Hoe neem je een screenshot in Microsoft Windows

Met figuren kun je zoveel meer vertellen dan met woorden. Het nemen van een screenshot in Windows is makkelijk. Het nemen van een screenshot kan op verschillende manieren gebeuren.

Screenshots

Een screenshot wordt ook wel eens een print screen of screen grab genoemd omdat je een foto neemt van het scherm waarop je zit te werken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren wat we hier zullen uiteenzetten.

Snipping Tool methode

De snipping Tool methode werkt op Windows 7 Home Premium, Professional, Ultimate en ook op de Windows Vista edities behalve op de Starters en Home Basic editie. Voor de andere versies van Windows, dien je de andere methodes te gebruiken die hieronder worden beschreven.

  • Open de tool. Hiervoor ga je naar het Windows menu links onder. Selecteer All Programs/Accessories/Snipping Tool
  • Selecteer nu welke screenshot (snip) je van het scherm wil maken. De Rectangular Snip wordt bij default gekozen.

Volgende mogelijkheden zijn:
  1. "Free-form Snip": Hiermee kan je zelf de regio tekenen die je wil capteren. Je kan kiezen welke vorm je tekent.
  2. "Rectangular Snip": Hiermee kan je enkel een rechthoek capteren die jij aftekent.
  3. "Window Snip": Hiermee kan je een bepaald venster op je scherm capteren.
  4. "Full-screen Snip": Hiermee capteer je het hele scherm, dus alle vensters die open staan behalve die van de Snipping Tool zelf.

Nadat je de regio geselecteerd hebt die je wil capteren, klik je op het floppy disk icoontje links boven. Er springt automatisch een pop-up op je scherm die aangeeft waar je de snapshot wil bewaren. Typ een naam in voor de screenshot. Selecteer Save as indien je het formaat wil aanpassen waarin je het bestand wil opslagen. Je kan de screenshot ook rechtstreeks per email versturen of het op een website publiceren.

Full Screen screenshot

Bron: Stannered, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stannered, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Op je toetsenbord vind je de knop Print Screen terug. Soms kan deze ook aangeduid zijn als "Prt Sc", "Prnt Scrn", "Print Scrn", of iets gelijkaardig. Bij de meeste toetsenborden, is de toets terug te vinden naast de F12 en Scroll Lock toets. Op andere toetsenborden dien je eerst Fn in te duwen tegelijkertijd met de Print Screen toets.

Window of venster Screenshot

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
In bepaalde gevallen wil je enkel een bepaald venster op je scherm capteren. Zorg er dan eerst voor dat het venster geselecteerd en actief is. Dit betekent dat het venster voor alle andere vensters tevoorschijn komt. Soms kleurt de rand van het venster ook blauw (naargelang de instellingen) zodanig je weet dat het venster actief is. Duw vervolgens de volgende toetsen gelijktijdig in: Alt + Print Screen toets. Het venster is nu gecapteerd en op je clipboard geplaatst.

Plakken vanuit Clipboard

We hebben van het gewenste gebied een screenshot gemaakt en op het clipboard geplaatst. Willen we deze omzetten naar een echte figuur, dan dienen we een tekenprogramma te selecteren zoals Paint. Paint is een standaard Windows Microsoft programma dat op elke pc van Windows standaard geïnstalleerd staat. Voor het openen van Microsoft Paint ga je naar het start menu onderaan links. Selecteer All programs/accessories/Paint. Open het programma en ga naar Edit in de menubalk bovenaan. Druk op de toets Paste en het gecapteerde gebied wordt in Paint geplaatst. Je kan de figuur nu opslagen waar je maar wilt en in het formaat naar keuze. Je kan de selectie ook rechtstreeks pasten of plakken in een Microsoft Word document of een email. Wil je niet via de Edit toets werken, kan je nog altijd gebruik maken van de sneltoetsen CTRL en toets V tegelijkertijd in te drukken.

Vergeet niet bij het bewaren van je screenshots dat sommige formaat types kunnen resulteren in een groot opslaggeheugen zoals bij bitmaps. Zorg er daarom voor dat je de files opslaat onder de formaten JPEG, TIFF, GIF of PNG.

Tips

  • Er bestaan nog andere programma's zoals Jing voor het maken van screenshots. Je kan de screenshots dan onmiddellijk uploaden en delen via het web.
  • Wanneer je van plan bent een screenshot op het web te plaatsen of deze per email te versturen, vergeet dan niet de grootte van het bestand na te kijken.
  • Sommige mensen maken dikwijls gebruik van screenshots. Het is dan beter dat je een specifiek programma download die het toelaat je screencaps beter en sneller te verwerken.
  • Screenshots worden in Windows Xp en vroegere versies, automatisch opgeslagen onder het BMP of bitmap formaat. Deze creëren grote opslagfiles en is dus af te raden. Natuurlijk kan je het formaat manueel aanpassen. PNG bijvoorbeeld is het standaard formaat van Windows 7 en levert hoge kwaliteit screenshots in een klein bestandsfile. JPEG is iets minder geschikt vermits er kwaliteit kan verloren gaan. Gif daarentegen is aan te raden bij het maken van grafieken of logo's waarbij het kleurencontract belangrijk is.
© 2012 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Screenshots maken en bewerkenScreenshots maken en bewerkenHet kan gebeuren dat je een afbeelding zou willen maken van je computerscherm of het programma-scherm waar je op dat mom…
De print screen knopIedereen heeft de print screen knop op zijn toetsenbord zitten. Wat kun je er eigenlijk mee? Je kunt een schermafbeeldin…
Hoe maak je screenshots op Android tablets en smartphones?Hoe maak je screenshots op Android tablets en smartphones?Tablets en smartphones zijn handige apparaten. Maar het is vaak ook even wennen, vooral als je op zoekt bent naar de ver…
Puush: makkelijk screenshots delenPuush: makkelijk screenshots delenBen jij het ook zo beu om steeds afbeeldingen van bijvoorbeeld Skype van vrienden op te moeten slaan, ook al zijn ze nie…

Hoe maakt u zelf uw WordPress website SEO vriendelijk?Hoe maakt u zelf uw WordPress website SEO vriendelijk?Veel eigenaars van websites hebben er een probleem mee: het SEO vriendelijk maken van de pagina’s op de website, zodat G…
Lettertypes downloaden en toevoegen aan WindowsLettertypes downloaden en toevoegen aan WindowsWindows kent veel verschillende lettertypen. Vaak wordt altijd hetzelfde lettertype gebruikt. Als u net even wat creatie…
Bronnen en referenties
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.