E-mail versturen: het verschil tussen ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’

E-mail versturen: het verschil tussen ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’ Bij het versturen van een e-mail heb je drie opties bij het invullen van de e-mailadressen: ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’. Waar staan ze voor en wat zijn de verschillen? BCC staat voor ‘Blind Carbon Copy’, wat een variant is van de CC: ‘Carbon Copy’. Je kiest voor een CC als je iemand van de e-mail op de hoogte wilt stellen (je stuurt hem of haar een kopie). Met een BCC doe je hetzelfde, alleen blijft het e-mailadres geheim voor de rest van de ontvangers.

’Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’

Wanneer je een e-mail verstuurt, heb je drie mogelijkheden om de e-mailadressen bij in te vullen. Dit zijn ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’. Vaak gebruik je alleen ‘Aan’, veel mensen doen dit ook automatisch. Maar dit kan tot ergernissen leiden! Een voorbeeld hiervan kan het versturen van een e-mail naar een heleboel personen (e-mailadressen) zijn. Wanneer deze allemaal bij ‘Aan’ staan, krijgt elke lezer van de e-mail eerst een grote lijst met e-mailadressen te zien, voor hij of zij het bericht kan gaan lezen.
Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen, namelijk door de e-mailadressen bij de BCC-regel in te vullen.

CC: Carbon copy

Voordat de BCC uitgelegd kan worden, moet de CC worden behandeld. CC staat voor carbonkopie. Die naam is afgeleid van het carbonpapier. Als je iets op carbonpapier schrijft, wordt er meteen een kopie gemaakt. Deze kopie heet ook wel de ‘doorslag’ en is een vel papier wat achter het schrijfvel ligt.
Carbonpapier / Bron: Pavel Krok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Carbonpapier / Bron: Pavel Krok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Een voorbeeld waarbij carbonpapier wordt gebruikt is een schadeformulier wat je invult na een botsing met je auto.

Wanneer je dus een e-mailadres (of meerdere) invult bij de CC-regel, krijgt die persoon dus een ‘kopie’ van de e-mail. Je gebruikt deze functie om mensen, die niet direct verbonden zijn met de mailconversatie, op de hoogte te houden,

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een mail naar een sponsor, die via een CC ook door stuurt naar de penningmeester van de club. De sponsor kan zien dat jij die e-mail ook naar de penningmeester hebt gestuurd. Dit kan handig zijn wanneer de sponsor eventueel (later) contact wil zoeken met de penningmeester. Tevens kan de penningmeester zien dat jij je taak van het e-mailen hebt volbracht.

BCC: Blind Carbon Copy

Een BCC, oftewel een Blind Carbon Copy, is een variant op de CC. Bij een BCC wordt er een ‘blinde’ kopie gestuurd. Dit wil zeggen dat de e-mailadressen die jij hebt ingevuld bij BCC, niet te zien zijn voor andere personen die de mail ook krijgen. Je stuurt ze dus een kopie van de e-mail, maar dit wordt niet bekend bij de andere ontvangers.

Een voorbeeld van een situatie waarbij je een BCC kunt gebruiken, is bij het indienen van een klacht. Je stuurt een e-mail naar een klantenservice en zet bijvoorbeeld je baas of je groepsgenoot in de BCC regel. Hij of zij zal dus ook de e-mail krijgen die jij naar de klantenservice hebt gestuurd. De klantenservice weet echter niet dat iemand anders die e-mail ook gekregen heeft.

Wanneer moet ik welke variant gebruiken?

Je gebruikt ‘Aan’ als:
  • je één iemand wil e-mailen.
  • alle ontvangers van de e-mail even belangrijk zijn.

Je gebruikt ‘CC’ als:
  • je iemand op de hoogte wilt stellen van een e-mailconversatie door hem of haar een kopie te sturen, waarbij het niet erg is als de persoon die je oorspronkelijk mailt (dus bij 'Aan') dit weet.

