10 Eenvoudige Tips voor een veilig Hotmail-account
Uw e-mailaccount is het eerste en belangrijkste onderdeel van uw online identiteit en toch is het datgene wat vaak onvoldoende beveiligd wordt. Hotmail-accounts zijn virtueel, maar als ze eenmaal zijn gehackt, zijn de gevolgen en de schade zeer reëel. E-mail is geen veilig medium en gaat gepaard met risico’s voor uw privacy en computer. Hierbij tien essentiële tips voor veiligheid om naar uw familie, vrienden en collega’s en klanten te sturen zodat de beveiliging binnen uw netwerk optimaal blijft!
Het probleem met een gehackt e-mailaccount is het
domino-effect: Alle registraties, aankopen, wachtwoord resets etc. worden verzonden naar uw e-mail inbox. Denk ook aan vliegtickets en andere situaties waarin uw huis onbewaakt is. Zodra de eerste dominosteen valt, heeft een hacker toegang tot veel meer dan alleen uw inbox.
Alleen u kunt het hacken van uw Hotmail-account voorkomen!
Er zijn tal van uitdagende en technologisch geavanceerde stappen die u zou kunnen nemen om uw e-mail veilig te stellen, maar niet iedereen is bereid om de tijd en de kosten te investeren. De hieronder beschreven tips zijn echter zeer eenvoudig en snel uit te voeren.
1. Denk goed na over aanmelden op Hotmail vanaf verschillende locaties
Thuis inloggen zal redelijk veilig zijn, mits u uw thuisnetwerk beveiligd hebt. Aanmelden op uw Hotmail-account op een openbaar wifi-netwerk of via een openbare computer kan een risico zijn. Daarom is het beter om uw e-mail zoveel mogelijk alleen thuis te gebruiken. Een voordeel is dat u hierdoor ook efficienter met uw e-mail om gaat.
Log altijd in met een url die begint met “HTTPS” en niet “HTTP”. De “S” betekent dat er via een beveiligd kanaal wordt gecommuniceerd tussen de Hotmail-servers en uw computer. Als een hacker de communicatie onderschept, wordt de verbinding automatisch verbroken en zal hij geen informatie krijgen.
2. Kies een goed wachtwoord
Hoewel het bedenken van een goed wachtwoord vrij logisch is, gebruiken veel mensen nog de naam en geboortedatum van hun kind. In dat geval is het kraken van uw wachtwoord erg eenvoudig, vooral als de hacker bepaalde software daarvoor gebruikt. Hier zijn een aantal richtlijnen voor een veilig wachtwoord:
- Geen bestaand woord uit het woordenboek (ongeacht de taal)
- Geen variant op een bestaand woord
- Geen woord dat persoonlijke gegevens bevat zoals naam en geboortedatum
- Geen opeenvolgende cijfers, letters of toetsen
Er zijn verschillende methodes om een veilig wachtwoord te maken dat makkelijk te onthouden is, bijvoorbeeld de methode voor wachtwoorden uit zinnen:
Wachtwoord uit zin
Bedenk een zin die u makkelijk kunt onthouden, zoals: “Het eerste huis waar ik in woonde was op de Kerkstraat 390. De huur was €890,- .“ U kunt vervolgens die zinnen in een wachtwoord veranderen met behulp van de eerste karakters van elk woord, zodat uw wachtwoord “HehwiiwwodK3Dhw€” is. Het beste wachtwoord is natuurlijk een met volledig willekeurige tekens, maar deze zinnen zijn makkelijker te onthouden.
3. Wees verstandig met uw beveiligingsvraag
Het heeft geen nut om een beveiligingsvraag in te stellen waarvoor de informatie makkelijk op Twitter of Facebook gevonden kan worden, bijvoorbeeld de naam van uw favoriete huisdier. Via sociale netwerken hebben hackers toegang tot veel persoonlijke informatie, waaruit makkelijk mogelijke antwoorden op beveiligingsvragen en wachtwoorden te herleiden zijn.
