Wat is een Media Center?

Wat is een Media Center? De technologie evolueert zo snel dat de meesten onder ons ondertussen wel een LCD/LED TV staan hebben in de huiskamer. Gecombineerd met digitale TV-signalen betekent dit al een heel leuke kijkervaring. We hebben echter heel wat andere media-bronnen: muziek (mp3), video (divx, DVD), foto’s, die allemaal op een andere manier toegankelijk zijn (PC, mp3-speler, DVD-speler, etc). Het is mogelijk om dit alles te centraliseren en een heus Media Center samen te stellen om zo nog meer uit de TV te halen.

Definitie

Een Media Center is een centrale locatie van waaruit mediabestanden kunnen benaderd worden. Het Media Center zal de catalogus van films, muziek, foto’s en andere gerelateerde bestanden op een gebruiksvriendelijke manier weergeven en de mogelijkheid bieden om ze vanaf diezelfde locatie te gebruiken.

Een Media Center omvat zowel een hardware als een software gedeelte. De hardware zal zorgen voor de opslag van de bestanden en de overdracht ervan naar de TV. De software zal instaan voor een gebruiksvriendelijke interface, informatie en het openen van de bestanden.

<I>Voorbeeld van de interface van een Media Center</I>Voorbeeld van de interface van een Media Center
Dit zijn de meest gangbare doelen van een Media Center:
 • Foto’s bekijken, al dan niet via een zogenaamde slide-show.
 • Een muziekbibliotheek beheren (met CD hoesjes!) en van daaruit muziek beluisteren.
 • Een filmbibliotheek beheren (met covers en filminformatie) en van daaruit films bekijken.
 • Toegang tot internetbronnen, zoals YouTube video’s.
 • Downloaden via het Media Center.
 • Up to date meteorologische informatie weergeven.
 • Afscherming van bepaalde media-bestanden via security.
 • Surfen op het internet.
 • De look and feel aanpassen via thema’s en skins.

Out of the box

Er zijn heel wat out of the box toestellen te verkijgen op de markt die functioneren als Media Center.

Voordelen:
 • Je hoeft het toestel gewoon uit te pakken en aan te sluiten.
 • Afhankelijk van de geïnvesteerde som beschik je over heel wat standaard mogelijkheden.
 • Het toestel bevat reeds alle vereiste software.

Nadelen:
 • Vaak geen Wifi-ondersteuning. Sommige toestellen zijn Wifi-ready, wat betekent dat je nog een aparte Wifi-dongle dient aan te kopen.
 • Wens je heel wat functies, dan wordt het al gauw een serieuze investering.
 • Personalisatie van de gebruikersinterface is meestal niet mogelijk.
 • Je zit min of meer “vast” aan een bepaald model en kunt niet mee-evolueren met de marktwijzigingen (bijvoorbeeld nieuwe video-formaten of snellere USB-verbindingen).

Afhankelijk van je behoeften en je budget kun je opteren voor de aankoop van een standaard Media Player of een NAS Media Player.

Standaard Media Player

Standaard Media Players zijn toestellen die bestanden van een (apart aan te kopen) externe harde schijf kunnen lezen en afspelen. De goedkoopste modellen hebben vaak geen internetaansluiting, waardoor je bij elke nieuwe download op en neer dient te lopen tussen de TV en de computer met je externe harde schijf.

Een voorbeeld is de ScreenPlay TV-Link van Iomega. Het is een klein, relatief goedkoop (ongeveer 70€) toestel, dat je tussen de TV en een externe harde schijf hangt. Via een menustructuur worden de bestanden weergegeven op het scherm, van waaruit ze kunnen afgespeeld worden. Navigeren kan met een bijgeleverde afstandbediending.

NAS Media Player

NAS staat voor Network-Attached Storage en is in feite een soort externe harde schijf met netwerkmogelijkheden. Je kunt er via een thuisnetwerk naartoe connecteren en zo dus alle bestanden centraal benaderen. Een standaard NAS drive is op zich al niet goedkoop. Wil je er eentje die ook nog eens mediabestanden kan afspelen, dan tel je al gauw enkele honderden euros neer.

Een voorbeeld is de Xtreamer Pro. Deze kost ongeveer 150€ zonder de (dure) harde schijven, die apart aan te kopen zijn. Alles inbegrepen kom je al gauw aan 300€ of meer.

Dit zijn de minimumvereisten van een Media Player om comfortabel te kunnen werken:
 • Audio formaten: MP3, AC3 (Dolby® Digital Encoding), WMA, WAV.
 • Optioneel: OGG, FLAC
 • Video formaten : MPEG-1, MPEG-2 (AVI/VOB), MPEG-4 (AVI/DiVX 3.11, 4.x, 5.x/XViD) - Optioneel: H.264, WMV, AVDHD, MKV
 • Foto formaat: JPEG - Optioneel: PNG
 • Resolutie: 1080i voor breedbeeld in HD (lager voor analoog beeld in 4:3 formaat)
 • Connecties naar TV: HDMI of Composite video en audio R/L of Component video: Y, Pb, Pr of SCART (RGB) (enkel Europa) - Optioneel: optische audio uitgang
 • Storage: USB2 Hard Drive (NTFS, FAT32) - Optioneel: USB3 (sneller)

Lees verder

© 2012 - 2024 Andyv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Het is een veelvoorkomend probleem, er is niks interessants of leuks op TV. Toch zijn er mogelijkheden om via internet v…
Kodi/XBMC: Wat is het, handleiding, downloadenKodi/XBMC: Wat is het, handleiding, downloadenHeeft u wel eens gehoord van Kodi of XBMC en vraagt u zich af wat u nu eigenlijk kunt met deze applicatie? Met deze appl…

Zo verwijder je Ask.com van je computerZo verwijder je Ask.com van je computerIneens zit je met een probleem: tegelijk met een freeware of shareware programma blijk je onverwacht ook software van As…
Advertenties blokkeren in Google ChromeAdvertenties blokkeren in Google ChromeWord je ook altijd zo gek van de pop-ups bij spelletjes, advertenties op je nieuwspagina of reclame tijdens je favoriete…
Andyv (19 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.