Mijn printer drukt niet meer goed af! Hoe komt dat?

U heeft een printer en de afdrukken zijn (ineens) niet meer om aan te zien? Elke afdruk vertoont strepen of de pagina komt zelfs blanco uit de printer rollen? Grote kans dat de printkop van uw printer verstopt is geraakt. Om dat probleem op te kunnen lossen dient u te weten wat voor printkop uw printer gebruikt.

Wat is een printkop

Een printkop is het onderdeel van een printer die er voor zorgt dat de inkt uit de cartridge op uw pagina terecht komt. Dit kan op twee manieren: Óf de printkop zit bevestigd aan uw cartridge Óf de printkop zit los in uw printer. Bij de eerstgenoemde vervangt u dus automatisch de printkop wanneer u een nieuwe cartridge in uw printer plaatst. Bij de tweede is de printkop een onderdeel van de printer en wordt dus niet vervangen indien u de cartridge vervangt. Hierdoor wordt de printkop langer gebruikt en is dus aan slijtage onderhevig.

Vaste printkop

Voordeel:Deze wordt dus regelmatig vervangen en zal minder aan slijtage onderhevig zijn. Mocht een cartridge door te weinig gebruik verstopt raken dan is dit probleem goedkoop op te lossen door een nieuwe cartridge te kopen.

Nadeel: U kunt een gebruikte of nagevulde cartridge niet een paar weken in de kast leggen om als reserve cartridge te gebruiken. Zodra er een druppel inkt door de printkop is gegaan loopt de cartridge het risico verstopt te raken.
In deze cartridges zit altijd een spons die de inkt vasthoud. Deze spons kan uitdrogen en zal de kwaliteit van de cartridge negatief beinvloeden.

De kleurencartridge is altijd één cartridge waarin de drie kleuren geel, magenta en cyaan zitten. Het kan zijn dat u een bepaalde kleur vaker gebruikt als de overige twee kleuren. Wanneer één van de kleuren leeg is zal de printer melden dat de cartridge leeg is en dient u deze na te vullen of een nieuwe te kopen terwijl er nog wel inkt in zit.

Losse printkop

Voordeel: U kunt zonder risico een aantal cartridges (gebruikt, gevuld of nieuw) in de kast leggen als reserve cartridges. Deze zullen niet indrogen of verstopt raken omdat de spuitmond (opening van waaruit de inkt in de printkop loopt) zo groot is en de inkt vloeibaar in de cartridge zit. Je kunt deze cartridges zien als kleine inktcontainers waar niets mee kan gebeuren.

Elke kleur heeft een afzonderlijke cartridge. Wanneer één kleur leeg is hoeft u alleen maar die cartridge te vullen of te vervangen. Hierdoor gebruik je de kleurencartridges optimaal.

Er bestaan reinigingscartridges die in plaats van inkt een reinigingsvloeistof bevatten. Deze vloeistof kan kleine verstoppingen eenvoudig en goedkoop verhelpen. Wacht alleen niet te lang want als de verstopping te zwaar is zal dit niet meer werken.

Nadeel: Als u de printer te weinig gebruikt zullen de inktresten in de printkop indrogen en verstoppingen veroorzaken. Een nieuwe printkop kopen is een dure aangelegenheid. In sommige gevallen zelfs even duur als een nieuwe printer kopen.

Hoe weet ik of mijn printer een vaste - of losse printkop heeft?

U kunt eenvoudig zien of uw printer werkt met een vaste of losse printkop aan de hand van uw cartridges.

Zit er aan uw cartridge een koperen plaatje bevestigd dan is het een 'vaste'
printkop.Heeft uw cartridge aan de onderkant geen koperen plaatje dan gaat het om een losse printkop.

  • Epson: Alle printers hebben een losse printkop
  • Brother: Alle printers hebben een losse printkop

  • Canon: werkt met beide systemen
  • HP: Werkt met beide systemen

  • Lexmark: Altijd een vaste printkop
  • Dell: Altijd een vaste printkop

Mijn afdrukken gaan in kwaliteit achteruit! hoe kan ik het zelf oplossen?

In het geval u met een cartridge met 'vaste'printkop werkt kunt u het volgende proberen:

1 - Voer een dieptereiniging uit op uw printer. Tijdens dit proces stuwt de printer met meer kracht inkt door de printkop waardoor er een kans is dat de verstopping uit de printkop wordt geduwd.

2 - Neem de cartridge uit de printer en dep met de onderkant (waar de inkt uit de cartridge komt) op vochtige tissues. Als het goed is komt op de tissue een afdruk te zien. Bij de zwarte cartridge moet u een volledig gevulde zwarte afdruk zien. Deze is rechthoekig. Bij de kleurencartridge ziet u ook een rechthoekige afdruk die uit drie kleuren bestaat. Te weten: geel, magenta (rood) en Cyaan (blauw).