Je gebruikt ‘BCC’ als:
  • je een e-mail verstuurd naar veel mensen, die elkaars e-mailadressen niet kunnen zien. Dit is fijner in verband met privacy (ontvangers weten niet wie het bericht allemaal ontvangt).
  • als je minder risico op spam wilt (niemand kan de lijst met e-mailadressen gebruiken in een spambericht).
  • om te voorkomen dat iemand op de ‘allen beantwoorden’ knop klikt en daarmee veel mensen een (overbodige) e-mail stuurt.

Een voorbeeld van het gebruiken van Aan, CC en BCC

Met het onderstaande voorbeeld is het niet meer te missen!

‘Aan’: Sander@e-mailadres.com
‘CC’: Martine@e-mailadres.com
‘BCC’: Remco@e-mailadres.com
“Gefeliciteerd met je verjaardag! We komen vanavond langs!”


Dit is een bericht om Sander te feliciteren met zijn verjaardag. Sander is de hoofdontvanger en staat daarom in de ‘aan’-regel.

Sander en Martine ontvangen de volgende e-mail:

‘Aan’: Sander@e-mailadres.com
‘CC’: Martine@e-mailadres.com
“Gefeliciteerd met je verjaardag! We komen vanavond langs!”

Het originele bericht is naar Sander verstuurd, maar je hebt ook een kopie van de e-mail naar Martine gestuurd . Dit kan je bijvoorbeeld doen zodat Martine weet dat jij Sander gefeliciteerd hebt en dat je dus aan zijn verjaardag gedacht hebt. Je laat aan Sander weten dat je langs komt vanavond en het is wel handig dat zijn moeder, Martine, dat ook weet.

Zoals je ziet, weten beide ontvangers niet dat Remco de e-mail ook gehad heeft. Sander mag dus zien dat jij Martine ook een kopie van de e-mail gestuurd hebt, maar hij weet niet dat Remco de e-mail ook heeft gehad. Hetzelfde geldt voor Martine.

Remco ontvangt het onderstaande bericht:
‘Aan’: Sander@e-mailadres.com
‘CC’: Martine@e-mailadres.com
‘BCC’: Remco@e-mailadres.com
“Gefeliciteerd met je verjaardag! We komen vanavond langs!”

Remco ziet dus dat de e-mail oorspronkelijk voor Sander bedoeld is en dat Martine er een kopie van heeft gehad. Remco kan bijvoorbeeld je (soms vergeetachtige) broertje zijn. Je herinnert Remco met het e-mailtje dat jullie vanavond naar de verjaardag van Sander gaan, zodat hij niet te laat is.
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
E-mail verzenden in Outlook, hoe doe je dat?E-mail verzenden in Outlook, hoe doe je dat?Als je nog niet vertrouwd bent met het internet, kan het zijn dat je ook nog niet precies begrijpt hoe je e-mails kunt v…
Het opstellen van een formele e-mailHet opstellen van een formele e-mailWaar e-mail de eerste jaren nog vooral gebruikt werd als een informele en snelle manier van communicatie, wordt e-mail s…
Bescherm de E-mailadressen van bekenden met functie BCCBescherm de E-mailadressen van bekenden met functie BCCWanneer je naar een aantal personen tegelijk dezelfde email stuurt, en die groep kent elkaar onderling niet, is het vaak…

Voordelen van TelegramBijna iedereen met een smartphone gebruikt tegenwoordig wel applicatie om te chatten. Een van de best werkende chatappli…
Bronnen en referenties
Reacties

Ine, 08-07-2019
Goedemiddag, Ik wil graag meerdere adressen plaatsen in BCC maar is het mogelijk om die allemaal in 1 vak te krijgen? Ik krijg steeds een nieuwe regel met BCC en dat zijn er dan maar 2. Dus ik kan maar 2 mensen invoeren.
Zou iemand mij raad kunnen geven. Ik heb een ledenlijst die ik informatie wil versturen…
Alvast bedankt,
Ine Reactie infoteur, 30-09-2019
Beste Ine, dat ligt aan uw mailprogramma denk ik. U zou eens kunnen proberen om via het adresboek 2 adressen in te vullen en te kijken wat er tussen de e-mailadressen komt te staan. Waarschijnlijk is dit een puntkomma (;) of een komma (,). Dit kunt u dan zelf ook gebruiken om meerdere mensen achter elkaar in te voeren en dus handmatig het scheidingsteken er tussen te plaatsen. Misschien lukt het u nu wel! Succes

