Kies veilige modus bij vastloper of opstartproblemen pc

Kies veilige modus bij vastloper of opstartproblemen pc Zelfs als u uw pc niet eens meer inkomt, bij computerstoringen, ransomware, een vastgelopen computer of als de pc hij niet wil opstarten, is er vaak wel een oplossing. De veilige modus op de pc (Windows) biedt meestal uitkomst bij een vastloper of opstartproblemen. Natuurlijk is het altijd goed om ook een back-up van uw bestanden te maken. Als u gebruik kunt maken van een aanvullend systeemherstel, lijkt er bij pc-problemen ook nog geen man overboord. Wel is een computer EHBO bij een vastloper en het bevriezen van het beeldscherm altijd handig.

GoBack software

Er zijn computerprogramma’s waarmee u uw systeem weer kunt terugbrengen in een werkende staat. Dat wil zeggen een herstel punt van vóór het moment dat het probleem met het systeem optrad. Norton GoBack van Symantec is een dergelijk programma waarmee u zelfs op eenvoudige wijze verwijderde bestanden terug kunt halen. Maar er zijn er nog meer. Dit werkt natuurlijk niet als de schijf aan diggelen ligt en dus een nieuwe harde schijf moet worden geplaatst. Bij de nieuwere besturingssystemen zit de herstel functie automatisch in het besturingssysteem ingebakken.

Systeemherstel computer

De functie Systeem herstel bij Windows XP en hoger kopieert automatisch de belangrijke systeembestanden naar een aparte map op de harde schijf. Bij belangrijke wijzigingen wordt automatisch een herstel punt gemaakt. Maar als u vindt dat het tijd wordt om een nieuw herstel punt te maken, kan dat natuurlijk ook altijd. Bijvoorbeeld als u een nieuw programma wilt installeren of een stuurprogramma, driver, wilt gebruiken dat nog niet is ondertekend. Kortom, wanneer u denkt een groter risico te lopen op een vastloper. Het activeren van Systeem herstel kost weliswaar extra ruimte op de harde schijf, maar u kunt er veel baat bij hebben.

Een herstelpunt maken

Het kan gebeuren dat Windows aangeeft niet terug te kunnen keren naar het gekozen herstelpunt. Probeer dan een herstelpunt uit te kiezen dat iets verder terug ligt in de tijd. Bovendien is het verstandig, om, als het probleem voortkomt uit de installatie van een extra software, dit met “uninstall” of via het configuratiescherm te verwijderen. Anders loopt u de kans dat de software opnieuw wordt geïnstalleerd, en de ellende weer van voren af aan begint. Na het opstarten van de pc geeft de computer aan of het Systeemherstel is gelukt.

Taakbeheer gebruiken

Als u met de computer een vastloper hebt en het bewuste programma niet reageert, is het tegelijkertijd indrukken van ctrl, alt, delete de aangewezen weg. Dan verschijnt bij Windows het Taakbeheer waar u kunt kiezen voor activeren en als dit niet lukt voor beëindigen. Een vastloper kan ontstaan als er te weinig geheugen op de pc zit, uw harde schijf te veel is gefragmenteerd, een computerprogramma niet werkt of juist te veel geheugen in beslag neemt (gebeurt vaak met anti virus software).

Opstartproblemen, computerproblemen

Nog anders wordt het wanneer Windows niet wil opstarten. Dan kunt u namelijk niet direct terecht bij Systeemherstel of Taakbeheer. Ook dan is er nog een mogelijke oplossing. Immers er zijn herstelpunten gemaakt, maar via het grafische scherm kunt u er nog niet bij.

Niet grafische oplossing werkt ook

Start uw pc en druk tijdens het opstarten op F8. Dan verschijnt er een blauw scherm met meerdere opties. Eén daarvan is de optie veilige modus. Probeer dat eens. In die modus worden minder programma’s opgestart en lukt het vaak om de problemen te herstellen. De makkelijkste oplossing is te kiezen voor optie het systeem te herstellen naar het moment dat alles nog wel goed werkte. Kiest u daarvoor, dan verloopt alles automatisch. Wel moeten er natuurlijk wel bruikbare herstel punten op de pc aanwezig zijn, maar dat spreekt voor zich.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat gebeurt er als je computer hikt, vastloopt of crasht?Wat gebeurt er als je computer hikt, vastloopt of crasht?Een laptop of pc die nooit hikt, vastloopt of crasht. Dat is de droom van veel computergebruikers. In de praktijk hebben…
Wat te doen bij een Blue Screen of Death (BSOD)?Een blauw scherm - in het Engels ook wel aangeduid als Blue Screen Of Death (BSOD) - is een van de meest voorkomende com…
Oorzaken van hikken, vastlopers en crashes van je computerOorzaken van hikken, vastlopers en crashes van je computerUitgerekend als je druk aan het werk bent, krijg je te maken met een computer die hikt, vastloopt of geheel crasht. Om d…
Parallels Desktop voor de MacParallels Desktop voor de MacWindows 7 op je Apple Macintosh gebruiken kan tegenwoordig op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn het in het…

Snel je programma's opstarten via je usb-stickSnel je programma's opstarten via je usb-stickSnel je programma's opstarten via je usb-stick of gebruik het als opslag voor je bestanden. De usb-stick is zeer handig…
NetwerkverbindingenTips bij de keuze van een netwerk. Welke types van netwerken bestaan er? Welke bekaveling kan je het best gebruiken? Een…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.