Facebook-profiel na overlijden, digitale erfgenaam

Facebook-profiel na overlijden, digitale erfgenaam Het is niet leuk om over na te denken. Maar wat gebeurt er met je Facebook-account als je komt te overlijden? Het is aan je nabestaanden om te beslissen wat er mee te doen. Je kunt er zelf echter wel al over nadenken en aan Facebook aangeven wat je wenst dat er gebeurt. Je profiel kan worden verwijderd. Sinds 2015 is het echter ook mogelijk om je Facebook-account in te stellen als een herdenkingspagina. Vrienden en familie hebben dan een digitaal foto-album om je te herdenken. Verder is het mogelijk om een digitale erfgenaam aan te wijzen die na overlijden je profiel kan beheren. Mogelijk is een dierbare van je overleden en ben je op zoek naar informatie over aanpassingen van het Facebook-account van deze persoon.

Facebook laten voor wat het is

Nabestaanden kunnen er voor kiezen om je Facebook-profiel te laten voor wat het is. Privacy-instellingen blijven zoals ze als laatst zijn ingesteld. Het profiel met foto's en tijdlijn-berichten blijft in dat geval ongewijzigd.

Digitale erfgenaam

Begin 2015 heeft Facebook de digitale erfgenaam geïntroduceerd. Dit is een persoon die na je overlijden toegang krijgt tot je Facebook-profiel. De persoon krijgt geen toegang tot de persoonlijke berichten van de overledene, maar kan wel de tijdlijn aanpassen en de Facebook-vrienden beheren.

Herdenkingsstatus

Een optie is om van een Facebook-account een herdenkingspagina te maken. Accounts met deze herdenkingsstatus vormen een plek waar familie en vrienden berichten kunnen achterlaten om de overledene te herdenken. Deze herdenkingsstatus is de standaardoptie die Facebook instelt, nadat het overlijden van een persoon wordt doorgegeven. Indien een persoon geen "digitale erfgenaam" heeft ingesteld, kan een account niet gewijzigd worden. Een herdenkingsstatus is te herkennen aan de zin Ter nagedachtenis aan naast de naam van de overleden persoon.

Facebook verwijderen

Je kunt ook instellen dat Facebook je account verwijdert na overlijden. Je profiel is dan verloren en niemand kan hier nog naar kijken of op reageren. Deze verwijdering is definitief en door nabestaanden niet terug te draaien.

Doorgeven aan Facebook

Als een persoon is overleden, kunnen nabestaanden met een overlijdensakte doorgeven aan Facebook dat deze persoon is overleden. Daar kun je ook aangeven wat er met je profiel moet gebeuren.

Facebook-instellingen

Binnen de Facebook instellingen kun je een contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus instellen. Volg de onderstaande stappen om naar deze instellingen te gaan:

Klik op het pijltje en klik op instellingen.

Vervolgens klik je op beveiliging. Bijna onderaan de pagina vind je de optie "Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus". Klik hier op en je krijgt een nieuw scherm te zien.

In dit nieuwe scherm vind je de keuze om een contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus in te stellen. Deze persoon krijgt dan de toegang tot een account, nadat nabestaanden via een overlijdensakte aan Facebook hebben doorgegeven dat de persoon overleden is. Mocht je deze keuze maken, zorg dan dat je iemand instelt die je volledig vertrouwt. Deze contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus krijgt niet automatisch een bericht van Facebook dat je deze optie instelt. Je kunt uiteraard wel zelf een bericht sturen.

Deze persoon kan de volgende dingen doen met je account:
  • Een bericht vastzetten op je tijdlijn. Bijvoorbeeld informatie over een herdenkingsdienst.
  • Nieuwe vriendschapsverzoeken accepteren.
  • Je profielfoto en omslagfoto veranderen.

Mits je het toe staat, is het ook mogelijk dat een contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus een kopie downloadt van de tijdlijn.

De contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus kan de volgende dingen echter niet doen:
  • Aanmelden op je account.
  • Oude berichten en foto's op je tijdlijn wijzigen.
  • Privé-berichten lezen.
  • Vrienden verwijderen.

Een andere manier om toch toegang tot iemand zijn of haar Facebook-profiel te verschaffen is mogelijk wanneer deze persoon de optie automatisch inloggen heeft ingeschakeld binnen de door hem of haar gebruikte internet-provider. Gebruik in dat geval de laptop, pc of ander apparaat van deze persoon. Let er op, dat deze toegang de gehele toegang tot een Facebook-profiel en andere gegevens betreft. De inbreuk op privacy van de persoon is daarbij groot.
© 2016 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Sommige mensen willen er va…
Je Facebook account verwijderen – Tips en trucsJe Facebook account verwijderen – Tips en trucsMisschien heb je je wel eens afgevraagd waarom het zo moeilijk is om je Facebook account te verwijderen. Mensen kunnen o…
Je Facebookprofiel na overlijdenJe Facebookprofiel na overlijdenDe dood van dierbaren krijgt in het digitale tijdperk een heel andere dimensie: nabestaanden moeten zich ook bekommeren…
Wat is erfbelasting?Wat is erfbelasting?Na het overlijden gaan de bezittingen van de overledene over naar één of meerdere nabestaanden. In de wet is vastgelegd…

Een contactformulier maken in WordPress met Contact Form 7Een contactformulier maken in WordPress met Contact Form 7Wanneer je een website hebt gebouwd met behulp van WordPress-software wil je misschien vroeg of laat ook een contactform…
IPad: Wetransfer-bestanden downloaden en afspelenIPad: Wetransfer-bestanden downloaden en afspelenDe iPad van de Apple is een fantastisch apparaat met onbegrensde mogelijkheden. Of je de iPad nu gebruikt om een beetje…
Bronnen en referenties
  • http://www.facebook.com
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.