Hoe maakt u zelf uw WordPress website SEO vriendelijk?

Hoe maakt u zelf uw WordPress website SEO vriendelijk? Veel eigenaars van websites hebben er een probleem mee: het SEO vriendelijk maken van de pagina’s op de website, zodat Google deze ook vindt. Vaak wordt het een of andere dure internetbedrijf in de arm genomen om de website hoger in de zoekmachines te krijgen, maar in veel gevallen is de website eigenaar dan wel zijn geld kwijt, maar heeft het bedrijf er niet veel aan gedaan of heeft er niet veel aan kunnen doen. Het is soms even op internet zoeken, maar u kunt zelf uw eigen website vaak al met een paar kleine aanpassingen hoger in internet laten scoren. Het gebruik van de juiste zoekwoorden is daarbij niet onbelangrijk. Ook de koppen van de onderdelen moeten bijovorbeeld het liefst een van de zoekwoorden bevatten.

Met de juiste plug-in is het niet moeilijk om een goede WordPress website op te zetten

Het is echter niet zo moeilijk, als u maar de juiste materialen ervoor in huis haalt. Zo is het verstandig om bijvoorbeeld de plug-in van Yoast te downloaden. Deze plug-in is een enorm handige hulp bij het SEO vriendelijk maken van uw website. Ze geeft niet alleen aan wat er nog aan een pagina mankeert en wat u moet doen om dit te verbeteren, maar laat ook een groene stip zien als de pagina van uw website goed genoeg is om gevonden te kunnen worden door de zoekmachines.

Meteen resultaat

Na het downloaden van deze plug-in ziet u op elke pagina meteen onder de content een nieuw gedeelte met vier belangrijke onderdelen van de SEO staan: “Snippet voorbeeld”, “Focus zoekwoord”, SEO titel”, “Meta-omschrijving” en "Cornerstone". Met dit laatste kunt u aangeven of die betreffende pagina van uw website een "hoeksteen" is en speciale aandacht van de bezoeker verdient.

De tekst van elke pagina van de website eerst opzetten in Word

De beste manier om een pagina op te zetten is deze eerst met goede en unieke content (tekst) op te zetten in Word. Kijk deze altijd met de spellingcontrole na, ook als u ervan overtuigd bent dat er geen foutjes meer in zitten. Daarbij gaat het niet alleen om de spelling, maar ook om de grammatica en om een goede opbouw van de zinnen.

Elke tekst ook nog eens nalezen

Lees na het verbeteren met de spellingcontrole de hele tekst nog eens na. Liefst hardop, zodat u het ook hoort als een zin niet lekker loopt. Moet u er nog iets aan veranderen, laat er dan daarna nog eens de spellingcontrole op los. Veel mensen ergert het als ze taal- of spellingfouten tegenkomen en klikken dan al snel door naar een andere pagina. Dat zal echter niet uw bedoeling zijn.

De tekst in niet te lange stukken verdelen

Deel de tekst in niet te lange onderdelen in en geef elk onderdeel een kopje erboven van wat het inhoudt. Op die manier is de tekst voor de lezer overzichtelijk en snel door te lezen. Maak ook de zinnen niet te lang, want dat leest moeilijker en is ook vaak saaier. Korte, duidelijke zinnen maken het de lezer gemakkelijker om de bedoeling van de tekst te begrijpen.

Zorg dat het zoekwoord een paar maal in de tekst terugkomt

Zorg bij het opzetten van tekst dat het zoekwoord, waar u straks op gevonden wilt worden, drie tot zeven keer in de tekst terugkomt. Niet te vaak, want ook dat is niet goed en geeft Google de indruk dat het om spam gaat. Als de zoekmachine die indruk van het stuk krijgt, zal het dat links laten liggen.

De lengte van de titel

De titel moet een correcte en duidelijke zin van minstens 40 karakters lang zijn. Met het Word programma kunt u die karakters tellen. Is deze korter, dan heeft Google te weinig om uw pagina goed te kunnen vinden. Ook in de titel moet het zoekwoord staan, het woord over het onderwerp, waar de pagina om draait.

Knippen en plakken en de SEO titel invullen

Kopieer de tekst en maak op uw website een nieuwe pagina aan. Plak de tekst in de pagina. Kopieer de titel en zet deze bovenin op de bestemde plaats daarvoor. Plak deze titel ook beneden in de regel naast het woord “SEO titel”. Kopieer nu alleen het zoekwoord en plak alleen dat in de regel naast “Focus zoekwoord”.

Metatags maken horen bij een goede SEO vormgeving

Metatags maken gaat heel gemakkelijk via de site “Gratis metatags maken” die direct op intern et te vinden is. Schrijf eerst uit de content (de tekst) van de nieuwe pagina een aantal belangrijke zoekwoorden op. Hebt u een stukje geschreven over de tuin, dan kunt u vast wel bijvoorbeeld woorden die met “tuin” gerelateerd zijn in de tekst vinden, zoals planten, plant, wortels, gras, struiken, enzovoort.

