Facebook-account gehackt of meekijker herkennen!

Facebook-account gehackt of meekijker herkennen! Het overgrote deel van de bevolking maakt gebruik van Facebook om altijd sociaal op de hoogte te zijn. Je staat in contact met kennissen, vrienden en deelt foto’s, meningen, gebeurtenissen en ervaringen uit. Het kan echter voorkomen dat een ander op afstand toegang kan verschaffen tot jouw account. Oftewel het paswoord is gehackt/gekraakt en diegene kan gewoon meekijken en genieten met wat jij allemaal privé doet. Als je Facebook-account gehackt is, hoe kun je dan herkennen of er iemand elders toegang heeft en waarom moet je snel handelen om jouw account te beschermen?

Facebook-account gehackt


Vergeten uit te loggen

Dagelijks is praktisch iedereen geregeld actief op social media zoals Facebook, waarbij het kan voorkomen dat we op verschillende locaties inloggen. Denk aan de laptop thuis, je tablet op de werkplek of via een ander mobiel apparaat. Bovendien kan het om verschillende browsers gaan. De kans bestaat dat het account niet goed is afgesloten, waardoor potentieel anderen via die plek toegang kunnen verschaffen. Het is dus bij het afsluiten van belang om te controleren of de verbinding goed is en er werkelijk is uitgelogd. Het onjuist of niet geslaagd uitloggen kan onverhoopt en onbewust voorkomen.

Je ouders kijken mee

Kinderen zijn nog niet bewust van de gevaren van het internet en dus is gedegen toezicht van belang. Het houdt in dat de ouders inzage willen hebben in het Facebook-account. Omdat tieners ook van hun privacy willen genieten, geven ze niet snel hun paswoord. Oftewel de ouders trachten “achter de rug van het kind om” toegang te krijgen tot het account. Dit is puur ter bescherming van het kind zelf en daar is niets op tegen. Dit wordt anders indien onbekenden toegang tot het account hebben.

Een onbekende heeft toegang

Het wordt voor jou persoonlijk schadelijk, als vreemden werkelijk toegang tot jouw privégegevens hebben. Oftewel men weet jouw toegangscode, waarmee ook zij op ieder gewenst moment kunnen zien wat jij privé online doet. Enerzijds is dit inbreuk op jouw persoonsgegevens en anderzijds heeft diegene de mogelijkheid om aanpassingen te doen. Oftewel er kan informatie worden gekopieerd, verwijderd of op andere plaatsen (Facebook foto’s) worden verspreid. Die omstandigheid moet je altijd vermijden. Bovendien bestaat de kans dat het paswoord wordt gewijzigd en jij geen toegang meer kunt krijgen. Hoe kun je controleren of iemand meekijkt of toegang heeft tot jouw Facebook-account?

In Facebook controleren

Er zijn twee sessies geopend met verschillende browsersEr zijn twee sessies geopend met verschillende browsers
Ga in Facebook naar “instellingen” en vervolgens naar “beveiliging”. Onderaan deze lijst staat de tekst “Waar je bent aangemeld”. Klik op bewerken en je zult zien hoeveel keer is ingelogd. Normaal moet er slechts één registratie staan, omdat je zelf nu bent ingelogd. Log je in met een app en eveneens via een browser, dan kan het standaard twee registraties betekenen. Ben je meestal vanaf dezelfde locatie ingelogd, dan is het uiteraard opvallend als elders ook een apparaat is aangemeld. Woon je in Amsterdam en je ziet een aanmelding in Hengelo, dan is er grote kans dat jouw paswoord of account is gehackt. Let wel in het bovenste vakje geheten “aanmeldingswaarschuwingen” kun je een melding activeren, zodat je weet wanneer iemand van elders jouw account tracht binnen te dringen. Als je vermoedt dat je Facebook-account is gehackt dan kun je dat bij Facebook aangeven. Via het opgegeven email-adres kun je je account weer in ere herstellen.