Josje Vermeulen, 20-06-2019
Beste,
Is het mogelijk om in Outlook of idem welk e-mailprogramma, bij: AAN, het mailadres van de afzender vast, maar verwijderbaar in te stellen.
Het voorkomt fouten ivm de AVG.
In "haast" gebeurt dat helaas heel soms.
Alvast bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 30-09-2019
Sorry, ik heb geen idee. U zou wat gerichter kunnen zoeken via Google. Ik kom zo snel alleen 'sjablonen' tegen waarbij u ook de ontvanger kan instellen. Of misschien kunt u bij de eigenschappen van het e-mailprogramma een check instellen, voor het bericht verstuurd wordt. Succes!

Linda, 04-05-2019
Dank je wel voor deze informatie. Het was mij altijd al onduidelijk en nu niet meer :-) Reactie infoteur, 30-09-2019
Fijn! Alsjeblieft :)

Laura, 18-09-2017
Als ik een mail heb gestuurd met een 'aan' geadresseerde en een 'cc' en de mail van de 'aan' geadresseerde komt terug, dan is de 'cc' wel aangekomen? Dit gaat toch niet via de 'aan' maar is dus eigenlijk een apart bezorgd bericht, toch?
Alvast bedankt voor de hulp! Reactie infoteur, 25-02-2018
Dit klopt. CC gebruik je vaak om iemand op de hoogte te stellen, hij of zij hoeft verder niets te doen of te reageren. Vaak doet men dit dus dan ook niet.
Als de mail van de 'aan' geadresseerde alleen naar jou terug komt, heeft de persoon in de CC dit dus niet meer meegekregen: van het respons-mailtje was alleen jouw e-mail ingevuld bij aan. Dit krijg je als iemand klikt op 'beantwoorden' i.p.v. 'allen beantwoorden'.

Peeters Carine, 24-08-2017
Hoe kan ik iets versturen dat de mensen dit alleen op hun naam krijgen, ik heb een paar klantenbestanden gemaakt met ongeveer 30 mensen in dit bestand. Als ik deze verstuur, doe ik het steeds in CC. Nu krijg ik een bedreiging dat ik me niet aan de privacy regels hou. Ik dacht dat dit zo moest. Kan iemand mij helpen? Reactie infoteur, 25-02-2018
In de CC kunnen alle ontvangers elkaars namen zien. U moet dus BCC gebruiken, waar de B staat voor 'blind': men kan elkaar dus niet zien.

Rob Kruijer, 08-08-2017
Bij mijn Email heb ik ineens geen balk meer met CC en BCC. Ook onthoudt hij de verzonden mailadressen niet meer zodat ik er niet op kan klikken als ik weer een nieuw mailtje wil versturen. Reactie infoteur, 25-02-2018
In sommige e-mailprogramma's verdwijnt de CC/BCC balk als u deze niet gebruikt. Mogelijk kunt u die terug krijgen via de instellingen van uw programma.

Geen idee over uw andere vraag, mogelijk is dit een instelling? U zou de e-mailadressen kunnen opslaan als contacten, zodat ze niet kwijt raken.

Harrie van der Sande, 05-08-2017
Ik gebruik gmail.com. Bij mij is er geen verschil tussen cc en bcc. Mijn geadresseerde ziet ook de namen van BCC. Heeft u een oplossing? Reactie infoteur, 25-02-2018
Ik las op een site over Gmail dat:
"De mensen die je hebt toegevoegd in het veld Bcc, kunnen de lijst zien met ontvangers van het bericht en kunnen zien dat ze zijn toegevoegd als Bcc. Opmerking: Als een ontvanger geen Gmail gebruikt, is deze informatie mogelijk niet zichtbaar".

Ik denk dat dit dus een instelling van Gmail zelf is. Waarschijnlijk zien ze dus alleen de namen, niet de e-mailadressen, maar ik kan begrijpen dat dit ook niet gewenst is.

