Hoe maakt u zelf uw WordPress website SEO vriendelijk?
Veel eigenaars van websites hebben er een probleem mee: het SEO vriendelijk maken van de pagina’s op de website, zodat Google deze ook vindt. Vaak wordt het een of andere dure internetbedrijf in de arm genomen om de website hoger in de zoekmachines te krijgen, maar in veel gevallen is de website eigenaar dan wel zijn geld kwijt, maar heeft het bedrijf er niet veel aan gedaan of heeft er niet veel aan kunnen doen. Het is soms even op internet zoeken, maar u kunt zelf uw eigen website vaak al met een paar kleine aanpassingen hoger in internet laten scoren. Het gebruik van de juiste zoekwoorden is daarbij niet onbelangrijk. Ook de koppen van de onderdelen moeten bijovorbeeld het liefst een van de zoekwoorden bevatten.
Met de juiste plug-in is het niet moeilijk om een goede WordPress website op te zetten
Het is echter niet zo moeilijk, als u maar de juiste materialen ervoor in huis haalt. Zo is het verstandig om bijvoorbeeld de plug-in van Yoast te downloaden. Deze plug-in is een enorm handige hulp bij het SEO vriendelijk maken van uw website. Ze geeft niet alleen aan wat er nog aan een pagina mankeert en wat u moet doen om dit te verbeteren, maar laat ook een groene stip zien als de pagina van uw website goed genoeg is om gevonden te kunnen worden door de zoekmachines.
Meteen resultaat
Na het downloaden van deze plug-in ziet u op elke pagina meteen onder de content een nieuw gedeelte met vier belangrijke onderdelen van de SEO staan: “Snippet voorbeeld”, “Focus zoekwoord”, SEO titel”, “Meta-omschrijving” en "Cornerstone". Met dit laatste kunt u aangeven of die betreffende pagina van uw website een "hoeksteen" is en speciale aandacht van de bezoeker verdient.
De tekst van elke pagina van de website eerst opzetten in Word
De beste manier om een pagina op te zetten is deze eerst met goede en unieke content (tekst) op te zetten in Word. Kijk deze altijd met de spellingcontrole na, ook als u ervan overtuigd bent dat er geen foutjes meer in zitten. Daarbij gaat het niet alleen om de spelling, maar ook om de grammatica en om een goede opbouw van de zinnen.
Elke tekst ook nog eens nalezen
Lees na het verbeteren met de spellingcontrole de hele tekst nog eens na. Liefst hardop, zodat u het ook hoort als een zin niet lekker loopt. Moet u er nog iets aan veranderen, laat er dan daarna nog eens de spellingcontrole op los. Veel mensen ergert het als ze taal- of spellingfouten tegenkomen en klikken dan al snel door naar een andere pagina. Dat zal echter niet uw bedoeling zijn.
De tekst in niet te lange stukken verdelen
Deel de tekst in niet te lange onderdelen in en geef elk onderdeel een kopje erboven van wat het inhoudt. Op die manier is de tekst voor de lezer overzichtelijk en snel door te lezen. Maak ook de zinnen niet te lang, want dat leest moeilijker en is ook vaak saaier. Korte, duidelijke zinnen maken het de lezer gemakkelijker om de bedoeling van de tekst te begrijpen.
Zorg dat het zoekwoord een paar maal in de tekst terugkomt
Zorg bij het opzetten van tekst dat het zoekwoord, waar u straks op gevonden wilt worden, drie tot zeven keer in de tekst terugkomt. Niet te vaak, want ook dat is niet goed en geeft Google de indruk dat het om spam gaat. Als de zoekmachine die indruk van het stuk krijgt, zal het dat links laten liggen.
De lengte van de titel
De titel moet een correcte en duidelijke zin van minstens 40 karakters lang zijn. Met het Word programma kunt u die karakters tellen. Is deze korter, dan heeft Google te weinig om uw pagina goed te kunnen vinden. Ook in de titel moet het zoekwoord staan, het woord over het onderwerp, waar de pagina om draait.
Knippen en plakken en de SEO titel invullen
Kopieer de tekst en maak op uw website een nieuwe pagina aan. Plak de tekst in de pagina. Kopieer de titel en zet deze bovenin op de bestemde plaats daarvoor. Plak deze titel ook beneden in de regel naast het woord “SEO titel”. Kopieer nu alleen het zoekwoord en plak alleen dat in de regel naast “Focus zoekwoord”.
