Bescherm de E-mailadressen van bekenden met functie BCC
Wanneer je naar een aantal personen tegelijk dezelfde email stuurt, en die groep kent elkaar onderling niet, is het vaak netjes en verstandig als je ervoor zorgt dat die geadresseerden geen informatie van elkaar krijgen. Dus dat ze niet elkaars e-mailadres zien. Daartoe bestaat een handig hulpmiddel in het mailprogramma, namelijk de functie BCC. Het veld BCC is niet altijd direct zichtbaar in het venster, dus je moet het soms eerst instellen.
Bescherm de privacy van uw familie, bekenden en relaties
Op je e-mailadres moet je zo zuinig mogelijk zijn. Het is niet goed voor je privacy om je adres zonder nadenken rond te strooien. Weliswaar ontkom je er niet aan om het regelmatig af te geven aan instanties, websites en organisaties, teneinde te kunnen inloggen en gebruik te maken van de aangeboden faciliteiten. Maar in die gevallen kun je er over nadenken en zelf beslissen of het verantwoord is dat je het adres afgeeft. Maar die noodzakelijke zorgvuldigheid geldt natuurlijk ook voor de e-mailadressen van anderen die je in je bezit hebt. Daarop moet je zo mogelijk nog zuiniger zijn.
Wat is het gevaar
Als je een e-mailbericht stuurt naar een groot aantal mensen die elkaar onderling niet kennen, is het niet verstandig alle emailadressen stuk voor stuk in het vak
aan te typen want dan zien al die aangeschreven mensen elkaars gegevens. En wie garandeert, dat vervolgens niet al die e-mailadressen opnieuw door iemand worden doorgezonden naar weer een andere groep. Voordat je het weet kent de hele wereld je eigen e-mailadres en dat van je bekenden en relaties. Het gevolg is dat de adressen in handen komen van onbevoegden en dat er ladingen spam en andere ellende op gang komt.
Oplossing
Het is duidelijk dat we zorgvuldig moeten omgaan met de adressen die wij in ons bezit hebben van onze vertrouwde bekenden en relaties. Hoe nu e-mail te versturen naar meerdere adressen zonder dat de ontvangers elkaars mailadressen zien? Daartoe maken we gebruik van het veld
BCC, hetgeen betekent: Blind Copy Conform. Dus we typen de adressen dan niet in het veld
aan
Maak een combinatie
Je kunt in een zelfde mail zowel adressen in het vak
aan zetten als in het vak
BCC. De geadresseerden in het vak
aan zien elkaars namen, maar zien niet dat, en aan wie er een BCC-bericht is gestuurd. Kan bijvoorbeeld handig zijn in het zakelijk verkeer als je een bericht aan een relatie stuurt, en ook interne afdelingen onopvallend een kopie wil sturen.
Resumé
Ga vertrouwelijk om met de lijst met geadresseerden. Met BCC kunt je de privacy van anderen bewaren door hen een e-mail te sturen zonder dat hun identiteit bekend wordt. Als je bijvoorbeeld een vacature naar meerdere mensen stuurt, kun je BCC gebruiken om de namen van potentiële kandidaten geheim te houden.
Als je de namen van de geadresseerden verbergt door deze in het vak BCC te zetten, kan ook niemand de mailadressen van de geadresseerden in je berichten kopiëren.
Geen voordeel zonder nadeel
Als je van iemand een mail krijgt of d.m.v.
CC een officiële kopie, weet je als ontvanger nooit of er ook nog iemand anders via
BCC een kopietje van dat bericht heeft gekregen. Zo zou je collega jou een mailtje kunnen sturen, over een fout die je hebt gemaakt, met van dat bericht "stiekem" een BCC naar je chef. Maar dat is wel erg slecht gedacht.
Soms is BCC juist niet prettig
Er zijn allerlei situaties te bedenken waarbij het voor de geadresseerden juist wel prettig is elkaars namen te zien.
Als je bijv. op een feestje van je buurman of van de zangclub wordt uitgenodigd is het natuurlijk wel handig om te weten met wie je kunt meerijden en misschien i.v.m. een gezamenlijk geschenk. Maar dan gaat het om mensen die elkaar onderling reeds kennen. En in zo'n geval kun je eventueel nog afzonderlijke mails sturen naar familie, buren, clubleden, zodat het toch verantwoord blijft.
Lees verder