A. Vermunt, 16-06-2017
Indien ik via de BCC een mail heb ontvangen en zou daarop reageren met "allen beantwoorden" kunnen dan alle BBC mijn gegeven antwoord lezen? Reactie infoteur, 25-02-2018
Als het goed is niet, als uw een BCC-mail hebt ontvangen ziet uw de e-mailadressen van de andere ontvangers niet. U kunt men dus ook niet mailen.

C. Heeres, 23-04-2017
Ik wil in een nieuw bericht bcc gebruiken, maar het vak met bcc (onder cc) is niet op het scherm aanwezig. Wat moet ik doen om het vak met bcc terug op het scherm te krijgen. Reactie infoteur, 25-02-2018
Ik zou als ik u was even zoeken bij de instellingen van uw mail-programma. Ik verwacht dat het in alle programma's mogelijk moet zijn. Als u het niet kunt vinden, google dan even op: 'naam emailprogramma' + BCC instellen. Succes!

Josephus Piedfort, 29-01-2017
Kan er voor BCC een aparte "adresboek" gemaakt worden zodat deze adressen automatisch in het e-mail BCC worden kunnen aangeklikt worden? Reactie infoteur, 31-01-2017
Geen idee, dat ligt aan uw e-mailprogramma. U kunt dit het beste bij de klantenservice daarvan vagen. Succes

Donald, 09-12-2016
Ik heb per ongeluk pikante foto's van mij en mijn vriend naar al mijn collega's gestuurd via BCC. Dat was uiteraard niet de bedoeling. De kerstborrel komt er weer aan en ik ben bang dat er een ongemakkelijk situatie ontstaat. Kan ik dit nog herstellen? Reactie infoteur, 31-01-2017
Beste Donald, wat vervelend van uw pikante foto's. Ik denk echter dat de kerstborrel een interessant feestje is geweest. Om op uw vraag terug te komen: een verzonden e-mail is helaas verzonden. U kunt altijd nog doen alsof u gehackt was, maar goed, dat maakt het probleem niet minder. Succes! ;)

Dorette, 26-10-2016
Ik heb een bericht gestuurd in BCC naar heel veeladressen. Nu wil ik er weer één sturen. Hoe kan ik deze mail adressen weer gebruiken? Reactie infoteur, 31-01-2017
U kunt proberen het bericht in uw Verzonden items te openen en te gebruiken als template voor een nieuwe e-mail. Bijv. met 'Doorsturen'?

Benjamins, 23-10-2016
Kan ik ook de BCC adressen zien van een e-mail die ikzelf verzonden heb in thunderbird?
Allen beantwoorden werkt niet, bericht als nieuw bewerken lukt ook niet. Broncode bekijken geeft ook niet de adressen weer. Ik werk met thunderbird en windows 10 64 bit. Enig idee hoe ik mijn BCC adressen weer terug kan halen? Reactie infoteur, 31-01-2017
Helaas heb ik hier geen verstand van, ik denk dat u het even bij de klantenservice / op de website van Thunderbird moet vragen.

Bernard, 15-10-2016
Kan ik als verzender bcc openen om te zien aan wie ik het bericht allemaal heb verzonden? Reactie infoteur, 31-01-2017
U zou dat als verzender moeten kunnen doen. Bekijk hiervoor het bericht in uw 'Verzonden items'.

Maes Joseph, 10-10-2016
De personen die ik in "BCC" aanduid, ontvangen helemaal niets!
Hoe komt dat? Reactie infoteur, 31-01-2017
Dit ligt waarschijnlijk aan uw e-mailprogramma/server. Voor de zekerheid kunt u altijd uw eigen e-mailadres bij de BCC invullen, om te checken of de e-mail aangekomen is.

Jos, 01-10-2016
Graag had ik vernomen hoe ik bcc in mijn mail kan vast zetten zo dat ik dit niet iedere keer opnieuw moet in tikken. Dank u, groeten, ook wil ik eventueel er een handtekening in zetten. Nogmaals bedankt. Reactie infoteur, 30-09-2019
Dit ligt aan de instellingen van uw programma, dat weet ik helaas niet.
Een handtekening kunt u meestal regelen via Instelling of via 'profiel'. Om snel te vinden waar het staat kunt u in Google de naam van uw mail programma intypen met daarbij 'handtekening instellen'. Succes!