Maak de omschrijving van de inhoud niet te lang

Zoek ongeveer twintig woorden, maar zorg dat er geen erg lange woorden bij staan, want dan wordt het geheel in karakters te lang. Ga naar de website voor het maken van de metatags en voer daar eerst de titel in, daarna een korte omschrijving van wat er op de pagina staat, kopieer er de twintig zoekwoorden in en geef ook de drie belangrijkste daarvan apart op. Als u alle aanwijzingen opgevolgd hebt maakt de pagina automatisch de metatag die u dan onder in uw nieuwe pagina kunt kopiëren op de daarvoor bestemde plaats naast het woord: meta-omschrijving.

Hoe maakt u zelf de beschrijving

U kunt ook zelf de omschrijving maken met de mogelijkheden van Yoast. Omschrijf beneden, onder de tekst in het aangegeven gedeelte een wervende regel voor die pagina. Zorg dat het aantal karakters rond de 140 ligt en niet hoger komt. Maak de regel tekst ook niet te lang, maar zorg wel dat deze goed uitdrukt, waar het in de pagina om draait. Op die manier worden lezers nieuwsgierig naar de inhoud en bezoeken sneller uw pagina.

H1 en h2 tags maken is belangrijk voor de SEO

Klik op "tekstl", rechts boven de content die u in de pagina geplakt hebt en voer nu de h1 en h2 tags in. Google heeft die nodig om ook op de verschillende onderdelen in de tekst te kunnen zoeken. Type binnen de HTML tekst voor het eerste kopje <h1> en achter de tekst </h1> om te laten zien dat hier de kopregel ophoudt.

Maak vervolgens kleinere koppen

Op elke pagina mag maar bovenin een enkele H1 tag staan. Die zet u aan het begin van de pagina links en rechts naast de eerste en belangrijkste kop. Elke volgende kop krijgt de tags <h2> voor de kop en achter de kop nog eens </h2>. Klik na alle invoeringen op "visueel" rechts boven de tekst). De tekst verschijnt nu weer normaal. U ziet nu dat de letters van de eerste regel door de h1 tags wat groter zijn dan de letters van de kopjes daarna. Maak nu alle kopjes vet.

Maak ook kleinere kopjes

U kunt ook kleinere kopjes maken door binnen de HTML bijvoorbeeld in plaats van <h1> een kleinere code nemen <h3> bijvoorbeeld of nog kleiner, maar dat is niet aan te raden, hooguit voor wat kleinere onderwerpen binnen een groter onderwerp.

Alle onderdelen van de test moeten zoveel mogelijk groen zijn

Als u alle aanwijzingen opgevolgd hebt en de SEO klopt, ziet u onder het Focus zoekwoord een rijtje met groene getallen. Dat betekent dat alles goed is. Staat er een rood cijfer of woord bij, dan klopt er dus iets nog niet. U ziet dan tevens aan de rechterzijde naast de tekst van de pagina, naast het woord SEO ook een geel of rood bolletje. Daarnaast staat het woord “Check”. Als u daarop klikt, kunt u beneden in het scherm zien wat er eventueel aan de SEO nog verbeterd dient te worden. Niet alle onderdelen daarvan hoeven echter groen te zijn om toch een groen bolletje voor een goede SEO te krijgen.

Iedereen kan zelf de eigen teksten van de website SEO vriendelijk maken

Op deze manier kan eigenlijk elke leek een WordPress pagina SEO vriendelijk maken. Het is in het begin even zoeken, maar als u het een paar keer gedaan hebt, is het eigenlijk geen probleem, hoewel het altijd wel wat werk betekent en er soms best wel even intensief gezocht moet worden. Een duur bedrijf inschakelen is echter hierbij niet nodig. Wie bereid is om te leren komt er wel uit.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is schrijven voor het internet anders?Waarom is schrijven voor het internet anders?Schrijven voor het internet is een vak apart. Sinds we het internet steeds meer zijn gaan gebruiken, zijn er speciale ma…
InfoNu artikel SEO optimaliseren met Yoast Wordpress pluginInfoNu artikel SEO optimaliseren met Yoast Wordpress pluginJe InfoNu artikel optimaliseren voor Google en andere zoekmachines heet SEO: zoekmachine optimalisatie ofwel search engi…
Internetbegrippen uitgelegdInternetbegrippen uitgelegdTijdens het surfen op het internet kom je veel woorden en begrippen tegen (vaak engelstalig) die je niet kent. Ze worden…
Tien handige Wordpress plugins op een rijEén van de grote voordelen van het populaire beheersysteem Wordpress is dat er voor elk probleem wel een oplossing is te…

Verwijderen van het Buma Stemra Ukash Politie VirusVerwijderen van het Buma Stemra Ukash Politie VirusDe laatste tijd worden veel computers aangevallen door een virus, dat het gebruik van de computer volledig onmogelijk ma…
Hoe neem je een screenshot in Microsoft WindowsMet figuren kun je zoveel meer vertellen dan met woorden. Het nemen van een screenshot in Windows is makkelijk. Het neme…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.