Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube?

Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube? Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube? Hoe zet je een filmpje op YouTube? Een filmpje op YouTube zetten is niet zo moeilijk als het lijkt. Een filmpje maken is op zich ook niet moeilijk, maar als je veel views wilt, en een beetje succes met je filmpje, dan vergt het wel een beetje kennis van zaken. Een camera met scherp beeld en goed geluid, is noodzakelijk. In een moderne smartphone bezit meestal al een camera waar je om te beginnen iets mee kunt, maar ook het geluid moet goed zijn, anders kan je filmpje alsnog floppen. Als je zelf een filmpje wilt maken, bijvoorbeeld om op YouTube te zetten, hoe doe je dat dan? Er staan miljoenen filmpjes op YouTube. Lang niet alle filmpjes zijn leuk om naar te kijken. Dat is begrijpelijk, want we zijn niet allemaal even handig met het opnemen van film, maar een paar tips kunnen een filmpje wel aanzienlijk verbeteren. Filmpjes maken voor YouTube kun je op verschillende manieren doen:
  • Met een videocamera (bijvoorbeeld van mobiele telefoon of webcam of een gewone videocamera).
  • Met Windows Movie Maker plaatjes met tekst tot een filmpje samenvoegen.

Geluidskwaliteit

Zorg dat de personen in je filmpje goed te verstaan zijn, zowel bij spraak als zang. Probeer ook de geluidskwaliteit te optimaliseren door (als je bijvoorbeeld gaat zingen) in een rustige kamer zonder bijgeluiden te zingen. Bij voorkeur met een microfoon. Probeer het een paar keer uit voordat je tevreden bent. Oefening baart kunst!

Voice-over

Maak je een voice-over? Zorg dan dat je eerst goed oefent voordat je tevreden bent met het eindresultaat. Zorg ook voor een filmpje met goede beeldkwaliteit. Een paar keer de opname opnieuw opnemen om de kwaliteit te verbeteren, is meestal aan te raden.

Auteursrechten

Iemand filmen en dan zonder zijn of haar toestemming op internet zetten kan jou en/of je 'slachtoffer', behoorlijk in de problemen brengen. Zet dus geen filmpjes op internet waarmee je mensen kwetst of voor schut zet. Ook moet je rekening houden met auteursrechten. Zet dus ook geen filmpjes die door anderen mensen gemaakt zijn op YouTube. Je mag ook geen teksten, beeldmateriaal of geluidsopnames (bijvoorbeeld muziek) van een ander gebruiken als je geen toestemming hebt van de eigenaar. Je kunt dus niet zomaar een mooi muzieknummer als achtergrondmuziek voor je filmpje gebruiken, want dan wordt je filmpje waarschijnlijk vrij snel afgekeurd. Je kunt zelfs een boete krijgen als je auteursrechten schendt dus gebruik alleen materiaal dat je mag gebruiken. In programma's waarmee je filmpjes kunt maken, zoals Movie Maker, zitten een aantal muziekbestanden en geluiden bijgeleverd, die je mag gebruiken.

Stabiel beeld film

Een filmpje waarbij de camera stil is gehouden, is veel prettiger om naar te kijken dan een filmpje waarvan de beelden heen en weer zwaaien. Film dus met vaste hand je onderwerp. Hou je camera stil als je filmt. Gebruik ook bij voorkeur een camera met goed beeld.

Achtergrond filmpje

De achtergrond kan van groot belang zijn, vooral als je slechts een persoon filmt (jezelf bijvoorbeeld). Zorg voor een mooie, rustige achtergrond, of een achtergrond die iets toevoegt aan je filmpje. Ruim rommel op, voorkom rumoer als dat niet noodzakelijk is, en als je achtergrondmuziek aan hebt staat, zoals een tv of radio, zet dat dan uit. Niet alleen in verband met auteursrechten maar ook om rumoerige achtergronden te voorkomen.

Verhaallijn

Als je echt een filmpje wilt maken waar een verhaaltje in zit, bedenk dan van te voren een soort mini-script en schrijf het op. Ook de gesproken teksten zet je op papier. Laat de acteurs een paar keer oefenen voordat je beslist welk filmpje het beste is. Zorg dat er een logisch verhaal in je filmpje zit. Niets is zo vermoeiend als een onsamenhangende verhaallijn in een filmpje met acteurs die niet te verstaan zijn, of nog erger, acteurs die over de grond liggen te rollen van meligheid. Probeer dus een beetje professioneel te werk te gaan.

Algemene tips voor het maken van een filmpje

Als je jezelf gaat filmen, zorg dan dat je er goed uitziet, behalve als je een horrorfilmpje van jezelf gaat maken, dan is het natuurlijk juist prima als je er slecht uitziet.

Videokanaal

Veel mensen hebben een eigen videokanaal. Ze vloggen dan bijvoorbeeld over hun eigen leven. Vrienden, kennissen maar ook wildvreemden kunnen de filmpjes bekijken en abonneren op je kanaal. Een videokanaal beginnen is niet zo moeilijk, maar duizenden abonnees krijgen vergt veel tijd, en je moet veel filmpjes maken, je moet volhardend zijn en origineel.

Hoe moet je een filmpje maken?

Vrijwel elke smartphone heeft tegenwoordig de mogelijkheid om te filmen. Ook een digitale camera heeft die functie meestal wel. Scherp beeld is mooier dan onscherp beeld, tenzij onscherp beeld een doel heeft. YouTube biedt je ook de mogelijkheid om met je eigen webcam een filmpje te maken en te uploaden, en dat is misschien wel het gemakkelijkste, maar daarover later meer.

Hoe ga je te werk?

