Tips en trucs voor Mozilla Firefox 3

Tips en trucs voor Mozilla Firefox 3 Browse jij nog met Internet Explorer? Waarom? Mozilla Firefox is een gratis webbrowser die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept en volgens veel mensen eenvoudiger in gebruik is. Steeds meer webmasters houden rekening met Firefox-gebruikers. De laatste nieuwe versie (Firefox 3) heeft een aantal handige functies die hieronder besproken worden.

Tips voor Firefox


Zoomen

Geen gedoe meer met klikken in onoverzichtelijke menu’s als de tekst te klein is: Firefox heeft een zogenaamde shortcut. De toetsencombinatie Control (ctrl) en de plus of mintoets vergroot dan wel verkleint de tekst. Dit is ook erg handig voor onduidelijke plaatjes. Voor een permanente oplossing moet je de standaard tekstgrootte wijzigen. Ga hiervoor naar “Extra” en “Opties” en “Inhoud”. Je kunt nu de tekstgrootte instellen.

Bladwijzers

Je kunt met één klik een website toevoegen aan je bladwijzers (favorieten): klik op de ster aan het einde van de adresbalk. Na een tijdje heb je misschien een lange lijst met bladwijzers en dat is onhandig. Dubbelklik op de ster en je kunt een of meerdere labels invoeren. Zet een komma tussen de verschillende labels. Als je dat label nu invoert in de adresbalk, krijg je een lijst met al je favoriete websites te zien met dat label. Gebruik unieke labels voor websites die je vaak bezoekt voor supersnel surfen.

Je kunt je favoriete sites heel eenvoudig in een map bij elkaar zetten. Ga hiervoor naar “Bladwijzers” en “Bladwijzers organiseren”. Typ een zoekopdracht in naar een label in de zoekbalk en klik daarna op “Opslaan”. Deze favorieten staan nu samen in een map. Voordeel is dat een nieuwe website automatisch wordt toegevoegd aan die map als je het dat label geeft.

Surfen met het toetsenbord

Om RSI te voorkomen wordt het aangeraden om gebruik van de muis af te wisselen met het toetsenbord. Firefox heeft een aantal shortcuts zodat je met je toetsenbord kan surfen of met minder kliks van de muis.
  • Ctrl + T: Nieuw, leeg tabblad.
  • Ctrl + W: Tabblad sluiten.
  • Ctrl + Shift + T: Het laatst gesloten tabblad heropenen.
  • Middel- of scrollknopklik: De gekozen link in een nieuw tabblad openen.
  • Ctrl + L: De cursor staat nu in de adresbalk.
  • Ctrl + K: De cursor staat nu in de zoekbalk.
  • Spatie: Naar beneden scrollen.
  • Shift + Spatie: Naar boven scrollen.
  • Ctrl + R: Pagina verversen.
  • Alt + ←: Terug naar de vorige pagina.
  • Alt + →: Vooruit naar de volgende pagina.
  • Een woord vinden: Als je op zoek bent naar een bepaald woord, hoef je niet meer ver te zoeken. Klik op de pagina en typ het woord; de cursor vindt dat woord voor je. Zorg wel dat je deze functie aan hebt staan: “Extra” en “Opties” en “Geavanceerd”.

Add-ons

Via de Mozilla website kun je duizenden add-ons toevoegen aan je Firefox browser waarmee je jouw meest voorkomende handelingen kunt vereenvoudigen. De handigste add-on vind ik persoonlijk de taal add-ons, want hiermee kun je online spellingscontrole toevoegen. Als je een e-mail online typt of een forumbericht, word je op de vertrouwde manier gecontroleerd: er verschijnen rode lijntjes onder verkeerd gespelde woorden en met een rechtermuisklik kun je kiezen uit alternatieven uit het woordenboek. Zorg wel dat je deze functie aan hebt staan: “Extra” en “Opties” en “Geavanceerd”. Ook handig als je Skype hebt, is de Skype extension. Hiermee verschijnen alle telefoonnummers met het groene belknopje van Skype erachter, zodat je direct kan bellen zonder het nummer te kopiëren. Er zijn te veel add-ons om hier te behandelen, maar het loont om eens te browsen. Je vindt de add-ons op www.mozilla.com of via Firefox onder “Extra” en dan “Add-ons”.

