InfoNu artikel SEO optimaliseren met Yoast Wordpress plugin
Je InfoNu artikel optimaliseren voor Google en andere zoekmachines heet SEO: zoekmachine optimalisatie ofwel search engine optimization. Heb je een eigen Wordpress website, dan gebruik je die slim in combinatie met de gratis Wordpress SEO plugin van Yoast! Deze geeft na pagina analyse een mooi rijtje punten waar je je voordeel mee kunt doen om hoger te scoren in Google.
Inhoud:
Tip: Ben je goed bekend met InfoNu als infoteur en weet je precies waarom je je artikelen wilt optimaliseren voor zoekmachines als Google (SEO) dan kun je de inleidende tekst overslaan en direct beginnen bij 'Gratis volledige SEO scan voor je Infonu artikel'.
Infonu artikelen schrijven en Google Adsense
Ruim 3.500 schrijvers schrijven artikelen voor InfoNu, een online bibliotheek met informatie over eigenlijk van alles. In 2014 zijn dat bijna 97.000 artikelen. De schrijvers, op InfoNu 'infoteurs' genoemd, schrijven om uiteenlopende redenen: persoonlijke interesse, kennis opgedaan tijdens de studie, en vaak ook om wat geld te verdienen middels de Google Adsense advertentie-inkomsten. Ben jij ook een infoteur dan weet je dat InfoNu je artikel enkel publiceert als de keurder het als kwalitatief goed beoordeelt. En dat is maar goed ook want een kwalitatief goed artikel is vaak ook goede tekst in de 'ogen' van Google, in 2014 al diverse jaren wereldwijd de grootste en invloedrijkste zoekmachine. En daarmee wordt je artikel via Google sneller gevonden en gelezen, wat weer een grotere kans geeft op een klik op een van de erbij getoonde Adsense advertenties en inkomsten voor jou als schrijver.
Nu verandert de policy van Google regelmatig: wat enige jaren geleden nog niet belangrijk was, is nu wel belangrijk of zelfs doorslaggevend voor de vindbaarheid, zoals bijvoorbeeld:
- (back)links vanaf een andere website naar jouw artikel, die andere website moet dan qua onderwerp wel gerelateerd zijn aan jouw tekst
- het centrale trefwoord/onderwerp van je artikel, het zogenaamde 'keyword', moet meerdere malen in je tekst voorkomen, maar ook weer niet te vaak
- een of enkele afbeeldingen dragen bij aan de content (inhoud) van je artikel, indien deze een naam hebben die weer gerelateerd is aan je centrale keyword (de alt-tag van de afbeelding)
Het gaat hier te ver om dieper in te gaan op de aanpak en updates van Google, zoals de diverse Panda en Penguin updates. Daar valt enorm veel over te zeggen en zoals aangegeven verandert dit ook regelmatig.
We hebben een hulpmiddel nodig die ons InfoNu-artikel scant en aangeeft waar je optimalisatie kan doen: de SEO ofwel Search Engine Optimization of zoekmachine-optimalisatie. Vaak ook aangeduid met 'optimalisatie voor Google', daar Google de prominentste zoekmachine is. Er zijn op internet diverse tools te vinden die op onderdelen van je artikel gratis een advies geven, bijvoorbeeld http://www.zippy.co.uk/keyworddensity/ die de dichtheid van je keyword, dus het aantal voorkomens van je trefwoord in je artikel telt. Leuk, maar er is meer te doen dan dit, en alles kost weer tijd. We zoeken een online tool die in een keer de belangrijkste onderdelen van een SEO check uitvoert op ons artikel. Bovendien willen we
zeker weten dat deze tool up-to-date is qua maatstaven van Google's policy. Wat Google NU belangrijk vindt, moet deze tool liefst ook checken. We kunnen hiervoor de combinatie van een eigen Wordpress site met de plugin van Yoast goed gebruiken.
de Yoast plugin voor Wordpress SEO
Gratis volledige SEO scan voor je InfoNu artikel
Schrijf jij regelmatig voor internet, dan kan het zijn dat je zelf een of meerdere websites met Wordpress hebt gebouwd: het gratis en open source content management systeem ofwel CMS. We hebben het dan wel over de Wordpress versie die je zelf geïnstalleerd hebt -al dan niet via een automatische installer van je provider-. Met deze versie van Wordpress is het namelijk mogelijk om extra tools, software programma's ofwel Wordpress plugins te installeren en in te zetten. Er is een levendig aanbod van plugins, veelal gratis verkrijgbaar en in een piep en een zucht geïnstalleerd. Je raadt het al: er zijn ook Wordpress plugins voor zoekmachine-optimalisatie ofwel SEO: de populairste is plugin '
Wordpress SEO' van
leverancier Team Yoast. Eigenaar van bedrijf Yoast is een rasechte Hollandse ondernemer: Joost de Valk, een programmeur die vele jaren geleden voor in eerste instantie eigen gebruik dit stukje software programmeerde, omdat hij zo'n plugin zelf miste in zijn gebruik van Wordpress.
