro wordt gebruik gemaakt van pentalobe schroeven. Is bijvoorbeeld je accu aan vervanging toe dan zul je je MacBook moeten openen. Je hebt in dat geval een P5- of P6-schroevendraaier nodig om de schroefjes uit de bodemplaat en de accu te draaien.

Welke pentalobe schroevendraaier heb ik nodig?

De verschillende versies van de iPhone en MacBook zijn uitgerust met pentalobe schroeven van verschillende afmeting waardoor er steeds een ander type pentalobe schroevendraaier voor nodig is. Pentalobe maten worden doorgaans P-maten genoemd. Elk van deze maten heeft tevens een equivalente TS-maat. Uit onderstaande tabel kun je aflezen welke maat pentalobe schroevendraaier je nodig hebt voor welke iPhone of Macbook.

P-maatTS-maatAfmetingProduct
P2TS10,8 mmiPhone 4, 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, iPhone X
P5TS41,2 mm MacBook Air, MacBook Pro met Retina-display
P6TS51,5 mm MacBook Pro 15-inch (2009)

Pentalobe schroevendraaier kopen

Kort na de introductie van het gebruik van pentalobe schroeven kwam dit Apple op veel kritiek te staan omdat het het lastiger maakte voor iPhone- en MacBook-bezitters om hun eigen product te repareren. Apple verdient veel aan het repareren van de iPhones en MacBooks. Inmiddels zijn sets met pentalobe schroevendraaiers breed verkrijgbaar via diverse telecomwinkels en webshops. Pentalobe schroevendraaiers worden vaak verkocht in sets met het gereedschap in verschillende afmetingen. Zo hoef je bij de aanschaf niet te letten op de maat maar kun je gewoon kijken welke schroevendraaier op het schroefprofiel van jouw product past. Daarnaast worden de schroevendraaiers vanuit marketing-oogpunt ook verkocht als bijvoorbeeld een specifieke iPhone 7-schroevendraaier. De sets of losse schroevendraaiers zijn al te koop voor enkele euro's.

Lees verder

© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klussen in huis: krakende traptrede verhelpenKlussen in huis: krakende traptrede verhelpenGa je 's avonds laat op bed en wil je niemand wakker maken. Loop je voorzichtig en rustig de trap op kraakt juist die en…
Gereedschapskist kopenGereedschapskist kopenEen basisset van gangbare gereedschappen mag in geen enkel huishouden ontbreken. Vooral jonge mensen die net hun eerste…

De voordelen van het ouderwets branden van cdísDe voordelen van het ouderwets branden van cdísWe verzamelen steeds meer en grotere bestanden op de harde schijf en op rondslingerende USB-sticks. Als gevolg van de fl…
Versnel je trage computer of laptopVersnel je trage computer of laptopElke nieuwe generatie computers is weer sneller dan de vorige. We raken eraan gewend dat programmaís, tekstbestanden en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Whootethkwenld, Flickr (CC0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pentalobe_security_screw
  • https://www.macbook-adapter.nl/support/how-to-macbook-accu-batterij-vervangen
  • https://www.gadgetsformobiledevices.nl/home/163-pentalobe-schroevendraaier-voor-de-iphone.html
  • Afbeelding bron 1: Ruudjah2, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.