Kies eerder een fictief antwoord dat u niet vergeet en wat nergens te vinden is.
4. Verzend geen gevoelige informatie
Het is voor een hacker erg eenvoudig om zich als iemand anders voor te doen via de e-mail, verstuur daarom nooit informatie over uzelf die u geheim wilt houden. Stuur bijvoorbeeld nooit uw bankrekeningnummer, de code van uw alarminstallatie, of uw sofi-nummer.
5. Denk na voordat u op “verzenden” drukt
Als de inhoud van uw e-mail iets is wat u nooit op internet gepubliceerd zou willen hebben, stuur het dan niet. Zelfs als u zich zeker voelt over uw beveiliging; u heeft immers geen controle over wat er aan de kant van de ontvanger gebeurt. Uw e-mail kan op een onveilige locatie bewaard worden, doorgestuurd, onderschept en zelfs omgeleid worden.
6. Schakel het automatisch laden van afbeeldingen uit
Hackers kunnen schadelijke code verstoppen in bestanden van afbeeldingen. Als u een plaatje bekijkt of downloadt vanuit uw Hotmail inbox, kan die code uw computer besmetten. Vanwege deze reden kun u in veel e-mailprogramma's het automatisch laden van afbeeldingen uitschakelen. Vaak kunt u een lijst samenstellen van e-mailadressen waarvan u wel altijd de afbeeldingen direct ziet.
7. Open geen verdachte bijlagen
Iedereen kan u (bedoeld en onbedoeld) een e-mail sturen met een kwaadaardige bijlage. Als u twijfelt over de bijlage, omdat u de naam vreemd vindt, of omdat de afzender niets zegt over de bijlage, open het bestand niet.
8. Open geen verdachte e-mails
Velen van ons openen e-mail op de automatische piloot, vooral als de e-mail van een bekende komt, of de nieuwsgierigheid wekt. Als u er geen e-mail adres bij de afzender staat, of als dat adres er vreemd uitziet, open de e-mail niet. u kunt nooit weten of er een link of een afbeelding in zit die uw computer kan infecteren.
9. Schakel Hotmail-verificatie in twee stappen in
Deze laatste tip is wat meer werk, maar kan een enorm verschil in het beveiligingsniveau van uw Hotmail-account maken. Eenmaal ingeschakeld, moet u een zescijferige code als "aanvullend" wachtwoord invoeren wanneer u zich wilt aanmelden bij uw account. Op deze manier kan niemand inloggen op uw account, zelfs als uw wachtwoord weten! Om tijd te besparen bij het inloggen kunt u bepaalde apparaten als “trusted” aangeven, zodat u daarvoor de extra verificatie niet hoeft uit te voeren.
10. Bij twijfel uw wachtwoord veranderen
Als u een vermoeden heeft dat iemand toegang tot uw inbox zou kunnen hebben, moet u onmiddellijk uw wachtwoord wijzigen, en aangeven dat u uit alle overige apparaten uit wil loggen. Check ook uw account instellingen, het kan zijn dat een eventuele hacker veranderingen heeft ingevoerd, zoals een extra e-mailadres waar uw e-mails automatisch naar doorgestuurd worden.
Extra: Stel uw computer in als “trusted computer”
Dit is een actie die wat meer tijd vergt, maar uitkomst biedt in situaties waarin u alle controle kwijt bent over uw e-mailaccount. Gebruik het Windows Live Essentials pakket en laat uw computer als "Trusted PC" vastleggen. Dit is een service waarbij u uw Hotmail-account kunt koppelen aan een of meer van uw persoonlijke computers. Als u ooit de controle over uw account terug wil krijgen door het resetten van uw wachtwoord, kunt u dit vanaf uw eigen computer doen. Hotmail weet dan dat u de enige rechtmatige eigenaar bent.
Door bij het gebruik van uw Hotmail-account al deze tips in gedachten te houden, kunt u het risico op inbraken op uw e-mail aanzienlijk verminderen.