Metatags maken horen bij een goede SEO vormgeving
Metatags maken gaat heel gemakkelijk via de site “Gratis metatags maken” die direct op intern et te vinden is. Schrijf eerst uit de content (de tekst) van de nieuwe pagina een aantal belangrijke zoekwoorden op. Hebt u een stukje geschreven over de tuin, dan kunt u vast wel bijvoorbeeld woorden die met “tuin” gerelateerd zijn in de tekst vinden, zoals planten, plant, wortels, gras, struiken, enzovoort.
Maak de omschrijving van de inhoud niet te lang
Zoek ongeveer twintig woorden, maar zorg dat er geen erg lange woorden bij staan, want dan wordt het geheel in karakters te lang. Ga naar de website voor het maken van de metatags en voer daar eerst de titel in, daarna een korte omschrijving van wat er op de pagina staat, kopieer er de twintig zoekwoorden in en geef ook de drie belangrijkste daarvan apart op. Als u alle aanwijzingen opgevolgd hebt maakt de pagina automatisch de metatag die u dan onder in uw nieuwe pagina kunt kopiëren op de daarvoor bestemde plaats naast het woord: meta-omschrijving.
Hoe maakt u zelf de beschrijving
U kunt ook zelf de omschrijving maken met de mogelijkheden van Yoast. Omschrijf beneden, onder de tekst in het aangegeven gedeelte een wervende regel voor die pagina. Zorg dat het aantal karakters rond de 140 ligt en niet hoger komt. Maak de regel tekst ook niet te lang, maar zorg wel dat deze goed uitdrukt, waar het in de pagina om draait. Op die manier worden lezers nieuwsgierig naar de inhoud en bezoeken sneller uw pagina.
H1 en h2 tags maken is belangrijk voor de SEO
Klik op "tekstl", rechts boven de content die u in de pagina geplakt hebt en voer nu de h1 en h2 tags in. Google heeft die nodig om ook op de verschillende onderdelen in de tekst te kunnen zoeken. Type binnen de HTML tekst voor het eerste kopje <h1> en achter de tekst </h1> om te laten zien dat hier de kopregel ophoudt.
Maak vervolgens kleinere koppen
Op elke pagina mag maar bovenin een enkele H1 tag staan. Die zet u aan het begin van de pagina links en rechts naast de eerste en belangrijkste kop. Elke volgende kop krijgt de tags <h2> voor de kop en achter de kop nog eens </h2>. Klik na alle invoeringen op "visueel" rechts boven de tekst). De tekst verschijnt nu weer normaal. U ziet nu dat de letters van de eerste regel door de h1 tags wat groter zijn dan de letters van de kopjes daarna. Maak nu alle kopjes vet.
Maak ook kleinere kopjes
U kunt ook kleinere kopjes maken door binnen de HTML bijvoorbeeld in plaats van <h1> een kleinere code nemen <h3> bijvoorbeeld of nog kleiner, maar dat is niet aan te raden, hooguit voor wat kleinere onderwerpen binnen een groter onderwerp.
Alle onderdelen van de test moeten zoveel mogelijk groen zijn
Als u alle aanwijzingen opgevolgd hebt en de SEO klopt, ziet u onder het Focus zoekwoord een rijtje met groene getallen. Dat betekent dat alles goed is. Staat er een rood cijfer of woord bij, dan klopt er dus iets nog niet. U ziet dan tevens aan de rechterzijde naast de tekst van de pagina, naast het woord SEO ook een geel of rood bolletje. Daarnaast staat het woord “Check”. Als u daarop klikt, kunt u beneden in het scherm zien wat er eventueel aan de SEO nog verbeterd dient te worden. Niet alle onderdelen daarvan hoeven echter groen te zijn om toch een groen bolletje voor een goede SEO te krijgen.
Iedereen kan zelf de eigen teksten van de website SEO vriendelijk maken
Op deze manier kan eigenlijk elke leek een WordPress pagina SEO vriendelijk maken. Het is in het begin even zoeken, maar als u het een paar keer gedaan hebt, is het eigenlijk geen probleem, hoewel het altijd wel wat werk betekent en er soms best wel even intensief gezocht moet worden. Een duur bedrijf inschakelen is echter hierbij niet nodig. Wie bereid is om te leren komt er wel uit.