Overzicht 3 grootste website-builders van Nederland

Overzicht 3 grootste website-builders van Nederland Welke website-builders zijn er allemaal en wat voor verschillen zitten er in deze tools? Sommigen zijn wat beperkt, sommigen nemen veel werk uit handen, anderen bieden meer vrijheid en een aantal zijn volledig Nederlands. Een belangrijkere vraag om te stellen is: waar moet een goede website-builder aan voldoen? Vroeger moest je kennis van HTML, CSS, en een flink aantal andere technische vaardigheden hebben om een website te creëren. Die tijden zijn veranderd en tegenwoordig zijn er een aantal eenvoudige tools te vinden waarmee je zelf een website kan maken voor je onderneming, zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt. Dit soort tools creëren de HTML-code als het ware voor je. Je krijgt tijdens het maken van je site dus daadwerkelijk op je scherm te zien hoe je website eruit ziet voor bezoekers.

Ook hoeft er op deze manier niet diep in de buidel getast te worden voor een website. Door het zelf te doen, en het dus niet aan een webdesign-bureau uit te besteden, kan het bespaarde bedrag tussen de €700,00 en €2.000,00 liggen. Je hebt dan wel een paar avondjes nodig om het zelf allemaal in elkaar te zetten, maar als het uitbesteed wordt gaat er ook veel tijd in zitten, onder andere in het overleg. Een andere reden waarom ondernemers het steeds vaker zelf regelen is dat hun site regelmatig bijgehouden moet worden met nieuwe informatie, nieuwtjes en aanbiedingen. Als iemand dat steeds voor je moet doen lopen de kosten ook op. Bovendien kost het net zoveel moeite om de website zelf te updaten.

Dit artikel biedt een nuttig overzicht met alle voor- en nadelen van de drie grootste aanbieders in Nederland.
Om te beginnen zijn dit de belangrijkste zaken waar je op moet letten:
  • Er moet eenvoudig mee te werken zijn.
  • Het moet adequate support aanbieden binnen 24 uur.
  • Het moet ruim voldoende opslagruimte bieden voor je afbeeldingen, bestanden, albums, slideshows etc.
  • Het moet geen omslachtige, tijdrovende functies bevatten.

JouwWeb

Dit is precies wat een website-builder moet zijn. Er is geen leercurve, waardoor je website in enkele momenten opgezet is en online staat. Hoewel Weebly het ook biedt, is de drag&drop-techniek erg eenvoudig. Je kan een element (zoals een formulier) aanklikken, naar je website slepen en daarna kan je hem gaan gebruiken. Slepen, loslaten, klaar.

Je maakt er uitstekende websites mee met veel mogelijkheden. Er is keuze uit een verscheidenheid aan templates, en door de pagina’s in kolommen op te delen kunnen er creatieve dingen met de lay-out gedaan worden. Ook het invoegen van een fotoalbum, slider, formulier of document is zeer eenvoudig. Voor geavanceerdere elementen biedt het HTML-element de mogelijkheid om externe widgets en andere tools toe te voegen zoals boekingskalenders, Ideal-betaallinks, en advertenties voor extra inkomsten. Het button-element is opvallend. Op deze manier moedigt JouwWeb je aan veel calls-to-action op je site te plaatsen zonder dat het instellen van zo’n knop lang duurt.

Normaal gesproken moet bij het aanschaffen van hosting een keuze gemaakt worden voor een bepaald aantal GB aan opslagruimte. Bij JouwWeb wordt daar echter makkelijk over gedaan. Ze staan onbeperkt gebruik toe van foto's of bestanden. Men hoeft zich dus niet constant zorgen te maken of het maximum aantal foto’s is overschreden. Pas bij excessief gebruik, denk aan duizenden bestanden, zullen ze in contact treden. Dat kan namelijk niet de bedoeling zijn.

Er is ook een functie waarmee je hele site, of een paar gekozen pagina’s, beschermd kunnen worden met een wachtwoord. Hiermee kunnen bijvoorbeeld geselecteerde bezoekers je pagina(‘s) bezoeken. Deze functie kan ook gebruikt worden om bezoekers tijdelijk toegang te ontzeggen en om ze met een bericht te informeren tijdens het aanpassen van je website.

