Lettertypes downloaden en toevoegen aan Windows

Lettertypes downloaden en toevoegen aan Windows Windows kent veel verschillende lettertypen. Vaak wordt altijd hetzelfde lettertype gebruikt. Als u net even wat creatiever wilt zijn kunt u natuurlijk andere lettertypen downloaden. Maar als u deze gedownload heeft, wat dan? Dan moet u deze installeren op uw computer. Het installeren van lettertypen is best ingewikkeld, daarom wordt in dit artikel uitleg gegeven hoe u dit kunt doen.

Lettertypen kiezen

Hoewel een typmachine van vroeger maar een bepaald lettertype had, is nu de keuze van uw lettertype eindeloos. Waarom is het nu zo belangrijk om te kunnen kiezen tussen verschillende lettertypen? Lettertypen bepalen de uitstraling en 'sfeer' van uw document. Een serieus document bevat vaak een strak lettertype. Ook kan een lettertype een bepaald sfeerbeeld geven. Een oud krullend lettertype neemt u bijvoorbeeld mee naar de tijd van vroeger terwijl een lettertype zoals bijvoorbeeld Kids de speelsheid van een kinderhandschrift weergeeft. Als u een document schrijft is het altijd belangrijk om rekening te houden met het soort lettertype dat u kiest.

Lettertypen downloaden

Als u eens wat anders wilt dan anders kunt u ervoor kiezen een ander, onbekend, lettertype te gebruiken in uw teksten. Belangrijk is natuurlijk wel om te weten waar u lettertypen kunt zoeken. De grootste en bekendste website om lettertypen van te downloaden is de website Dafont.com. Deze website biedt gratis lettertypen aan en heeft duizenden keuzes. Ook de website 1001freefonts.com is een grote website met vele lettertypen. U kiest hier een lettertype uit die u wilt gebruiken en download deze.

Lettertypen installeren

Als u een lettertype download is het slim om deze op te slaan op een locatie die u kunt onthouden, bijvoorbeeld mijn documenten. Het bestand is vaak een zip bestand. Open dit bestand door het uit te pakken. U ziet nu een lijst van ongeveer vier bestandjes, hiervan heeft u er maar één nodig namelijk een plaatje van een A4 blaadje met een A erin, vaak is dit een TTF bestand (TrueType Lettertype (lettertype is font in het Engels, vandaar TTF) of OTF bestand (OpenType Lettertype). Dit bestand heeft de naam van het lettertype en wordt soms gevolgd door het woord demo of standaard. Dit TTF of OTF (we gaan in dit artikel uit van het TTF bestand) bestandje moet u knippen. Vervolgens moet u gaan zoeken naar het bestand waar alle lettertypen of in het Engels fonts staan opgeslagen. Als u het startmenu op uw taakbalk opent en hier bij programma's of bestanden zoeken 'lettertypen' of 'fonts' intypt vind u meestal de map waar alle lettertypen in staan. Als dit niet lukt kunt u naar 'mijn computer' gaan, vervolgens naar de C schijf daar ziet u de map Windows staan, hier klikt u weer op en bij de F komt u dan het mapje fonts tegen. Plak hier uw TTF bestand tussen. Vervolgens opent u bijvoorbeeld Microsoft Office Word en ziet u dat het lettertype erbij staat. Zo kunt u talloze lettertypen toevoegen aan uw computer.

De lettertypen staan vaak op alfabetische volgorde. Als u dus het bestandje dat begint met de letter Q plakt tussen de bestanden moet u dus wel naar de Q gaan om deze terug te vinden. Vaak denken mensen dat het plakken is mislukt omdat het bestand niet op de exacte plaats waar u het plakte is blijven staan. Het lettertype zet zich dus automatisch op volgorde.

Waarschuwing

Uw computer kent het lettertype dat u net gedownload heeft, computers die dit lettertype niet geïnstalleerd hebben kennen dit lettertype vaak niet. Als u uw bestanden doorstuurt wordt dit lettertype vaak ingeruild voor een ander lettertype wat uw computer wel kent en in de lijst met lettertypen heeft staan. Dit kunt u voorkomen door uw Word bestand om te zetten in een PDF bestand, of uw bestanden uit te printen.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf lettertypes die je beter kunt vermijdenVijf lettertypes die je beter kunt vermijdenDe juiste font gebruiken voor je email, presentatie, je werkstuk of een website die je hebt gemaakt is belangrijk. Het l…
Alle tekst cursief in Word en op Internet? De oplossingAlle tekst cursief in Word en op Internet? De oplossingHeb je last van het probleem dat alle tekst in MS Word en op het Internet ineens cursief staat? Hoe krijg je die vervele…
Eenvoudig van tekst naar tekstbeeldEenvoudig van tekst naar tekstbeeldJe kent dat wel. Ben je net bezig met het maken van een webpagina en dan wil je een apart lettertype voor de kop van de…

Hoe neem je een screenshot in Microsoft WindowsMet figuren kun je zoveel meer vertellen dan met woorden. Het nemen van een screenshot in Windows is makkelijk. Het neme…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.