Yoast SEO plugin blok in Wordpress
Benodigdheden voor SEO scan van je InfoNu artikel
Resumerend heb je het volgende nodig:
- Wordpress installatie met werkende website en toegang tot de Admin
- Wordpress SEO plugin daarop geïnstalleerd
- Een eigen InfoNu artikel
Heb je de SEO plugin van Yoast geïnstalleerd en geactiveerd, dan toont deze onderaan elke pagina en bericht een blok met vier tabbladen: Algemeen, Pagina analyse, Geavanceerd en Social.
In de afbeeldingen zie je dat ik een eigen artikel heb gebruikt, aangezien ook ik een
InfoNu infoteur ben: genaamd Drie. Ik heb mijn allereerste artikel genomen, wat ik sindsdien niet meer geoptimaliseerd of geupdate heb. Een mooi voorbeeld dus, waar Yoast zeker wat optimalisatietips voor heeft.
Stap 1: InfoNu tekst in Wordpress pagina zetten
We gaan binnen jouw Wordpress website een nieuwe pagina aanmaken en daarin de tekst van je InfoNu artikel kopiëren. De Yoast plugin voor SEO laat vervolgens zien op welke punten je artikel goed scoort volgens Google en op welke aspecten je nog kunt optimaliseren waarna de vindbaarheid kan verbeteren. We doen dat als volgt:
Tekst kopiëren
- open twee vensters of tabbladen in je browser
- open in het eerste venster je InfoNu artikel waarop je een SEO check wilt doen
- log in het tweede venster in op je Wordpress Admin omgeving
- ga daar naar Pagina's, Nieuwe Pagina en klik op de Wysiwyg-tab
- kopieer de gehele tekst van je InfoNu artikel: vanaf titel t/m de laatste alinea, dat is -indien je die gevuld hebt- de Lees Meer sectie
- plak de volledige tekst eerst in het tekstdeel van de nieuwe pagina
Titel invullen
- verplaats de titel die bovenaan staat naar het Titel-vak
Beschrijving in meta-omschrijving invullen
- kopieer vervolgens vanuit het InfoNu venster via Artikelopties, Zoekmachine optimalisatie, de tekst in het vak Beschrijving
- plak deze in het Wordpress venster onderaan in het Wordpress SEO Yoast venster achter 'Meta-omschrijving'
Keyword ofwel zoekterm kopiëren
- kopieer vanuit InfoNu de Zoekterm (of Zoektermen)
- plak deze in het Wordpress venster onderaan achter 'Focus zoekterm'
de Yoast pagina analyse van je InfoNu artikel
Stap 2: Yoast SEO plugin resultaten bekijken
Sla eerst deze Wordpress pagina op. Je hoeft hem niet te publiceren maar kunt hem met 'Opslaan als concept' niet-zichtbaar voor de buitenwereld opslaan. Onderaan in het eerdergenoemde 'Wordpress SEO door Yoast' blok klik je op Pagina analyse. De plugin toont nu een rij met analysebevindingen. Deze zijn gemarkeerd met gekleurde bullets die lopen vanaf rood: direct aanpassen, via oranje en geel tot aan groen: in orde.
Stap 3: tekst aanpassen en opnieuw analyseren
Lees de analyse eerst eens goed door. Pas dan je tekst op de genoemde punten aan. Dit kan je op twee manieren doen:
- in je Wordpress pagina, of
- in je InfoNu artikel
Eerstgenoemde manier werkt lekker snel maar betekent dat je je wijzigingen ook aan moet brengen in je InfoNu artikel. De tweede werkwijze kan ook maar heeft als nadeel dat je elke keer je wijzigingen moet overbrengen van InfoNu naar Wordpress. Je zult meestal niet in een keer klaar zijn met wijzigingen dus bent meermalen tekst aan het overzetten, hetgeen weer foutjes kan veroorzaken. Hoe je het ook doet, let goed op dat je bij het terugkopiëren van Wordpress naar je InfoNu artikel geen codes in InfoNu kwijtraakt, zoals een [ H ] of [ B ]!
Laat na je tekstuele wijzigingen in Wordpress telkens opnieuw door de plugin de tekst analyseren. Dat kan door rechts in het Publiceren-blokje te klikken op SEO: Controleer. Het liefst houd je natuurlijk enkel groene bullets over!
Tip: Het gebruik van deze plugin is een hulpmiddel bij het optimaliseren van je artikelen, geen absolute oplossing.