Beter zoeken

Als je veel googlet dan wordt het vervelend om steeds maar weer Google.nl in te tikken. De zoekbalk in Firefox werkt als een instelbare zoekmachine. Standaard staat deze ingesteld op Google, maar jij kunt jouw favoriete zoekmachines toevoegen. En dit hoeven niet eens zoekmachines te zijn: woordenboeken, vertaalsites, Wikipedia, etc. Zo kun je bijvoorbeeld Google Images toevoegen als je vaak plaatjes zoekt of Ebay als je vaak spullen zoekt. Met één klik op de zoekbalk kun je de zoekmachine wijzigen.

Je kunt nieuwe zoekmachines toevoegen door op het icoontje naast de zoekbalk te klikken en dan op “Zoekmachines beheren”. Je kunt de volgorde wijzigen en nieuwe zoekmachines toevoegen als add-on. Je kunt ook instellen of je zoeksuggesties wilt zien of niet.

Het wordt nog handiger als je een shortcut toevoegt aan de zoekmachine, bijvoorbeeld W voor Wikipedia. Als je dan in de adresbalk een zoekactie tikt als “W Amy Whinehouse” dan word je geleid naar het Wikipedia artikel over Amy Whinehouse.

Geen spoor achterlaten

Als je op zoek was naar gevoelige informatie of werkte op een openbare computer, kun je eenvoudig je persoonlijke gegevens wissen. Via “Extra” en “Privégegevens opruimen” kun je de download geschiedenis, browse geschiedenis, zoekgeschiedenis, cache, offline websites, wachtwoorden, cookies en geregistreerde sessie verwijderen. Je kunt zelf kiezen welke zaken je wel of niet wilt verwijderen. Het is nog veiliger om dit automatisch in te stellen. Via “Extra” en “Opties” en “Privacy” kun je instellen dat Firefox altijd de privégegevens opruimt als je de browser sluit.

Downloaden

Firefox opent al je downloads automatisch in een nieuw venster. Van hieruit kun je de download pauzeren, annuleren of het bestand openen als de download klaar is. Je kunt je downloadgeschiedenis achterhalen via “Extra” en “Downloads”. Met de zoekoptie kun je sneller het bestand vinden als je veel gedownload hebt. Als je het bestand nog hebt,kun je het vanuit hier openen.Als je het per ongeluk hebt weggegooid, klik dan met de rechtermuisknop en kies “Kopieer download link”. Plak dat in de adresbalk en je kunt het bestand opnieuw downloaden van dezelfde locatie.

Direct e-mailen

Op websites zie je soms een link naar een e-mailadres. Als je daarop klikt, wordt het standaard e-mailprogramma geopend. Je kunt je voorkeur wijzigen naar een webmailprogramma mits het bij Firefox geregistreerd is. Je moet eerst op de Mozilla website de plug-in downloaden die nodig is voor jouw email. Ga dan in Firefox naar “Extra” en “Opties” en “Toepassingen”. Zoek in de lijst naar de “mailto” toepassing en dubbelklik op de plug-in ernaast (standaard Outlook Express). Kies “Andere gebruiken”, selecteer jouw plugin en klik op OK. E-maillinks worden vanaf nu direct gelinkt naar je webmail-account.
© 2009 - 2025 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste internetbrowsersTegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden bij het kiezen van een goede browser. Zo heb je in Internet Explorer de meest…
Populaire Firefox Add-onsAdd-ons zijn kleine uitbreidingen voor Firefox die je gratis kunt downloaden. Ze zijn erg handig en vergemakkelijken het…
Goede internet browser(Internet Explorer 8, Firefox, Chrome)Goede internet browser(Internet Explorer 8, Firefox, Chrome)Om te kunnen internetten heb je een internet browser nodig. Tegenwoordig zijn er vele gratis internet browsers beschikba…

Met AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerkenMet AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerkenVeel tekstprogramma's hebben de funcie "AutoCorrectie". Daar kunt u tevens woorden in opslaan die u per ongeluk vaak fou…
Enveloppen printenDaar stond je dan, facturen die op de post gedaan moesten worden. Normaal gesproken werden deze in een envelop geplaatst…
Bronnen en referenties
  • http://www.mozilla.com/en-US/firefox/tips/?utm_source=gsnippet&utm_content=tip2&utm_campaign=s032509
Jantrao (202 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.