YouTube account maken en verwijderen

YouTube account maken en verwijderen YouTube is een grote website die wereldwijd bekend is. Via deze website kunnen filmpjes gedeeld worden met de rest van de wereld. Voor het plaatsen van een filmpje heb je een YouTube account nodig. Hoe maak je een account aan, hoe verwijder je deze weer en wat als je je wachtwoord bent vergeten? Met deze handige handleiding wordt het gebruik van YouTube kinderspel.

YouTube: de website

Heb je een leuk filmpje op je pc of telefoon staan die je graag met vrienden, bekenden of onbekenden wil delen? YouTube biedt hiertoe de mogelijkheid, en het is nog gratis ook. In ruil voor deze gratis service sta je de rechten zoals acteursrechten vermenigvuldigingsrechten af. Dit houdt in dat iedereen gebruik mag maken van jouw filmpje door deze te delen. Wil je dit niet dan kan je dit voorkomen door je video af te schermen voor openbare gebruikers of zelfs helemaal onzichtbaar te maken.

YouTube is in 2005 opgericht en was eigendom van PayPal. De website werd al snel uitermate populair en in 2006 nam Google YouTube over voor het luttele bedrag van 1.6 miljard dollar. De website wordt regelmatig door andere landen geblokkeerd wanneer er politiek ongunstige filmpjes opstaan.

Account aanmaken

Om filmpjes te uploaden naar de website heb je een account nodig. Deze is vrij eenvoudig aan te maken. Ga naar de website www.youtube.com. De website zal automatisch de juiste landstaal kiezen. Zoek nu de knop 'een account maken'. Er opent een aanmeldformulier. Vul daar alle gegevens in. Let op: bepaal zelf in hoeverre je privé-gegevens verstrekt. Het is ook nodig een e-mailadres op te geven. YouTube zal je vragen of je het YouTube-account wil koppelen aan andere diensten van Google zal GMail, Google+ en andere diensten. Vaak is het voor de gebruiker onduidelijk wat er gekoppeld wordt.

Je kan een reeds bestaande Google-account koppelen aan YouTube maar ook een nieuw aanmaken. In het eerste geval hoef je alle gegevens niet in te vullen, bij het aanmaken van een nieuw Google-account wel. Ben je eenmaal aangemeld en ingelogd dan kan je video's gaan uploaden door rechtsboven voor 'uploaden' te kiezen. Om filmpjes te bekijken heb je geen YouTube account nodig.

Account verwijderen

Het blijkt vrij lastig te zijn om het account te verwijderen: veel gebruikers komen er niet achter hoe ze dit moeten doen. Zorg er ten eerste voor dat de filmpjes van het kanaal verwijderd zijn. Dit zorgt er in ieder geval voor dat deze niet ergens per ongeluk kunnen blijven hangen. Log eerst in op je account. Video's verwijder je door naast de knop 'uploaden' op het pijltje te drukken. Een menu verschijnt. Ga nu naar 'videobeheer'. Hierin kan je de video's afzonderlijk verwijderen. Wanneer je je YouTube account sluit worden automatisch alle filmpjes verwijderd. De vorige stap hoeft dus niet perse genomen te worden maar sommigen nemen liever het zekere voor het onzekere.

Rechtsboven in je account ga je naar 'instellingen'. Het menu kan breed zijn wanneer je Google-account is gekoppeld aan YouTube. Ga in dit geval naar YouTube-instellingen. Ga naar 'geavanceerd' onder je gebruikersnaam. Je komt op een pagina waar je je account kan sluiten. Wanneer je je YouTube account sluit wordt je Google account niet gesloten. Heb je alleen een YouTube account ga dan naar 'instellingen' en verwijder van daaruit je account.

Het gehele Google account verwijder je door in te loggen op Google. Kijk beneden bij accountbeheer en klik op 'Account sluiten en alle services verwijderen met alle gegevens die eraan zijn gekoppeld'. Vink alles aan wat je wil verwijderen en vul je wachtwoord in. Vink de akkoordverklaring in en klik op 'verwijderen'. Het account en alle bijbehorende producten en gegevens wordt verwijderd. Dit kan niet ongedaan gemaakt worden.

Gebruikersnaam wijzigen

Een traditionele YouTube gebruikersnaam kan niet gewijzigd worden. Wat wel kan is een Google identiteit op YouTube inschakelen. Je Google identiteit wordt dan gebruikt voor je YouTube activiteiten. Dit doe je door je account te linken met een Google+ profiel of Google+ pagina. Ga naar geavanceerde accountinstellingen en kies uit het koppelen met Google+ profiel-of pagina.

Open niet teveel Google-accounts, dit maakt het vaak onoverzichtelijk en verwarrend voor jezelf. Het is makkelijker om één account op Google te openen en daar verschillende diensten van Google aan te koppelen. Gebruik je Google ook zakelijk, houd deze dan gescheiden van je privé-gebruik. Vaak hebben gebruikers niet in de gaten dat hun gegevens makkelijk op te zoeken zijn door anderen.

Wachtwoord vergeten

Ben je het wachtwoord van je YouTube account vergeten, probeer dan eerst in te loggen via een gekoppeld account. Wanneer dit niet mogelijk is kan je naar de herstelpagina gaan. Wanneer je eerder herstelopties hebt ingesteld kan je deze gebruiken om je account te herstellen. Klik anders op ' Je identiteit verifiëren' en volg de stappen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handige tips en trucs voor Youtube!Handige tips en trucs voor Youtube!Youtube is een van de meest bezochte sites ter wereld. Toch weten veel mensen niet wat er voor handige tips en trucs voo…
PayPal account aanmaken - Stap voor stap instructiesPayPal account aanmaken - Stap voor stap instructiesEen paypal account aanmaken maakt het mogelijk om online te betalen. Naast je credit card is PayPal een heel handige man…
Je Facebook account verwijderen  Tips en trucsJe Facebook account verwijderen Tips en trucsMisschien heb je je wel eens afgevraagd waarom het zo moeilijk is om je Facebook account te verwijderen. Mensen kunnen o…
Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Sommige mensen willen er va…

Zoek mijn iPhone: Hoe werkt het?Zoek mijn iPhone: Hoe werkt het?Bent u uw iPhone of iPad kwijt? Of is deze gestolen? Vele mensen hebben al een keer een telefoon verloren en nooit terug…
Bronnen en referenties
  • Support.google.com
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.