Er kan toegang tot het Pro-pakket van JouwWeb verkregen worden voor 7,50 per maand. Daar zitten de kosten van een domeinnaam al bij inbegrepen. Deze is overigens in een simpel scherm in te stellen. Je hebt dan geen externe facturen dus, maar één factuur waarmee alles in een keer is geregeld. Ook een smartphone-vriendelijke website wordt door JouwWeb automatisch gemaakt, en de Google-indexering gebeurt ook vanzelf. Door al deze zaken hoeven JouwWeb-gebruikers zich niet met bijzaken bezig te houden en kunnen ze zicht 100% focussen op hun site.

Weebly

Weebly is zeer makkelijk te gebruiken. De netjes ingerichte interface van Weebly zorgt ervoor dat je in een oogopslag kan zien wat het te bieden heeft. Links staan wat werkbalken waarmee de belangrijkste elementen van een website makkelijk te selecteren zijn. De tool is ook vertaald naar het Nederlands. Qua support bieden ze in ieder geval e-mail, een kennisbank en live-chat.

De SEO (zoekmachine-optimalisatie) is niet optimaal bij Weebly. Met Weebly kan je een fantastische website maken, geen twijfel mogelijk, maar je website zal bij Weebly voor een groot deel op Flash gebaseerd zijn. Het voordeel van Flash is dat qua presentatie schitterende sites gemaakt kunnen worden. Het nadeel van op Flash gebaseerde websites is dat de teksten nauwelijks te lezen zijn door Google-bots. Hierdoor bestaat je website in principe niet voor Google.

Qua prijs laat Weebly weinig los. Het is goed zoeken om transparantie te krijgen op dat gebied. Dus dit is de deal: ze hebben twee pakketten. Met hun Starter-plan van 4,00 per maand kan slechts de Weebly-reclame afgekocht worden en kan er toegang verkregen worden tot premium support. Met hun Pro-plan van 7,00 per maand komen er extra features bij, zoals een slideshow in de header en video-spelers. Er komen nog wel extra kosten bij voor je eigen domeinnaam. Die zullen rond de 10,00 per jaar bedragen.

In het kort is Weebly een van de betere website-builders. Ze zouden het aanschafproces alleen flink transparanter moeten maken. Er is geen andere manier om achter de prijs te komen dan het eerst als proef te proberen. Ook lijkt het aankopen van een domeinnaam en een e-mailbox nog altijd ingewikkeld. Maar voor de rest weten ze de gevoelige snaar te raken.

123Website

Dit is een uitstekende tool. Het werkt overzichtelijk en je rolt er gemakkelijk in. 123Website is van oorsprong een Deens bedrijf dat ook een Nederlandse versie heeft ontwikkeld. Dat betekent dat er ook Nederlandstalige support is, maar helaas is dat vaak onderbemand. Ook wordt in klantbeoordelingen onvrede geuit over het automatisch verwijderen van websites.

Iedereen kan namelijk een proefabonnement registreren dat een maand duurt. Na die periode moet er beslist worden of er een abonnement gekocht wil worden. Veel mensen hebben gemeld hierdoor abrupt hun site kwijtgeraakt te zijn waardoor ze niet meer bij hun teksten en afbeeldingen konden. 123Website legt uit dat de site alleen terug te krijgen is als er een abonnement wordt afgesloten. De gebruikers hadden het allemaal kunnen nalezen op de site van 123Website. Daar staat dat websites na een maand gesloten en onbereikbaar worden als men geen abonnement neemt. Het is de gedupeerden niet kwalijk te nemen dat ze de pagina met deze informatie niet hebben gelezen omdat er speciaal voor naar de veelgestelde vragen genavigeerd moet worden, maar aan de andere kant moet je altijd de voorwaarden lezen, vooral als je gebruikmaakt van een gratis dienst.

Je kan bij 123Webste voor 24,95 per drie maanden terecht, of voor 79,95 per jaar. Je krijgt daar veel opslagruimte voor, maar het is niet onbeperkt. Er kunnen 40 pagina’s en fotoalbums geplaatst worden, waar in totaal 300 foto’s in kunnen. Voor een extra bedrag kan deze ruimte uitgebreid worden. Wat ook zelf geregeld moet worden is je aanmelding bij zoekmachines. Dat gebeurt via deze dienst niet automatisch. Dat kan je zelf regelen door een sitemap bij Google aan te melden.