Gevaar van password verandering

Indien een ander jouw paswoord heeft gehackt, dan kan diegene van alles met jouw account en gegevens doen. Het kan voorkomen dat het paswoord wordt veranderd, zodat jij geen toegang meer hebt tot jouw Facebook-account. Een zeer ernstige inbreuk van jouw rechten! Je zult dan een nieuw wachtwoord moeten opvragen, vergelijkbaar als wanneer je het wachtwoord bent vergeten. Omdat het account is gehackt, is het de vraag of dat lukt. Vermoed je dat een ander elders jouw account bekijkt, dan moet je direct reageren.

Snel handelen als Facebook-account gehackt is!

Indien er sprake is van een hacker of iemand die meekijkt, dan kan het potentieel veel persoonlijke schade veroorzaken. Om jezelf te beschermen is het van belang om snel te handelen, door het paswoord per direct te wijzigen. Let op de volgende kenmerken indien je misbruik vermoedt:
  • aanmelding op een plaats, waar je niet bent geweest;
  • inlog via een app dat je niet gebruikt;
  • veranderingen aan je account, terwijl je zelf niets hebt gedaan;
  • een melding krijgt dat iemand elders op jouw account tracht in te loggen;
  • berichten welke reeds zijn gelezen, echter jij hebt ze nog niet gezien.

Herken je één of meerdere van deze kenmerken, dan is de kans groot dat iemand meekijkt of jouw account misbruikt. Het is noodzaak om snel te handelen! Je moet je paswoord opnieuw instellen, voordat diegene het zelf aanpast. Maak je een nieuw paswoord aan, pas altijd een wachtwoord van twaalf tot zestien karakters toe. Varieer daarbij met letters en getallen, zodat je een “niet” hackbaar Facebook wachtwoord hebt.

Lees verder

© 2015 - 2020 Geinformeerd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Snapchat account gehackt? Zo kom je erachternieuws uitgelichtSnapchat account gehackt? Zo kom je erachterEind december 2013 maakte Snapchat bekend dat circa 4.6 miljoen Snapchat accounts gehackt zijn. Op Nieuwjaarsdag werd de…
Facebook of Twitter account gehackt, en nu?Facebook of Twitter account gehackt, en nu?De opkomst van Facebook en Twitter heeft ook geleid tot een toename van het aantal accounts dat wordt gehackt. Dit kan v…
7 tips voor je kind op facebook7 tips voor je kind op facebookFacebook is het meest gebruikte social media platform van de wereld. Ook steeds meer kinderen maken gebruik van Facebook…
Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Social media biedt organisaties de mogelijkheid om op een ideale manier (goedkoop, snel, gebruiksvriendelijk, groot bere…

Snel het e-mailadres Facebook vrienden achterhalenSnel het e-mailadres Facebook vrienden achterhalenHeb je veel vrienden op Facebook, dan wil je mogelijk ook per mail met hen in contact staan. Omdat je erg veel contacten…
nieuws uitgelichtBetrouwbare medische informatie op internet vindenObjectieve en betrouwbare gezondheidsinformatie vinden online, is geen sinecure. Google heeft een toepassing gelanceerd…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 24 februari 2015:
  • http://facebookblog.nl/how-to/standaard-facebook-beveiligingsopties/

Reageer op het artikel "Facebook-account gehackt of meekijker herkennen!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Patries, 24-10-2019 04:26 #7
Volgens mijn vriend is het onmogelijk om facebook te hacken/of te kraken.
En al helemaal niet als je de aanmeldingswaarschuwing hebt geactiveerd.
Toch heeft er iemand eind augustus met mijn fb gerotzooid, ik zeg dat ik ben gehackt, hij zegt dat dit onmogelijk is.( sinds die tijd heb ik ook mijn account gedeactiveerd)

Grtjes Patries Reactie infoteur, 27-10-2019
Ieder account met een inlog-code of password is hackbaar. Om jezelf te beveiligen is een lang (12 letterig of meer) password noodzakelijk, bij voorkeur een afwisseling van getallen, letters en hoofdletters. Is men dan alsnog gehackt dat moet men de bron van de problemen vermoedelijk zeer dicht bij huis vinden.

Lydia, 22-10-2019 18:35 #6
Goedenavond,

Mijn vraag is of ik gehackt ben? Het is namelijk zo dat ik dag en nacht online sta op messenger. Wat kan dit zijn?