Je hebt een leuk filmpje met je webcam gemaakt en je wilt het op YouTube zetten. Surf als eerste stap naar YouTube.com en maak daar een account aan. YouTube is een gratis dienst van Google. Volg de stappen. Maak geen tikfouten als er om je e-mailadres gevraagd wordt, want je krijgt van YouTube na inschrijving een mailtje terug waarin een link staat die je aan moet klikken, en dan pas zal je kunnen inloggen.

Uploaden naar YouTube

Als je aangemeld bent surf dan weer naar YouTube en klik de button met de tekst upload aan. Vervolgens opent zich een scherm waarin je de titel van je filmpje moet invullen, een beschrijving van het filmpje, keywoorden waarop mensen op YouTube kunnen zoeken naar jouw filmpje… enzovoorts. Vul dat allemaal in. Denk aan een pakkende titel voor je filmpje! Kies ook de categorie waar jouw filmpje het beste inpast.

Een filmpje maken met je webcam

Een filmpje maken met je webcam heeft als voordeel dat het snel gaat. Als je op Upload a Video klikt kan je kiezen voor de optie Use Quick Capture. Met die optie kan je een filmpje maken met je webcam en het meteen uploaden. Als je voor die optie gekozen hebt, moet je in het volgende schermpje op je PC browsen om je filmpje te zoeken (zorg dat je de titel goed onthouden hebt), klik dan op Upload Video. Afhankelijk van de lengte van je filmpje neemt het uploaden een beetje tijd in beslag.

Als het uploaden afgelopen is staat het in de database van YouTube en zal het na enige tijd ook daadwerkelijk te bekijken zijn. Het kan even duren voordat je het filmpje zal vinden, omdat er een korte verwerkingstijd aan vast zit bij YouTube. Wacht een minuutje of vijf en zoek dan op de titel van je filmpje. Als je het gevonden heb, kan je de link van de pagina aan al je vrienden sturen om het te promoten.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
YouTube account maken en verwijderenYouTube account maken en verwijderenYouTube is een grote website die wereldwijd bekend is. Via deze website kunnen filmpjes gedeeld worden met de rest van d…
Verdien geld met YouTube!Verdien geld met YouTube!Geld verdienen met YouTube-filmpjes is een goede manier om online geld te verdienen. Nog niet zo lang geleden is AdSense…
Geld verdienen met YouTubeGeld verdienen met YouTubeYouTube is natuurlijk de bekendste website met filmpjes. Wist je dat je ook geld kunt verdienen met deze filmpjes? Geld…
Geschiedenis van YouTubeYouTube is een website waar gratis filmpjes geupload en bekeken kunnen worden. YouTube is opgericht in begin 2005 door S…

Internet Explorer: veel voorkomende problemenInternet Explorer: veel voorkomende problemenInternet Explorer is wereldwijd de meest gebruikte webbrowser om over het Internet te surfen. Hoewel Internet Explorer e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reacties

Geen Naam :), 09-06-2013
Hallo,
Ik wou een YouTube filmpje maken maar ik heb in huis geen ruimte met een goed achtergrond. Is er ook een programma waarmee je bijvoorbeeld een wit achtergrond ofzo hebt? Dat je dus in plaats van je kamer op achtergrond kunt bewerken dat het gewoon helemaal wit is? Ik hoop dat u hier een antwoord op heeft. Hartelijk bedankt! Reactie infoteur, 09-06-2013
Je kunt het beste gewoon een wit laken ophangen aan de muur of aan een kast, dan heb je ook een witte achtergrond. Ook een witte muur is prima.

Joyi, 26-01-2013
Hallo,
ik wil een mooie film maken van me auto en niet zo stome film maar echt zo reclame achtige movie kort en mysterie en stoer met donkere langzame momenten tussen door weet iemaand hoe ik dat beste kan doen?
hoor graag van jullie.gr joyi Reactie infoteur, 27-01-2013
Begin met opnames te maken waarbij je je camera stilhoudt (dat is al een kunst op zich) en als je bewegen moet, hou de bewegingen dan vloeiend. Maak ongeveer 5 minuten opnames van verschillende kanten van je auto. Daarna ga je knippen en plakken met software om films te maken. Daarna zet je er muziek bij en tekst als je dat wilt.

Mario Simoen, 28-08-2008
Ik wil eens een vraag stellen A.U.B. Ik heb nog nooit een filmpje op YouTube geplaatst.
Nu heb ik mij geregistreerd en een filmpje die ik zelf gemaakt heb willen uploaden, dat is gelukt, maar… ik wou er eens naar kijken en dat gaat niet. Er kwam op; DEZE VIDEO IS VERWIJDERD IN VERBAND MET HET SCHENDEN VAN DE GEBRUIKSVOORWAARDEN. Ik weet bijlange niet wat ik zou misdaan hebben. Ik snap er niks van, het is wel de eerste maal dat ik dit doe, kan er iemand raad geven? Reactie infoteur, 28-08-2008
Het is niet mogelijk om vanaf hier te bepalenw aarom Youtube het filmpje afgewezen heeft, die vraag kunt u het beste bij Youtube zelf stellen. Redenen waarom filmpjes in elk geval geweigerd of geblokt worden, zijn:

Beelden waarmee mogelijk auteursrechten geschonden worden.

Beelden die niet acceptabel zijn, zoals mishandeling, racisme of andere vormen van geweld.

Beelden die Youtube op welke manier dan ook in de problemen zou kunnen brengen doro aanklachten van derden.

Het kan natuurlijk ook zijn dat er gewoon iets mis is gegaan bij het uploaden. Als u zeker weet dat uw filmpje geen beelden bevat die geweigerd zouden kunnen worden, probeer het dan nogmaals te uploaden.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 21-07-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.