Met AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerken
Veel tekstprogramma's hebben de funcie "AutoCorrectie". Daar kunt u tevens woorden in opslaan die u per ongeluk vaak fout invoert. AutoCorrectie zorgt er dan voor dat die typefouten automatisch worden gecorrigeerd. Maar AutoCorrectie kent nog veel meer tricks waarmee u de kwaliteit van uw werk kunt verbeteren, terwijl u een aanzienlijke tijdwinst behaalt. Daarentegen is het programma niet volmaakt, dus laat uw sollicitatiebrief of schriftelijke verzoeken aan de overheid, voor de zekerheid door iemand controleren als de Nederlandse taal niet uw sterkste punt is. Want o.a. stijlfouten en verkeerde werkwoordvervoegingen worden niet gesignaleerd.
AutoCorrectie in Word
De funcie AutoCorrectie in Word, waar vrijwel elke computergebruiker over beschikt, corrigeert automatisch, (terwijl u het amper in de gaten heeft), veelvoorkomende typefouten. Maar AutoCorrectie is ook persoonlijk in te stellen, waardoor dit handige gereedschap nog nuttiger wordt en u voortaan veel tijd kunt besparen bij het maken van tekst.
Werkwijze
AutoCorrectie is een ingebouwd stuk standaard gereedschap. Zo wordt bijvoorbeeld het eventueel fout geschreven "enigzins" door AutoCorrectie automatisch gewijzigd in enig
szins. En bedrieg
elijk zal in bedrieglijk gewijzigd worden. Dit gaat zo efficiënt en ongemerkt dat u het vaak niet eens in de gaten heeft dat u een typefout heeft gemaakt die ook al is gecorrigeerd. Waar het u vaak wel opvalt is bij een nieuwe zin: AutoCorrectie zorgt er namelijk ook voor dat het begin van een nieuwe zin altijd met een hoofdletter wordt geschreven.
Instellingen wijzigen
Maar hoewel AutoCorrectie een aantal standaard instellingen kent, zoals dus het aanbrengen van een hoofdletter bij een nieuwe zin, kunt u het programma ook geheel naar eigen keuze instellen. U kunt zorgen dat er functie’s vervallen, bijvoorbeeld juist geen hoofdletter bij een nieuwe zin, maar u kunt ook allerlei mogelijke uitbreidingen instellen. Daarover gaan we het hebben want door AutoCorrectie slim in te stellen en te benutten kunt u enorme tijdwinst behalen en tevens een aanzienlijke kwaliteitsverbetering boeken.
Openen van de functie AutoCorrectie
In een leeg worddokument klikt u linksboven op "Bestand" en dan vervolgens:
Opties - Controle - AutoCorrectie opties.
Aanpassen van de standaardfunctie
Kwestie van de getoonde hokjes wel of niet aanvinken indien u bijvoorbeeld het onbedoeld gebruik van cAPS LOCK al dan niet wilt activeren.
Woorden toevoegen die u regelmatig onjuist typt
Doet u in de rubriek: "tekst vervangen tijdens typen".
Indien u bijvoorbeeld vaak "frekwent" i.p.v. frequent typt, vult u zowel de foute als de goede spelling in bij respectievelijk:
Vervangen en
Door
Lastige lange woorden toevoegen die u regelmatig gebruikt
Als u fabrikant van "Hottentottententen" bent vult u bijvoorbeeld bij
Vervangen de willekeurige codering "H." in en vervolgens in
Door Hottentottententen, en u bent voor eeuwig van het probleem af doordat u voortaan alleen nog maar "H." hoeft te typen als u hottentottententen wilt schrijven. Maar ook het minder lastige woord "computerprogramma" kunt u vervangen door bijvoorbeeld de codering "C." Het enige nadeel is dat u dan voortaan geen "C." meer kunt typen indien u wel C. bedoelt. Maar u kunt natuurlijk ook een willekeurige andere codering gebruiken bijv.
C>
Standaard Alinea’s toevoegen die u regelmatig toepast
Stel dat u regelmatig standaard correspondentie voert met veel voorkomende identieke alinea’s, dan kunt u voortaan d.m.v. een simpele codering de gehele alinea laten typen. Dat stelt u in door een simpele codering in het vakje
Vervangen te plaatsen en vervolgens de betreffende alinea volledig te typen in
Door.
Dan wordt het wel een kwestie van genieten, als u op die manier razendsnel aan het tekstverwerken bent, terwijl tezelfder tijd de kwaliteit van uw werk aanzienlijk omhoog gaat.
Werkwoord vervoegingen
Als het correct spellen van een woord afhangt van de zinsconstructie, heeft u helaas niets aan deze controlefunctie. Neem bijvoorbeeld het werkwoord "vermelden". Het is "ik vermeld" maar "hij vermeldt", beide schrijfwijzen kunnen dus zowel goed als fout zijn. Autocorrectie zal dit niet kunnen afkeuren indien het fout is. Dus als u op dit punt nog wel eens taalfouten maakt, laat uw sollicitatiebrief of ander belangrijk document dan even door iemand controleren.