Ron, 10-08-2019 19:00 #5
Zeker 1x per dag word er geprobeerd om via mijn account in te loggen.
natuurlijk lukt dat niet, maar ik krijg wel een melding van facebook dat ze mijn pagina hebben geblokkeerd
ik moet dan via een andere laptop waar ik heel af en toe mee op facebook gaat inloggen, vervolgens een nieuw wachtwoord aanmaken, en div: vragen beantwoorden dan kan ik weer op mijn FB… erg vervelend omdat te doen ook weer niet, maar dat iemand steeds weer probeert in te loggen 1 a 2x per dag dat dan weer wel, .
helaas kan je geen reactie geven naar facebook, ze kunnen een hoop, maar diegene die dat steeds doet, kunnen ze die niet gewoon weren op facebook? ik ben ervan overtuigd dat het steeds om 1 persoon gaat, diegene heb ik al geblokkeerd maar, maar zoals je weet kan je meerderen accounts aanmaken, ik hoorde pas, dat er programma`s zijn waarvan je IP adressen kan veranderen? zodat je dat niet kan achter halen wie of wat…

Ik gebruik Facebook omdat ik in een groep zit, die allemaal de zelfde muziek software gebruikt, en soms heb ik een vraag, of anderen waarbij je elkaar helpt, persoonlijke berichten kan ik net ontvangen via Messenger, erg vervelend zoeits.
dus hoe nu verder, het zal wel zoeken zijn naar een speld in een hooiberg, maar toch.
Er is absoluut geen sprake van een virus, ik scan met 2 programma`s elke dag voordat ik ook maar op internet gaat
ik wis ook elke dag mijn cookies enz…

Vriendelijke groet
Ron

D. Vlieger, 31-10-2018 10:02 #4
Ik merk steeds op dat er aanmeldingen van mijn messenger plaats vinden op tijden dat ik lig te slapen, er staat bij de actieve sessies dat het om mijn mobiel + locatie gaat maar op de aangegeven tijden lig ik te slapen.

Kan iemand op afstand mijn mobiel in of moet ik het in de thuis sfeer gaan zoeken?
Heb al meerdere malen me wachtwoord vervangen (andere computer)

mvg D. Reactie infoteur, 31-10-2018
Weet je zeker dat je telkens met de mobiel uitlogt? Mocht het om een andere persoon gaan, dan zal de eerste gedachte gaan naar iemand uit de thuissfeer. Mocht je de mobiele browser gebruiken klik dan na het uitloggen het venster weg. Soms kan men namelijk daar 1 keer terug te klikken alsnog erin komen. Wijzig je van wachtwoord uiteraard 12 combinaties lang.

Emmy, 16-10-2018 08:25 #3
Ik klik op instellingen en merk dat ik ingelogd ben in Hever waar ik niet woon; Ook krijg ik steeds, op de startpagina, dat er momenteel 5 meldingen zijn. Klik aan en er is niets. Wat nu? Reactie infoteur, 17-10-2018
Een optie is om de gemelde inlog af te sluiten. Ook is her verstandig om het pasword van tijd tot tijd te wijzigen. Een combinatie van woorden met letters van circa 12 stuks lengte is dezerdagen zeker gepast.

Evi, 03-11-2017 18:42 #2
Help mijn fb is gehackt wat nu? Ik kan me niet aanmelden want sta een andere email adres op. Ik dacht om morgen met men laptop naar computer winkel te gaan zoude die mij kunne helpen? Reactie infoteur, 06-11-2017
Ze zouden u mogelijk kunnen helpen.

Joost van Rooijen, 03-10-2017 17:01 #1
HELP! Mijn fb is gehacked maar zodra ik alles afmeld en een nieuw paswoord aanmaak, wordt er gewoon meteen weer vanaf een andere locatie aangemeld. Hoe kan ik dit tegen gaan? Reactie infoteur, 04-10-2017
Vermoedelijk heb je een virus op de computer staan welke automatisch het nieuwe paswoord herkent en doorstuurt. Het lijkt me verstandig dat je opnieuw een paswoord aanmaakt, echter vanaf een andere locatie of computer. De computer welke je nu gebruikt moet eerst virusvrij worden gemaakt en mogelijk moet er een complete nieuwe windows op de computer worden gezet.

Infoteur: Geinformeerd
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Special: Facebook
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 7
Schrijf mee!