Snapchat account gehackt? Zo kom je erachter

De hack bij Snapchat
De app waarmee je foto's kunt delen heeft in 2013 aan populariteit gewonnen en heeft inmiddels miljoenen gebruikers wereldwijd. Zoals de meeste social media netwerken ontkomt ook Snapchat echter niet aan de aanvallen van hackers. Waar hacks bij bijvoorbeeld Twitter en LinkedIn de gegevens van duizenden gebruikers compromitteerde, is Snapchat ook zeer ernstig het slachtoffer geworden. De account van circa 4.6 miljoen gebruikers wereldwijd zijn gehackt waardoor de gegevens van deze gebruikers op het web geslingerd zijn. Deze gegevens zijn gepost op de website SnapchatDB.info, waar de gehele lijst een tijdje te downloaden was, maar die snel na het bekend worden van het lek uit de lucht is gehaald. Het zijn de telefoonnummers en de geografische locatie van houders van Snapchat-accounts die gelekt zijn.Om spam te voorkomen zijn de laatste twee cijfers van de telefoonnummers niet gepubliceerd, maar de hackers hebben laten weten deze ontbrekende nummers onder bepaalde voorwaarden ook te willen vrijgeven. Zij lieten daarbij de volgende mededeling achter op de homepage van Snapchat:
'This information was acquired through the recently patched Snapchat exploit and is being shared with the public to raise awareness on the issue'.
De motivatie achter de hack zou dus zijn dat men de aandacht wilde vestigen op de slechte beveiliging van het netwerk. Het zou gaan om een zwakke plek in de Find Friends interface. Het Australische bedrijf Gibson Security had op Eerste Kerstdag laten weten dat het zwakheden in de beveiliging van Snapchat bij de ontwikkelaars onder de aandacht had geprobeerd te brengen, maar hierop geen respons had gekregen.Is mijn account gehackt?
Op Nieuwjaarsdag 2014 heeft Snapchat de lijst vrijgegeven met accounts die gehackt zijn en waarvan de telefoonnummers dus online zijn gepubliceerd. De Amerikaanse programmeurs Will Smidlein en Robbie Trencheny hebben hierna een tool ontwikkeld die verontruste Snapchatters in staat stelt snel te checken hoe het staat met hun gegevens. De tool heet GS Lookup - Snapchat. Je kunt er je gebruikersnaam invoeren waarna je direct uitsluitsel krijgt. Dit voorkomt dat je handmatig de hele lijst moet doorzoeken. Toont de tool na het invoeren van je username ook je telefoonnummer, dan ben je gehackt. Zijn jouw gegevens niet gecompromitteerd dan krijg je het bericht You're Safe.Ook via de website Snapcheck.org kun je de lijst met accounts doorzoeken op gebruikersnaam of telefoonnummer.