7 tips voor je kind op facebook

7 tips voor je kind op facebook Facebook is het meest gebruikte social media platform van de wereld. Ook steeds meer kinderen maken gebruik van Facebook. Het is voor een kind erg belangrijk om op een goede manier om te gaan met social media en dus ook met Facebook. Er worden 7 tips besproken waardoor je kind veilig gebruik kan maken van Facebook.

1. Open een eigen account

Wanneer je kind een account aan gaat maken op Facebook kan het erg handig zijn om als ouder ook een account te hebben. Door zelf een account te hebben op Facebook kan je via je eigen account de pagina van je kind af en toe in de gaten houden. Wanneer er zich iets afspeelt op de pagina van je kind kan je dit bespreekbaar maken met je kind. Wel is af te raden om overbeschermend te zijn en elke activiteit bespreekbaar te maken. Ook is het af te raden om op elke foto, nieuwsbericht of andere activiteit op de pagina van je kind te reageren of te 'liken'. Hierdoor kan het kind het gevoel krijgen dat hij/zij te erg in de gaten wordt gehouden.

2. Bespreek basisregels internet

Het is erg belangrijk dat je kind (en uzelf) de basisregels van het internet en Facebook kent. Leg deze regels duidelijk uit aan je kind en herhaal deze af en toe zodat het beter blijft hangen. Enkele belangrijke basisregels van het internet en Facebook zijn:
  • Geef nooit je wachtwoord weg aan anderen
  • Geef nooit persoonlijke gegevens aan anderen
  • Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent
  • Praat niet met onbekenden via Facebook
  • Vul nooit iets in zonder toestemming
  • Maak nooit afspraakjes via Facebook
  • Open nooit bestanden die je niet vertrouwd
  • Bespreek dingen die je niet vertrouwd

3. Bedenk of je kind klaar is voor Facebook

Het is erg belangrijk om na te gaan of je kind wel klaar is voor Facebook. Officieel mag een kind pas vanaf zijn/haar 13e gebruikmaken van Facebook, maar dit is erg makkelijk te omzeilen. Indien je kind jonger is dan 13 en toch een profiel op Facebook wilt, bedenk dan goed voor uzelf of dit wel verstandig is. Je kan denken aan vragen als: Hebben leeftijdsgenoten van mijn kind al Facebook? Is mijn kind goed in het gebruik van internet? Weet mijn kind goed wat Facebook is?

4. Bespreek de omgangsregels op internet

Behalve dat je moet spreken over de basisregels van internet is het ook erg aan te raden om met je kind te spreken over de omgangsregels op internet. Hiermee worden de normen en waarden bedoelt die horen te gelden op Facebook. Denk aan zaken als:
  • Respecteer anderen en laat anderen in hun waarde
  • Pest niemand via Facebook
  • Doe je niet voor als iemand anders
  • Blokkeer of verwijder 'vrienden' die vervelend doen
  • Maak het altijd bespreekbaar als anderen vervelend tegen je doen
  • Scheld niemand uit
  • Doe een ander niets aan wat je zelf ook niet leuk zou vinden

5. Leg uit hoe de privacy instellingen werken

Het is erg belangrijk dat je kind (en jezelf) de privacy instellingen van Facebook goed begrijpen. De privacy instellingen kun je vinden door in te loggen op Facebook en vervolgens rechtsboven op het pijltje te drukken, daar verschijnt dan een lijst waar je op instellingen kan drukken. Binnen deze pagina kun je al je instellingen aanpassen en dus ook privacy instellingen. Aan te raden voor je kind is om ervoor te zorgen dat enkel vrienden van je kind het profiel kunnen bekijken. Ook kan je instellen wie er contact op kan nemen met je kind en of je kind gevonden kan worden door zijn/haar e-mailadres.

6. Praat geregeld met je kind over Facebook

Het is erg goed om af en toe met je kind te praten over social media. Je zou aan je kind kunnen vragen met wie hij/zij allemaal vrienden is geworden en wat je zoal gedaan hebt op Facebook. Dit geld natuurlijk niet alleen voor Facebook maar voor het gehele social media waar je kind zich mee bezighoudt. Het is in ieder geval erg belangrijk om een beetje op de hoogte te zijn van wat je kind allemaal doet op social media.

7. Social media child protection

Er is een speciale applicatie ontwikkelt voor ouders die hun kind een beetje in de gaten willen houden op Facebook. Deze applicatie heet Social Media Child Protection (SMCP) en deze is te downloaden voor een klein bedrag. De applicatie houdt de volgende zaken voor je bij en stuurt dit door:
  • Inkomende en uitgaande vriendschapsverzoeken van je kind
  • Alle nieuwe geposte foto's van je kind
  • Alle berichten met niet-vrienden van je kind
Deze app is ook te gebruiken voor andere social media platformen zoals Twitter of Instagram. Om de privacy van je kind te beschermen worden de berichten met vrienden niet doorgestuurd.
© 2014 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adverteren via FacebookAdverteren via FacebookMark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Dit sociaal netwerk werd opgericht in februari 2004. Aanvankelijk was Face…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Uw kind en social media, hoe houdt u dit onder controle?Social media is tegenwoordig dé nieuwe trend. Behalve jongeren en ouderen, hebben ook steeds meer kinderen tegenwoordig…

Hoe word ik een goede YouTuber?Hoe word ik een goede YouTuber?Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die hun geld verdienen met YouTube, ook worden er steeds meer mensen bekend door…
Bronnen en referenties
  • http://mijnkindonline.nl/advies/afspraken-maken-over-facebook
Writerkas (43 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.