Julien, 13-04-2016
Is het mogelijk om bij ontvangst van een mail na te gaan of er ontvangers ook in BBC werden gezet.
Ik dien de emailadressen niet te kennen maar enkel of er personen in BBC stonden
Bedankt Reactie infoteur, 18-04-2016
Beste Julien, dit is helaas niet mogelijk. Bij een BCC (blind carbon copy) worden de gegevens van andere e-mailadressen niet meegezonden in jouw e-mail. Je kunt hierover dus niets vinden/opvragen. Het enige wat mogelijk is, is om het de verzender te vragen. Misschien kan je wel aan de manier van opbouw van de mail zien of die aan meerdere mensen gericht is (zoals 'Hallo allemaal'), maar die zal in veel gevallen niets prijsgeven. Helaas!

Edmond, 21-10-2015
Ik heb een probleem met het versturen van mails in Bcc. Als ik in Bcc naar 12 personen een mail verstuur krijgen die personen dat ook allemaal 12 keer aan Reactie infoteur, 21-11-2015
Beste Edmond, dat is vreemd en zou niet moeten gebeuren. Is dit één keer gebeurd of vaker? Misschien was het een fout van de e-mailserver. Ieder e-mailadres bij de BCC ontvangers zou namelijk gewoon de e-mail 1x moeten ontvangen. Ik hoop dat het ondertussen al opgelost is!

Elise, 12-10-2015
Vraagje : Ik stuur al sinds ruim een jaar mails naar mijn ex partner omtrent onze dochter. Sinds zeer kort gaat deze email dan ook zonder dat ik iets doe naar een ander (steeds dezelfde persoon)… Wat heb ik per ongeluk aangeklikt? Help… Reactie infoteur, 21-11-2015
Beste, gebruikt u de knop 'Beantwoorden' voor een mail terug? Dit klinkt alsof u (of uw ex partner) namelijk per ongeluk iemand heeft toegevoegd, en steeds op 'Allen beantwoorden' (= alle e-mailadressen die die mail gekregen hebben, een antwoord sturen) klikt. Als u zeker wilt zijn, kunt u misschien eens een nieuwe e-mail opstellen en het laatste bericht er bijvoorbeeld in kopiëren. Ik hoop dat het ondertussen al opgelost is!

Leo, 06-04-2015
Stuur al jaren een dagelijkse mail naar ongeveer 60 personen onder/via een map via BCC, ging altijd zonder problemen. Nu, na aanschaf van een nieuwe laptop, en verdere installaties heb ik de mailadressen wederom in een "map" opgeslagen voor de dagelijkse mail, echter, nu lukt het mij niet, kunt U mij misschien uitleggen wat ik fout doe? Ik verzend via Windows Live Mail. Op mijn vorige laptop overigens ook. Reactie infoteur, 13-06-2015
Beste Leo, ik weet niet precies wat je bedoelt met opslaan van e-mailadressen in een map. Bedoel je een 'mailinglijst'? Misschien kan deze site je verder helpen: http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/create-contact-groups-mailing-lists#1TC=windows-7
Succes!

Laura, 05-02-2015
Hoe zit dat als je twee email adressen in de BCC zet. Zien die elkaar dan ook niet? Reactie infoteur, 06-02-2015
Beste Laura, dat klopt. Wanneer je meerdere e-mail adressen bij BCC zet, zien de ontvangers alleen hun eigen e-mail adres. Dit is dus handig wanneer je een e-mail verstuurd naar een grote groep mensen, waarbij je niet wilt dat een reply-bericht naar jou, ook naar alle ontvangers wordt verstuurd. Een bekend voorbeeld van een BCC e-mail is een nieuwsbrief of folder die je van een bedrijf ontvangt: deze zelfde mail is naar een heleboel mensen verstuurd, maar je weet niet naar wie.

Hannah, 26-07-2014
Bedankt voor de duidelijke uitleg, ik was altijd al benieuwd waar die CC en BCC nu voor waren. Top! Reactie infoteur, 29-07-2014
Graag gedaan! :)

Tmaar (47 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.