3 - Gebruik gedestilleerd water (destilleren = koken) en doe dat op een schoteltje. Zodra het gedestilleerde water lauwwarm is kunt de cartridge met de onderkant (waar de inkt uit komt) op het schoteltje zetten. Let op! het water mag niet dieper zijn als een halve centimeter. Na een half uurtje maakt u een afdruk op droog tissue. Als het goed is ziet u een afdruk op de tissue zoals hierboven beschreven.

In het geval u met een cartridge zonder printkop werkt kunt u het volgende proberen:

1 - Voer een dieptereiniging uit op uw printer. Kanttekening: Deze handeling bij printers met losse printkop verbruikt erg veel inkt!

2 - Zorg dat u ten alle tijden een reinigingscartridge bij de hand hebt. Zodra uw printer sporen van verstopping vertoont maakt u met deze reinigingscartridge een aantal afdrukken. Wacht een uur (of langer) zodat het reinigingsvloeistof zijn werk kan doen.
© 2008 - 2024 Darasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte afdrukken? gebruik een reinigingscartridgeWanneer de afdrukken van uw printer achteruit gaan of gewoonweg niet meer zichtbaar zijn dan is de kans groot dat de pri…
Lege cartridges navullen, werkt dat?Sinds enkele jaren bestaat er de mogelijkheid om lege cartridges te laten navullen. Een methode die volgens voorstanders…
Besparen op inktpatronenBesparen op inktpatronenAanschaf van een set originele printercartridges kan al gauw in de papieren lopen. En goedkope alternatieven zijn niet a…
Kan ik mijn Epson cartridge navullen?Epson cartridges zijn (bijna) allemaal navulbaar. Je moet alleen wel weten welke inkt en wat voor cartridge je gebruikt…

Laserprinter of Inkjet? Welke is voor u het beste geschikt?U staat op het punt om een nieuwe printer aan te schaffen maar u weet niet of u nu het beste een inkjetprinter of juist…
Vullen van een Canon PG 40, PG 50, CL 41 en CL 51 cartridgeEr wordt op diverse fora beweerd dat de Canon Cartridges type: PG-40, PG-50 en CL-41 en CL-51 niet navulbaar zijn. Dat i…
Reacties

Rineke D. Dood V. Rijn, 18-04-2011
Ik heb een epson printer gekocht met een bulk systeem Deze raakt verstopt als je hem een paar dagen niet gebruikt. Nou is de vraag waar moet je dit weer schoon maken oftewel open maken? Reactie infoteur, 09-11-2011
Omdat ik met deze printers geen ervaring heb moet ik u het antwoord verschuldigd blijven. Mijn advies is om de informatie in te winnen bij een navulwinkel. Of neem eens een kijkje op een website die zowel originele als compatible cartridges verkoopt. Dan kunt u zien of er voor uw type printer ook reinigingscassettes bestaan. Zij die er niet dan is mijn advies om toch echt regelmatig, bijv. om de dag een afdruk te maken waarbij de zwarte inkt als ook alle kleuren worden gebruikt. Bijvoorbeeld een A4-tje met tekst in de kleuren zwart, geel, rood en blauw.

Jolanda, 29-11-2008
Kan niet printen via computer wel kopieen maken wat is het probleem? Reactie infoteur, 10-11-2011
Dit kan twee dingen betekenen. Ofwel de aansluiting tussen de printer en de computer kent een defect. (Knak ik de kabel, niet goed aangesloten) of er is een defect aan de printer zelf. Printers met een scanner kunnen vaak standalone (dus zonder inbreng van een PC) kopieeen maken.

Martens, 10-07-2008
Ik heb een nieuwe printer gekocht Canon 3500 alles is geïnstalleerd printen lukt doch enkel blanco, ik hoor de printer de tekst afprinten doch er komt niks op het blad. De inktpatronen zijn correct geplaatst alsook de printkop. Kan er iets mis zijn met de pc? De reden waarom ik een nieuwe heb gekocht, is omdat bij de vorige een volledig stuk van de tekst verdween. Reactie infoteur, 15-08-2008
Sorry voor de late reactie. Kan het zijn dat de seal (stukje tape) nog over de printkop zit geplakt? anders kan het zijn dat de printkop verstopt is. probeer het reinigingsprogramma.bied dat geen oplossing dan kan het aan de cartridges liggen. Vaak als er iets met de printer is dan krijg je een melding in het beeldscherm te zien waarin staat wat het probleem is.
Soms lukt het om een probleem op te lossen door alles software van de printer te verwijderen en opnieuw te installeren. Al denk ik niet dat dat bij uw probleem een oplossing zal bieden. maar nooit geschoten is altijd mis.
Ik zou als ik u was niet direct een nieuwe set cartridges kopen, omdat het om een nieuwe printer gaat zal ik het via de garantie spelen.

Darasa (10 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.