Websites die met 123Website gemaakt zijn zullen zichzelf niet automatisch aanpassen aan iedere schermgrootte. Dat is wel belangrijk om meerdere redenen, maar vooral voor de toegankelijkheid voor mobiele gebruikers. Mobiele gebruikers zullen de site wel kunnen bezoeken, maar ze zullen niet alles te zien krijgen zonder uitgebreid horizontaal en verticaal te moeten scrollen. Standaard zijn zulke sites ook erg uitgezoomd, waardoor bezoekers weer een extra handeling moeten verrichten om bij de informatie op je site te komen. Dat filtert er zomaar een aantal van je potentiële bezoekers uit. Ook kijkt Google naar toegankelijkheid als het beslist hoe hoog je website in de zoekresultaten genoteerd zal worden.

Samenvatting

Samengevat heb je de volgende zaken nodig:
  • Je Website
  • Een domeinnaam
  • Hosting

Veel website-builders hebben er ook voor gezorgd dat je helemaal niet meer aan die zaken hoeft te denken. Zo zit alles bij Weebly in hun abonnement inbegrepen, en bij JouwWeb is alles zelfs in één scherm in te stellen.

Bijna alle website-builders bieden ook de optie om géén abonnement te nemen en dus niks te betalen. Je hebt dan geen eigen domeinnaam zoals www.naamwebsite.nl, want je krijgt een extensie in je web-adres zoals www.naamwebsite.123website.nl. In de zoekresultaten verleent Google websites met een eigen domeinnaam altijd voorrang ten opzichte van dit soort gratis webadressen. Ook zal de website-builder reclame op je site zetten als je geen professioneel abonnement neemt. Een gratis website is dus af te raden voor ondernemers. Mocht je een hobbyist zijn en een gratis website willen maken is Weebly aan te raden. Zij tonen namelijk het minste reclame.

Voor alles geldt: om kwaliteit te kunnen leveren is er een investering nodig. En natuurlijk is dat niet anders voor website-builders. Natuurlijk hebben alle website-builders ook een gratis-versie, maar voor bedrijfswebsites is dat not done. Gebruik de gratis-pakketten dus puur om te testen, om vervolgens een abonnement aan te schaffen als je tevreden bent. Wanneer een dienst alleen maar een gratis-versie biedt zou je skeptisch moeten zijn. Als je je bedrijf wil laten concurreren op de online markt heb je de belangrijke functionaliteiten nodig.

Conclusie

Zelf een website maken, dankzij allerlei diensten is dat prima mogelijk, en het resultaat is vaak nog beter dan uitbesteden. Weebly is de beste keus voor hobbyisten dankzij de minimale reclame op de gratis-websites en JouwWeb staat op nummer 1 voor ondernemers dankzij de vindbaarheid op Google en de automatische mobiele websites. Deel vooral ook jouw ervaringen met deze en andere tools die hier niet besproken zijn.
© 2015 - 2024 Anon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede website: Hoe pak je dit aan?Een goede website: Hoe pak je dit aan?Voor iedere onderneming is het het heel erg belangrijk om er een goede website op na te houden. Zeker voor een startende…
Zelf een website bouwen of uitbesteden?Tegenwoordig is het bouwen van een website kinderspel geworden. Er bestaan vele pakketten waarmee iedereen in een handom…
Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?De informatie die je op het internet tegenkomt is lang niet altijd zo veilig en betrouwbaar als je denkt en zou willen.…

6 eenvoudige computertips voor jong en oud6 eenvoudige computertips voor jong en oudDe jonge generatie is intussen heel erg gewoon geraakt aan het dagelijkse leven met een PC, laptop, smartphone of tablet…
Met wie wil ik mijn berichten of Facebook foto delen?Met wie wil ik mijn berichten of Facebook foto delen?Via Facebook worden dagelijks door jou met al je vrienden en kennissen berichten de wereld ingestuurd, zodat bekenden al…
Bronnen en referenties
  • http://www.jouwweb.nl/
  • http://www.websitebuilderexpert.com/weebly-pricing-pro-starter-plans/
  • http://www.123website.nl/pages/faq.aspx
  • https://www.trustpilot.nl/review/www.123website.nl
Anon (1 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.