Met AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerken

Met AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerken Veel tekstprogramma's hebben de funcie "AutoCorrectie". Daar kunt u tevens woorden in opslaan die u per ongeluk vaak fout invoert. AutoCorrectie zorgt er dan voor dat die typefouten automatisch worden gecorrigeerd. Maar AutoCorrectie kent nog veel meer tricks waarmee u de kwaliteit van uw werk kunt verbeteren, terwijl u een aanzienlijke tijdwinst behaalt. Daarentegen is het programma niet volmaakt, dus laat uw sollicitatiebrief of schriftelijke verzoeken aan de overheid, voor de zekerheid door iemand controleren als de Nederlandse taal niet uw sterkste punt is. Want o.a. stijlfouten en verkeerde werkwoordvervoegingen worden niet gesignaleerd.

AutoCorrectie in Word

De funcie AutoCorrectie in Word, waar vrijwel elke computergebruiker over beschikt, corrigeert automatisch, (terwijl u het amper in de gaten heeft), veelvoorkomende typefouten. Maar AutoCorrectie is ook persoonlijk in te stellen, waardoor dit handige gereedschap nog nuttiger wordt en u voortaan veel tijd kunt besparen bij het maken van tekst.

Werkwijze

AutoCorrectie is een ingebouwd stuk standaard gereedschap. Zo wordt bijvoorbeeld het eventueel fout geschreven "enigzins" door AutoCorrectie automatisch gewijzigd in enigszins. En bedriegelijk zal in bedrieglijk gewijzigd worden. Dit gaat zo efficiënt en ongemerkt dat u het vaak niet eens in de gaten heeft dat u een typefout heeft gemaakt die ook al is gecorrigeerd. Waar het u vaak wel opvalt is bij een nieuwe zin: AutoCorrectie zorgt er namelijk ook voor dat het begin van een nieuwe zin altijd met een hoofdletter wordt geschreven.

Instellingen wijzigen

Maar hoewel AutoCorrectie een aantal standaard instellingen kent, zoals dus het aanbrengen van een hoofdletter bij een nieuwe zin, kunt u het programma ook geheel naar eigen keuze instellen. U kunt zorgen dat er functie’s vervallen, bijvoorbeeld juist geen hoofdletter bij een nieuwe zin, maar u kunt ook allerlei mogelijke uitbreidingen instellen. Daarover gaan we het hebben want door AutoCorrectie slim in te stellen en te benutten kunt u enorme tijdwinst behalen en tevens een aanzienlijke kwaliteitsverbetering boeken.

Openen van de functie AutoCorrectie

In een leeg worddokument klikt u linksboven op "Bestand" en dan vervolgens:
Opties - Controle - AutoCorrectie opties.

Aanpassen van de standaardfunctie

Kwestie van de getoonde hokjes wel of niet aanvinken indien u bijvoorbeeld het onbedoeld gebruik van cAPS LOCK al dan niet wilt activeren.

Woorden toevoegen die u regelmatig onjuist typt

Doet u in de rubriek: "tekst vervangen tijdens typen".
Indien u bijvoorbeeld vaak "frekwent" i.p.v. frequent typt, vult u zowel de foute als de goede spelling in bij respectievelijk: Vervangen en Door

Lastige lange woorden toevoegen die u regelmatig gebruikt

Als u fabrikant van "Hottentottententen" bent vult u bijvoorbeeld bij Vervangen de willekeurige codering "H." in en vervolgens in Door Hottentottententen, en u bent voor eeuwig van het probleem af doordat u voortaan alleen nog maar "H." hoeft te typen als u hottentottententen wilt schrijven. Maar ook het minder lastige woord "computerprogramma" kunt u vervangen door bijvoorbeeld de codering "C." Het enige nadeel is dat u dan voortaan geen "C." meer kunt typen indien u wel C. bedoelt. Maar u kunt natuurlijk ook een willekeurige andere codering gebruiken bijv. C>

Standaard Alinea’s toevoegen die u regelmatig toepast

Stel dat u regelmatig standaard correspondentie voert met veel voorkomende identieke alinea’s, dan kunt u voortaan d.m.v. een simpele codering de gehele alinea laten typen. Dat stelt u in door een simpele codering in het vakje Vervangen te plaatsen en vervolgens de betreffende alinea volledig te typen in Door.

Dan wordt het wel een kwestie van genieten, als u op die manier razendsnel aan het tekstverwerken bent, terwijl tezelfder tijd de kwaliteit van uw werk aanzienlijk omhoog gaat.

Werkwoord vervoegingen

Als het correct spellen van een woord afhangt van de zinsconstructie, heeft u helaas niets aan deze controlefunctie. Neem bijvoorbeeld het werkwoord "vermelden". Het is "ik vermeld" maar "hij vermeldt", beide schrijfwijzen kunnen dus zowel goed als fout zijn. Autocorrectie zal dit niet kunnen afkeuren indien het fout is. Dus als u op dit punt nog wel eens taalfouten maakt, laat uw sollicitatiebrief of ander belangrijk document dan even door iemand controleren.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verdienen aan typefoutenVerdienen aan typefoutenIndien u een internetadres foutief intypt krijgt u over het algemeen een foutmelding. Veelgemaakte typefouten van popula…
Autocorrectie vanaf nu overal toepasbaarWellicht kent u de autocorrectie-functie van Word, dit is een handige functie waarmee u grammatica- en spelfouten kunt c…
Tips voor het schrijven van een kwalitatief goed artikelFouten maken is menselijk, maar als schrijver maak je ze liever niet. Een checklist om de meest voorkomende fouten te we…
Deze erge taalfouten doen je intelligente imago geen goedDeze erge taalfouten doen je intelligente imago geen goedTaalfouten zijn schadelijk voor je reputatie en aanzien. De sollicitant die "dit is van me eigen" of "ik kon hem al" geb…

Een handige manier om opzegtermijnen te beheersenEen handige manier om opzegtermijnen te beheersenOpzegtermijnen... voor vele mensen een grote ergenis. Maar wat kun je eraan doen. Wat is handig en verstandig. Agenda's…
Tips en trucs voor Mozilla Firefox 3Tips en trucs voor Mozilla Firefox 3Browse jij nog met Internet Explorer? Waarom? Mozilla Firefox is een gratis webbrowser die verschillende prijzen in de w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reactie

Jacob van Schaik, 03-06-2013
L.S. dank voor uw handige tips over Word - auto correctie. Het lukt mij niet de 'tekst zonder opmaak' aan te vinken. De vink staat standaard bij de keuze zonder opmaak. Heeft u een tip?

Ik heb voor u een tip: in de tekst schrijft u indentiek waar u identiek bedoelt.
Graag gedaan en alvast bedankt! Reactie infoteur, 03-06-2013
Dank voor uw sympathieke reactie. Uw vraag is voor mij ook te hoog gegrepen en dat komt o.a. omdat er in de loop der tijd meerdere versies van Word zijn verschenen. Hopelijk heeft u een handige neef of buurman(vrouw).

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.